Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007

Σελίμ-Κοκαλέντζι-Κογκολέντζι

Άριστο μελισσοκομικό αυτοφυές μονοετές φυτό. Φτάνει μέχρι ύψος 1.20 cm αλλά φέτος( καλοκαίρι 2007) λόγω της ανομβρίας και ξηρασίας παρέμεινε στους 30 πόντους.

Οι μέλισσες το προτιμούν πολύ.

Η ανθοφορία του αρχίζει μέσα Ιουνίου και τελειώνει μέσα Ιουλίου εως τέλος Ιουλίου. Προηγείται της ανθοφορίας του βαμβακιού και μερικές φορές συμπίπτει με την αρχή της ανθοφορίας του βαμβακιού.

Το μέλι του είναι αρωματικό ανοιχτόχρωμο, λεπτοκρύσταλλο και αρκετό. Η μυρωδιά των βλαστών του (ευχάριστη) απωθεί τα κουνούπια γι’ αυτό μην παραξενευθεί κανείς αν δει κανέναν αγρότη το βράδυ να κάνει αλλαγή σωλήνων ποτίσματος στο χωράφι και στην πλάτη του να έχει ένα φυτό δεμένο.


Η λίμνη Κάρλα κάθε χρόνο (πλην της φετινής) γεμίζει από αυτό το φυτό και από μελίσσια (φέτος παραλίγο να μην βρούμε ούτε δείγμα για φωτογραφία λόγω της ξηρασίας)

Η λίμνη Κάρλα σαν τη Σαχάρα …….. (καλοκαίρι 2007)Παρατηρήθηκε όμως μερικές φορές μέλισσες να κοιμούνται στα άνθη του μέρα μεσημέρι. Ίσως το άρωμα του να τις ζαλίζει.

3 σχόλια:

μελονικος είπε...

Μπράβο Θεοδόση . Λόγω της σπουδαιότητας του φυτού.
Και πολύ ωραίες φωτό. Περιμένουμε ακόμα αγριοβαμβακιά και πολυκόμπι

zepos είπε...

Εντάξει Θοδώση, Σαχάρα η Κάρλα, Σελίμ το φυτό.. πάει γενήκαμε αφρικανοί!
Καλά έχεις και ελικόπτερο ιδιωτικό ρε θηρίο και πας βόλτες για φωτογράφιση της κάρλας;

Αντωνης Κεκιδακης είπε...

θεοδοση με αφορμη το σχολιο του axtapos να σε ρωτησω...εχεις σχεση με ελικοπτερα?γιατι ειχα κανει 5 χρονακια στο στεφανοβικειο