Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Συλλέκτης μελισσών

Η παρoύσα ανάρτηση είναι μία συνέχεια στο θέμα χωρίς τίτλο (17 Δεκεμβρίου 2006) του φίλου Beekeeper ο οποίος μας παραχωρεί 4 φωτογραφίες για τις ανάγκες της ανάρτησης και τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Νοέμβριος του 1999. Κάτω από τους επιβλητικούς γκρίζους βράχους των Μετεώρων στις άνετες αίθουσες του ξενοδοχείου «Αμαλία» διεξάγονταν το 4ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο. Σε κάποιες άλλες αίθουσες παράλληλα, εκθέτες παρουσίαζαν διάφορα εκθέματα όπως κυψέλες, μηχανήματα, μέλια κλπ.

Από τα εκθέματα θυμάμαι χαρακτηριστικά τρία πράγματα:
_1) τα κελιά βασιλοτροφίας ΑΡΙΣΤΕΑΣ που με ενθουσίασαν και έκτοτε τα χρησιμοποιώ
_2) την αυτόματη μηχανή απολεπισμού που προσπαθούσαν οι Ιταλοί να τη ρυθμίσουν. Με την πανσπερμία που έχουμε εμείς οι Έλληνες σε τελάρα (κάθε εργοστάσιο και τα μέτρα του) άντε να τη ρυθμίσουν…..
_3) το συλλέκτη μελισσών ως νέο "υλικό - προϊόν"

Διαβάζοντας στο blog του φίλου Beekeeper "χωρίς τίτλο" και το σωστό σχόλιο του φίλου Beehappy θυμήθηκα το συλλέκτη μελισσών που τότε, κάποιος από τους Φιλίππους Καβάλας αν δεν απατώμαι, προσπαθούσε να μας τον πουλήσει.

Τυχαία είδα σ έναν παλιό φίλο μελισσοκόμο ένα παρόμοιο μελισσοσυλλέκτη (δυστυχώς δεν τον απαθανάτισα….αν υπάρχει ακόμα δεν θα το γλιτώσει) όχι σαν του παππού του Beekeeper, πάνω κάτω, αλλά ήταν συνεχόμενος με τις τρύπες μέχρι τη μέση ολάνοικτες και από τη μέση και πέρα με βαλβίδα (το κομμένο χαρτονάκι). Πρίν μερικές μέρες περνώντας έξω από ένα κατάστημα με μελισσοκομικά είδη στη Λάρισα βλέπω στη βιτρίνα ένα μελισσοσυλλέκτη. Τρελάθηκα! Εδώ είμαστε λέω και μπαίνω να τον αγοράσω. Πολύ μα πολύ αλμυρός αλλά για τις ανάγκες του blog χαλάλι. Τελικά το κουτάκι όταν ανοίχτηκε είχε μέσα ένα ζευγάρι μελισσοσυλλέκτες.


Ο συλλέκτης του παππού Κουτσούκου πολύ μελετημένος είχε τις ανοιχτές τρύπες κάτω (είσοδος 2) και οι μέλισσες μπαινόβγαιναν ελεύθερα. Όταν όμως τις έκλεινε με πορτάκι (είσοδος 2) οι μέλισσες που συγκεντρώνονταν προωθούνταν στις κοντινές πάνω τρύπες (είσοδος 1) και με ελαφριά πίεση προς τα μέσα το χαρτονάκι λύγιζε τις χάιδευε στη ράχη και αυτές περνούσαν μέσα.Προσέξτε:Το χαρτονακι δεν ήταν μέχρι κάτω αλλά άφηνε λίγο κενό να βλέπουν και να μυρίζουν είσοδο.

Από μέσα όμως αν σπρώχνανε το χαρτονάκι δεν άνοιγε, λειτουργούσε σαν βαλβίδα. Για να μην υπάρχει όμως συνωστισμός από μέσα με μέλισσες που θέλουν να εξέλθουν ο παππούς Κουτσούκος σοφά τοποθέτησε μια σίτα και έτσι έφτιαξε ένα προθάλαμο μικρό.-Οι μέλισσες μπαίνοντας ακολουθούσαν την εύκολη διαδρομή
-Αυτές που θέλανε να εξέλθουν ήταν δύσκολο να ακολουθήσουνε την ίδια διαδρομήΣκεφτείτε λίγο κάτι παρόμοιο με τον Κιούρτο και το ψάρι.


Το πότε τον χρησιμοποιούσε τον μελισσοσυλλέκτη ο σοφός γέροντας….δύσκολη η απάντηση. Πιθανόν όταν ήθελε να πάρει και να φύγει μέρα το μελισσάκι. Πιθανόν όταν ήθελε να δυναμώσει κάποιο αδύνατο το τοποθετούσε στη θέση ενός δυνατού τις ώρες αιχμής με έντονη κίνηση του εργατόκοσμου και αφού συγκέντρωνε αρκετό εργατόκοσμο το έπαιρνε και έφευγε μακριά.

Το σίγουρο είναι πως του ανήκει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γιατί είναι ο παλιότερος μέχρι στιγμής που χρησιμοποίησε μελισσοσυλλέκτη.



Πάμε τώρα στο σύγχρονο…….
Τοποθετείται στην είσοδο με βύδες το πλαστικό πλέγμα αερισμού
Αφαιρείτε το πλαστικό μύκρινσης της θύρας και τοποθετείτε το πλαστικό με τις βαλβίδες (με τους 4 σταυρούς).Όταν πιεστούν προς τα μέσα ανοίγουν εύκολα – ενώ προς τα έξω δεν ανοίγουν.Αφού συλλεκτούν οι μέλισσες τοποθετείτε το πλαστικό βύσμα που κλείνει τελείως την είσοδο των βαλδίδων Και το μελίσσι είναι έτοιμο για φόρτωμα.

Όπως αναφέρει ο Beekeper, του παππού του η πατέντα μάλλον δεν περπάτησε γι αυτό βρήκε και μια και μοναδική στην αποθήκη, την οποία πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού για την ιστορία. Και η νέα βέβαια δεν βλέπω να περπάτησε επίσης ούτε να περπατάει διότι:
_1) πολύ πλαστικό εύθραυστο
_2) πολύ ευαίσθητες κινήσεις των βαλβίδων – σταυρών
_3) μη υπολογισμένο το διάφανο πλαστικό να μπαίνει στην είσοδο (βρίσκει και δεν χωρά).
Θέλουν οι είσοδοι μεγαλύτερο άνοιγμα ως προς το ύψος
_4) ποιος κλείνει - φορτώνει και μεταφέρει μέρα;;;
_5) μεγάλο κόστος…

*Για την μεγαλύτερη κατανόηση του θέματος καλό θα ήταν να μεγενθύνετε τις photos κάνοντας κλίκ επάνω τους.

9 σχόλια:

BeeHappy είπε...

Στα αντίστοιχα μελισσοκομικά μαγαζιά στην Αθήνα έχω δει εδώ και μήνες παρόμοιο συλλέκτη αλλά για όλο το μήκος της πόρτας. Η αρχή της αντεπίστροφης κίνησης πάντως της πόρτας παραμένει η ίδια.

Beekeeper είπε...

θεοδοση κατατοπιστικότατος οπως παντα. Αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι οπως σου ελεγα και στο mail μου, o παπους μου ασκουσε τη μελισσοκομια πριν πολλα χρονια. Οι διαφορες ηλικιας στην οικογενεια ηταν μεγαλες και ο ανθρωπος αυτος εχει πεθανει απο το 1975 σε ηλικια σχεδον 100 χρονων. Οπως καταλαβαινεις ο εξοπλισμος ειναι οντως παλιος. Επισης ξερω (και βλεπω και στο σπιτι μου) οτι τα χερια του επιαναν πολυ.

Απο την αλλη ομως, δεν ειχα ποτε δειγματα τοσο τρομερης ευευρετηκότητας και δεν θα ελεγα με βεβαιότητα οτι ειναι καποια προσωπικη του πατεντα.

Η αληθεια ειναι οτι εψαξα τοτε σε ενα δυο βιβλια που ειχε και δεν ειδα κατι παρομοιο αλλα μου κανει πιο πιθανο να το ειχε δει κι εκεινος καπου.

Σε καθε περιπτωση οπως λες.. το φιλαω σαν κορη οφθαλμου

Ευχαριστω και για τα καλα σου λογια

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Επειδή τα χρόνια που ασχολούμαι με την μέλισσα πουθενά δε διάβασα ούτε συνάντησα πιο παλιό μελισσοσυλλέκτη γι’ αυτό επιμένω και το τονίζω πως το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και χρήσης παραμένει στον αείμνηστο παππού Κουτσούκο. Όταν βρεθεί παλαιότερος μελισσοσυλλέκτης τότε και μόνο τότε εγώ προσωπικά θα αναιρέσω. Ας μας πούν και οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι την γνώμη τους.

skyrianbee είπε...

Θεοδόση και εμένα δε με ενθουσιάζει ο συγκεκριμένος συλλέκτης και δεν το βλέπω και τόσο χρήσιμο εργαλείο, ίσως για την άνοιξη στα κοψίματα καλός είναι.

Ανώνυμος είπε...

Θεοδοση σ ευχαριστουμε,ετσι γραφεται η ιστορια,απο μικρα και ασημαντα ξεκινανε ολα τα μεγαλα.
Χιλια μπραβο σου...

zepos είπε...

Το είχα διαβάσει το ποστ του Κώστε για τον παλιό μελισσοσυλέκτη. Η μεγάλη αξία βέβαια είναι στην εφευρετικότητα των παλιών ανθρώπων στο να καλύψουν καθημερινές ανάγκες της αγροτικής ζωής..
Εντύπωση ομως κάνει ότι πάντα έφιαχναν πολύ γερά εργαλεία με υλικά που θα αντέχουν στον χρόνο..
Τα σημερινά πανάκριβα τα βλέπουπε τι αξίζουν!
Πολύ εντυπωσιακό και με λεπτομέρειες αναλυτικές το ποστ σου Θοδώση.. Ευχαριστώ!

chaniabee είπε...

Φίλε Θεοδόση έκανες για μια ακόμη φορά μια πολλή ωραία δουλειά!! μα και στον φίλο τον Κώστα ένα μεγάλο μπράβο για την συνέχεια της ιστορίας των παππούδων , με όλα αυτά που βγάζει στον "αέρα". για την πατέντα τώρα, πότε ο παππούς ξεκίνησε Κώστα της κασόνες αυτές? μας είπες ότι πέθανε το ΄75 σε ηλικία σχεδόν 100 ? για να σκεφτεί κάτι τέτοιο χωρίς να το δει κάπου θα πρέπει να το μελέτησε αρκετά, πρέπει ότι έβλεπε το μάτι του να έφτιασε το χέρι του!!! δυστυχώς αυτό το εξάρτημα το χρησιμοποιούν κάποιοι επιτήδειοι για την κλοπή μελισσών από κοντινά μελισσοκομία, γιατί όπως είπε και ο φίλος μας ποιος μετακινεί μέρα τα μελισσακια του! για άλλη μια φορά, ΑΞΙΟΣ !!!!

chaniabee είπε...

Φίλε Θεοδόση έκανες για μια ακόμη φορά μια πολλή ωραία δουλειά!! μα και στον φίλο τον Κώστα ένα μεγάλο μπράβο για την συνέχεια της ιστορίας των παππούδων , με όλα αυτά που βγάζει στον "αέρα". για την πατέντα τώρα, πότε ο παππούς ξεκίνησε Κώστα της κασόνες αυτές? μας είπες ότι πέθανε το ΄75 σε ηλικία σχεδόν 100 ? για να σκεφτεί κάτι τέτοιο χωρίς να το δει κάπου θα πρέπει να το μελέτησε αρκετά, πρέπει ότι έβλεπε το μάτι του να έφτιασε το χέρι του!!! δυστυχώς αυτό το εξάρτημα το χρησιμοποιούν κάποιοι επιτήδειοι για την κλοπή μελισσών από κοντινά μελισσοκομία, γιατί όπως είπε και ο φίλος μας ποιος μετακινεί μέρα τα μελισσακια του! για άλλη μια φορά, ΑΞΙΟΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια αναφορά για το συγκεκριμένο εξάρτημα, στο βιβλίο του Ανδρέα Θρασυβούλου (Πρακτική Μελισσοκομία), στη σελίδα 78 που αναφέρεται στις μεταφορές Μελισσιών και στην εγκατάσταση του Μελισσοκομείου. Αυτό για όσους φίλους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την χρήση του εργαλείου.