Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ο Έλατος και η πορεία του

Έγραφα στις 2 Απριλίου του 2010..... Κάποιοι τα θεώρησαν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Δεν με πίστεψαν! Από τότε σαν το λαγωνικό είχα τον έλατο στο κοντό (σε συνεχή παρακολούθηση). Οι θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή και τα πρώτα μελίσσια φτάνουν στα έλατα πολύ νωρίς.
Ακόμα το χορτάρι μικρό και οι κυψέλες φαινόταν.

Ο κοριός {Cinara Confinis} στα φόρτε του.

Ο έλατος έσταζε κυριολεκτικά. Τα μελίσσια τις ώρες που δούλευαν, δούλευαν γερά.
Τα πρώτα μηνύματα έδειχναν πολύ αισιόδοξα.

Για να αποφύγω φέτος τους αρκουδομπελάδες τους περσυνούς φρόντισα να τα πάω κατασκήνωση. Τα ‘γραψα λοιπόν στις εγκαταλειμμένες παιδικές κατασκηνώσεις...
...που βρίσκονται στην τοποθεσία Καλύβα του Δεσπότη για να περάσουν καλά,…. εεεε και να διαπαιδαγωγηθούν και λίγο, μιας και οι κατασκηνώσεις ήταν γεμάτες συνθήματα, ζωγραφισμένα στους τοίχους, που ο χρόνος τα άφησε αναλλοίωτα αφού οι κατασκηνώσεις είναι αρκετά χρόνια εγκαταλειμμένες.

Η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη όταν διάβασα και τις υπογραφές των μεγάλων δασκάλων μιας άλλης εποχής, που με το έργο τους άφησαν ένα μεγάλο όνομα στα χωριά της γύρω περιοχής. Με αφορμή τα γραφώμενα ίσως τους θυμηθούν αρκετοί από τους μαθητές τους
Ο αείμνηστος κος Νικόλαος Σκαλιάπας και ο εν τη ζωή - κάπου στην Αθήνα – κος Ιωσήφ Κοκκινάκης κοντά στον οποίο είχα την τύχη να μαθητεύσω.

Ο κοριός {Cinara Confinis} λοιπόν έδινε μέλι και οι μέλισσες ρουφούσαν (συλλέγαν) αχόρταγα και χτίζανε κεριά άσπρα και αποθηκεύανε.


Ο πρώτος τρύγος δεν άργησε. Ήρθε νωρίς…στις 12 Μαΐου. Το μέλι παχύ. Καθαρό ελατόμελο. 15% υγρασία και 16.5 αγωγιμότητα.


18 Μαΐου εως 23 ο καιρός χάλασε. Οι βροχές και το κρύο κάνανε τον κοριό να χαθεί. Στις 23 Μαΐου μόνον μικρές οικογένειες εμφανίζονται και αυτές στα ψηλώματα. Τότε όμως αρχίζει ο κόμπος {physokermes}......και η φούντα {Mindarus abietinus}......και δίνουν πάλι άφθονη μελίτοέκκριση μέχρι τις 7 Ιουνίου, όπου νέα κακοκαιρία την σταμάτησε και τη χάλασε. Μετά την κακοκαιρία νέα καλοκαιριά, κάτι περίεργο συμβαίνει και ο έλατος συνεχίζει να δίνει μελίτωμα με ένταση. Τα βελόνια είναι γεμάτα κάθε πρωί με γλυκές σταγόνες......και τα έλατα βουίζουν από μέλισσες. Τι δίνει μελίτωμα άραγε;
Πράσινος κοριός {Cinara Pectinatae}!

Μάλλον προυπήρχε αλλά περνούσε απαρατήρητος λόγω παραλλαγής και λούφας.
Για προσέξτε το κλαδάκι...θα δείτε πουθενά; Φαίνεται ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και αποδοτικός. Αφού μέχρι και σήμερα του Αγίου Προκοπίου δίνει μελίτωμα. Ένα τίναγμα του κλαδιού στο λευκό καπό του αυτοκινήτου έδειξε ότι υπάρχει αρκετός.
Τα αγριοτρέφυλλα όμως που σκέπασαν τις κυψέλες, η κατσικορίγανη, η ρίγανη μετά την 20η Ιουνίου, η βοϊδόγλωσσα, ο βοϊδοκράτης, οι γουλιάντζες, ο βάτος, το μελισσόχορτο και τα’ άλλα αγριολούλουδα, δόξα το Θεό, δώσαν και δίνουν ακόμα ένα άλλο μέλι, πολύ πιο γευστικό.



Έφθασε όμως ο καιρός να αφήσουμε τις δροσιές του βουνού, τα κρύα τα νερά, τα αρώματα και σιγά σιγά να κατέβουμε στον κάμπο. Άιντε και του χρόνου πρώτα ο Θεός!

21 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Thedosis,you have researched as scientist man,I congrulate you,thank you for nice sharing,I wish succesuful and very productive harvest.Best wishes,I wait your nice news everytime.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε τα στοιχεία σου δίνουν απάντηση και στην δική μου περίπτωση που εχω λίγα μελίσσια σε βουνό της Αχαίας και τρύγησα περιέργως έλατο πρίν τρείς ημέρες,παρά τις δηλώσεις αλλων μελισσοκόμων οτι το έλατο εχει προ πολλού σταματήσει να δίνει.Οι αναρτήσεις σου είναι αξιόπιστες και τεκμηριωμένες.Eυχαριστώ
Κώστας

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Μπράβο Θεοδόση! Αυτή και αν είναι κατασκήνωση!Πολύ ωραίες φωτογραφίες κρίμα που δεν αξιοποιούνται τέτοιες εγκαταστάσεις...Άντε και του χρόνου!

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητηρια!!!Παντα ετσι!

Beekeeper είπε...

αυτο δεν ηταν post. Αυτο ηταν βλογ απο μονο του. Να σαι καλα και να χεις παντα τοσο υλικο να βαζεις. Κι απο μελισσια κι απο φωτογραφίες.

Exagono είπε...

Θεοδοση,απιστευτη αναρτηση,μπραβο σου.Εισαι ενα ανοιχτο βιβλιο για μας τους νεωτερους μελισσοκομους και ενας φαρος γνωσης για ολους.Συγχαρητηρια και παλι νασαι γερος και δυνατος.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Kαι επιμορφωμένα μελίσσια ? Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς απο τα μελισσάκια του .

Οι προλαλήσαντες τα είπαν όλα για την όμορφη και λεπτομερή ανάρτησή σου φίλε, εγώ θα πω ακόμα μιά φορά ότι απο περσινή σου ανάρτηση έμαθα απο πιά σημεία του έλατου βγαίνει το ελατόμελο που βγάζω !!!

Να σαι πάντα καλά και δυνατός, καλή δουλειά στους κάμπους τώρα.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
για τα έλατα δεν έχω ιδέα.Από τα γραπτά σου μαθαίνω.
Τώρα για τις κατασκηνώσεις τι να πώ?
Είχα τι χαρά να μου δείξεις και άλλες φωτογραφίες και να θαυμάσω τα κτίρια και το μαγευτικό τοπίο.
Τους χαιρετισμούς μου σε όλες και όλους.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Μ Π Ρ Α Β Ο!!!Μόνο εσύ θα μπορούσες να κάνεις τέτοια παρουσίαση και να σου πώ ότι την περίμενα ακριβώς έτσι, μετά το τηλεφώνημα που είχαμε ότι θα κάνεις παρουσίαση για το έλατο όταν έρθει η ώρα....την περίμενα πώς και πώς.

Να είσαι γέρος εσύ και η οικογένεια σου!!!

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση σήμερα ήμουν στο Μοναστήρι με τον θείο σου... Δεν ήξερα ότι τα πας εκεί... Άντε καλά μέλια τώρα στα βαμβάκια...

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση να σε γερός και του χρόνου τα ίδια και καλύτερα

Spyros είπε...

θεοδόση, δεν μπορείς να φανταστείς τι επιρροή έχει το μπλογκ σου. Όταν θα τα πούμε από κοντά (ελπίζω φέτος επιτέλους!) θα σου πώ πόσοι ανέβηκαν νωρίς στα έλατα λόγω της πρώτης ανάρτησής σου. Και φυσικά, δεν είχαν όλοι "μελίσσια", οπότε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά!

Από τις φωτογραφίες σου και από μικρές λεπτομέρειες, καταλαβαίνει κάποιος που ξέρει, πώς δουλεύεις τα μελίσσια, και τι πώς αντιλαμβάνεσαι την όλη "ιστορία".

Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά!!!

markos aliprantis είπε...

Άντε καλοξόδευτο και από χρόνου περισσότερα.

George είπε...

Θεοδόση ευχαριστώ για την απάντηση, μια λάθος ρύθμιση του μλογκ έφταιγε και δεν έβλέπα την απάντησή σου. Για φέτος δεν βλέπω άλλον τρύγο στα Τζουμέρκα ο έλατος έδωσε τρείς μέρες και μετά βροχή - χαλάζι και του χρόνου. Εάν είναι για μπόιλερ θα επικοινωνήσω. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλοξόδευτο. Να έχεις πάντα τέτοιους τρύγους. Η ανάρτηση είναι φοβερή! Συγχαρητήρια!

IxNiLaTiS είπε...

Από ότι βλέπω είσια ο μόνος που πήρες έλατο φέτος. Αλλά έτσι είναι οι σωστοί μελισσοκόμοι: κανένανς να μήν πάρει, οι σωστοί θα πάρουν!

Η τελευταία σου φωτογραφία είναι φοβερή!

IxNiLaTiS είπε...

Συγχαρητήρια! Η Ανάρτηση αυτή πήρε τον πρώτο βαθμό στον διαγωνισμό που προκήρυξε το μελισσοκομικό forum Melissologia H.B.F. για την καλύτερη μελισσοκομική ανάρτηση των blogs μέσα στο 2010
Θεοδόση εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να μας προσφέρεις τις πολύτιμες γνώσεις σου.

http://melissologia.great-forum.com/t913-topic#5107

stefanos είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΧΩΡΙΑΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ,ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΙΝΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ.ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ.

stefanos είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΧΩΡΙΑΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ,ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΙΝΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ.ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Δημήτρης Θωμόπουλος είπε...

Θεοδόση συγχαρητήρια!!
Με την ανάρτηση σου συνδυάζοντας φωτογραφικό υλικό και κείμενο ενημέρωσης, κατάφερες τις αποκρυσταλλωμένες μελισσοκομικές σου γνώσεις σου να τις περάσεις ως βοήθημα ως εργαλείο θα έλεγα σε κάθε μελισσοκόμο που το είχε ανάγκη και δεν γνώριζε τα του ελάτου.
Είναι αισιόδοξο παράλληλα το μήνυμα που έστειλες της ανιδιοτελούς ενημέρωσης το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών στην ανταγωνιστική και βολεμένη κοινωνία που ζούμε.

Βελουχιώτης είπε...

Θεοδόση στα είπα κι απο κοντα, χωρις να ξέρω ακόμη αν η ανάρτηση σου θα εβγαινε πρώτη...

Φυσικά θερμα συγχαρητηρια αξίζουν και όλοι οι μελισσομπλοκαδες που αφιερώνουν χρόνο και κόπο στην μέλισσα και στην ενημέρωσή μας.

Τέλος πολλα συγχαρητηρια στους διοργανωτες του διαγωνισμού αυτου που έθεσαν απο την αρχή σωστά και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

Μετά από τα συγχαρητήρια θα ήθελα να κάνω και ενα σχόλιο σχετικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμου:

Η βράβευση της ανάρτησης του Θεοδόση νομίζω οτι είναι μια επιβράβευση της παρατηρητικότητας και της επιμονής του απλού μελισσοκόμου. Ο Θεοδόσης με μοναδικό όπλο του την επιμονή, την υπομονή και την αγάπη για τη μέλισσα και τη φύση κατάφερε με την ανάρτηση του να κάνει ότι δεν έχουν κάνει ερευνητες με τίτλους και πτυχία. Να περιγράψει τα μελιτογόνα έντομα του ελάτου και ακόμη πιο σημαντικο, να τα συνδέσει με τη μελιτοσυλλογή από τα μελίσσια του.

Είναι νομίζω ενα καλό μάθημα που αποδεικνύει οτι η έρευνα δεν αποτελεί προνόμιο κάποιων ενω απο την άλλη δείχνει την αξία της παρατηρητικότητας και της εφευρετικότητας που θα πρέπει να έχουν όλοι οι απασχολούμενοι με την μελισσα.

Και πάλι συγχαρητήρια

φιλικά

Κώστας