Τούτο όμως αξίζει να καταγραφεί.
Όνομα: πρόπολη = εναπόθεση ύλης πριν από την Πόλη.
πρόπολη = ρητίνες πάνω στους οφθαλμούς των φυτών για προστασία τους από βακτήρια μύκητες και λοιπά. Όμως δε θα σας πω για τις ιδιότητες της η τη σύνθεση της η τη χρήση της γιατί στα βιβλία τους οι καθηγητές μας τα περιγράφουν άριστα. Θα σας πω όμως για το αξιοπρόσεκτο των φωτογραφιών που ακολουθούν.
Τα μελίσσια μας δέχονται απρόσμενους επισκέπτες μ’ εχθρικές διαθέσεις. Αυτοί οι απρόσμενοι επισκέπτες άτακτοι και κουρσάροι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Κατά μέτωπο όμως λίγο δύσκολο γιατί οι μέλισσες υστερούν και σε δύναμη και σε σωματική διάπλαση έναντι των εισβολέων αν και αυτό πολλές φορές το βλέπουμε.
Αποφάσισαν λοιπόν να τους αντιμετωπίσουν οχυρώνοντας την πόλη τους
Δείτε με τι τέχνη οχύρωσαν (έφραξαν) τη μεγάλη πόρτα αφήνοντας μικρές εισόδους που φρουρούνται πιο εύκολα με λίγες μέλισσες.
Είδε όμως ποτέ κανείς μας κανένα κάστρο στρογγυλό η παραλληλόγραμμο;
(Κάστρο Πλαταμώνα)
Με αυτά τα σχήματα τα κάστρα πέφτουν εύκολα γιατί αν καλυφτεί κάποιος από μέτωπο εύκολα τα προσεγγίζει ενώ τα κάστρα με τους πύργους ανά διαστήματα είναι πιο δύσκολο να τα πλησιάσει κάποιος γιατί πρέπει να είναι καλυμμένος και από πλάγια.
Εδώ λοιπόν οι μέλισσες έφτιαξαν νεύρα και προεξοχές σαν πύργους ώστε τα οχυρώματα τους να μην πέφτουν εύκολα.
Ποιος λοιπόν μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτή η κοινωνία δεν σκέφτεται-δεν επινοεί-δεν προνοεί-δεν αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας;
7 σχόλια:
Μπράβο Θεοδόση: Η παρατηρησή σουέίναι φοβερή και ο συνηρμός επείσης. Μου άρεσαν πολύ.
Ωραιες φωτογραφιες θεοδοση
Πράγματι εξίζει την καταγραφή
Επειδή ο συνειρμός που έκανες σχετικά με τη πρόπολη που χτίζεται σε τεθλασμένη γραμμή, έχω να σού πω πως αυτό γινόταν στα κάστρα για να αναγκάζουν τους επιτιθεμένους να δείχνουν το δεξί ακάλυπτο πλευρό τους. Το ίδιο ίσως συμβαίνει και με τις μέλισσες.
Νίκο,
Έχω μελετήσει πολλά κάστρα. Το κάστρο του Βόλου το περπάτησα πολλές φορές για να το καταλάβω. Μέτρησα με βήματα απόσταση πύργου με πύργο, πέταξα πέτρα με το χέρι, αν βρεθείς στο μέσον ακριβώς των δυο πύργων η απόσταση είναι τόση ώστε να σε φτάνουν τα βέλη. Στο αριστερό κρατούσαν την ασπίδα και όπως τα λές ακριβώς το δεξί ήταν ακάλυπτο άρα εύκολα βαλλόταν από δεξιά. Όταν βρίσκομαι σε κάστρο δεν ξέρω τι μου συμβαίνει νιώθω ότι είμαι εκείνη τη στιγμή ο μαχητής-φρουρός του κάστρου όπως ο φίλος Beekeeper όταν διαβάζει μελισσοκόμους νιώθει πως είναι ο ίδιος μέσα στην ιστορία. Ίσως είναι κάποια ασθένεια η κάποιο σύνδρομο να ζούμε αλλού ;;;; στον κόσμο μας;;;
Όταν βγάλεις αχινούς φώναξε….
κυριοι μη μας ανοιγετε ετσι την ορεξη,..
ο ενας βαζει φωτογραφίες απο παραλίες ο αλλος λεει για αχινους κι εδω βραζουμε στο καμινι και περιμενουμε τον Αυγουστο να παρουμε εκεινες τις 20 μερουλες, να παμε με τους αλλους αθηναιους στο ιδιο προρισμο να στριμοχνώμαστε κι εκει..
αχινος ταχυδρομικα ερχεται?
ασχετο με αχινους... ειδες θεοδοση στην κορινθο? με τη φωτια βαλαν τους τουριστες στ οκαστρο και σωθηκαν!
Δημοσίευση σχολίου