Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Το μισό πάτωμα

Μετά από μια συζήτηση με το Μάρκο για τα μικρά (μισά) πατώματα, θα γράψω δυο λόγια να τα ξαναθυμηθούμε γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον θα μας ξαναχρειαστούν.

Στα μελίσσια παλιά στην ανθοφορία του βαμβακιού βάζαμε πάνω από το μελιτοθάλαμο ένα μισό πάτωμα (ένα μισό μελιττοθάλαμο) το οποίο το γέμιζαν με μέλι και το σφράγιζαν πολύ γρήγορα οι μέλισσες. Έτσι λοιπόν παίρναμε ένα μισό πάτωμα γρήγορα γρήγορα και ένα ολόκληρο αργότερα. Οι καιροί όμως άλλαξαν…ανομβρίες, καύσωνες, gaucho κλπ καταργησαν το μισό πάτωμα και τα τελευταία χρόνια πάει να καταργηθεί και το μεγάλο και μάλλον θα ξαναβάζουμε πάνω από την γονοφωλιά μόνο ένα μισό. Για όσους λοιπόν θέλουν να φτιάξουν μισά πατώματα, αναφέρω τις διαστάσεις: μάκρος 505 mm, πλάτος 413 mm, ύψος 140 mm

Η διαφορά από ένα κανονικό πάτωμα είναι μόνο στο ύψος 140 mm αντί 240 και στο βάθος της πατούρας που είναι 15 mm αντί για 20 mm. Τα τελάρα στο μισό πάτωμα έχουν ύψος 136 mm και το πάχος του κερηθροφορέα είναι 10 mm (είναι πιο λεπτός). Ο κάθε ορθοστατης έχει 2 τρύπες για το σύρμα….

15 σχόλια:

erbabarici είπε...

Hello,
Chest, and, frame, very_beautifull,
I_hope, suitable,.
THE SUCCESS
BLOG:erbabarici
my name is:HASAN BASRİ KANSIZ

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Mr Hasan Basri Kansiz you are welcome!
I take a glance of all the Turkish blogs, through Hallil Bilen ‘s and ilhami uyar ‘s blogs!
I saw that also you use little floors (04 KASIM 2008-SALI)

I wish you happy new year in 2009!

markos aliprantis είπε...

Λέω να φτιάξω καμιά 20αριά μικρά πατώματα αλλά με τον ψιλό κηρηθροφορέα με μπέρδεψες.Για να καταλάβω τί πειράζει αν είναι κανονικό όπως και η πατούρα στη κάσα;απλά προσθέτεις 10χιλ στην κάσα δλδ από 140 σε 150.Το τελάρο θα παραμείνει στα 136χιλ.Το λέω αυτό γιατί μπορούμε να κόψουμε τα κανονικά τελάρα και να τα "κοντήνουμε" στο ύψος που θέλουμε χωρίς να ψάχνουμε για ειδικά τελάρα.

İlhami Uyar είπε...

Dear Teodor Katsaros,dont you use normally half floor?As a Turkish beekeepers we use half floor according to enviroment and nectar situation,I wish you get much more honey and other bee prodacts.Best wishes,sincerelly

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση φέτος αγόρασα για πρώτη φορά μισά πατώματα.Βρίσκω πολλά θετικά και νομίζω πως είναι κατάλληλα για μικρές και σύντομες ανθοφορίες.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου Μάρκο, φυσικά και θα χρησιμοποιήσεις τα τελάρα που έχεις αφού τα κόψεις. Τίποτα δεν πειράζει απλώς όποιος φτιάξει καινούργια εξ’ αρχής να τα φτιάξει με τα standard μέτρα για να κερδίζει ένα πόντο κερήθρα εκμεταλλευόμενος το λεπτότερο ξύλο του κερηθροφορέα.

Mr Ilhami we use them in the past but not after…. Nowadays we will use them again because the circumstances are not so good again.

Ανέστη όπως πάει η δουλειά θα είναι τα πλέον κατάλληλα για τις σύντομες ανθοφορίες.

Corfu bee είπε...

Εγώ σκέφτομαι μήπως είναι καλά να μένουν σαν τροφαποθηκη τον χειμώνα ...δηλαδή τρύγος με μεγάλο πάτωμα και μετά τοποθέτηση αυτά ότι μαζευτεί μένει για τον ξεχειμώνιασμα .... γίνετε ???

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Θεοδόση πάλι με τις αναρτήσεις σου με έβαλες σε σκέψεις.
Ποιά ειναι τα πλεονεκτήματα αυτού του πατώματος ?
Το ότι μπορεί να γεμίσει γρύγορα, να σφραγιστεί εύκολα και να τρυγηθεί πιο γρύγορα ?

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Άσχετο .
Μπήκα σε μπελάδες απο προχτές,Ο μπαρμπα Μήτσος με έβαλε σε δουλειά καθαρισμού για να προλάβουμε να οριμάσει το φετινό μέσα στα καινούρια στολίδια μας (απο Γενάρη και μετά).
Χιλια ευχαριστώ για όλα,ειναι λίγα.

μελονικος είπε...

Χρόνια πολλά
καλή χρονιά

İlhami Uyar είπε...

Kala xristoygenna

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Corfu Bee για τροφαποθήκη κατά την γνώμη μου είναι ακατάλληλο γιατί αν μαζευτεί η σφαίρα το χειμώνα πάνω δύσκολα μετά να απλώσει γόνο το μελίσσι και δύσκολο η μάνα να περάσει τα ξύλα των 2 τελάρων να κατέβει κάτω να γεννήσει.

Κώστα τα πλεονεκτήματα είναι αυτά που λες και τα μειονεκτήματα ότι αν γεννήσει η μάνα πάνω σ αυτά δύσκολο να τα κατεβάσει στη γονοφωλιά λόγω του ασύμβατου μεγέθους και λιγο μπελάς να διατηρείς 2 τύπους τελάρα και γονοφωλιάς. Εύχομαι πάντα γεμάτα να τα χεις και πολλά χαιρετίσματα στον κυρ Δημήτρη.

erbabarici είπε...

Hello!!
I wish you happy new year in 2009!
erbabarici

πατεντιάρης είπε...

Θεοδόση καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου!

Ανώνυμος είπε...

i agree your idea ! very nice blog