Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Ομιχλοποιητής

Η διαφήμιση:

¨Νέος επαναστατικός¨ τρόπος εφαρμογής ακαρεοκτόνου-ασφαλές-πανεύκολο κλπ. κλπ. και βιολογικά σκευάσματα κλπ. κλπ.

Βασικός τρόπος εφαρμογής ακαρεοκτόνων για το βαρρόα και την τραχιακή ακαρίαση κλπ. κλπ.



Η πράξη:

Πήρε ο φίλος μου ο Γιάννης έναν ομιχλοποιητή και νάτος φθάνει χαρούμενος να τον δοκιμάσουμε.

Στο χώρο δοκιμών λοιπόν επί το έργον:



--Σκηνή 1η

Βιδώνουμε τη φιάλη και βάζουμε στο μπολ την αναλογία perizin – νερό – γλυκερίνη …. το ανάβουμε και σε λίγο δοκιμάζουμε στον αέρα.




Αποτέλεσμα:

Μικρή δέσμη που δύσκολα θα γεμίσει την κυψέλη αλλά και ερωτηματικά πολλά για την γλυκερίνη.



--Σκηνή 2η

Αδειάζουμε λοιπόν το μπολ το ξεπλένουμε και το γεμίζουμε παραφινέλαιο και 30 γρ. θυμόλη διαλυμένη και ξανανάβουμε.



Αποτέλεσμα:

Άψογη δέσμη ατμού έτοιμη για χρήση αλλά τι γίνεται με το παραφινέλαιο μέσα στην κυψέλη;

Αναστολή λοιπόν της εφαρμογής σε κυψέλη μιας και για φέτος έχει γίνει και θεραπεία βαρρόας και ίσως μέχρι του χρόνου να μάθουμε κάποια αποτελέσματα χρήσης και εφαρμογής καταπολέμησης βαρρόα με ομιχλοποιητή από επίσημο ινστιτούτο ερευνών.

Μας κόστισε μεν λίγο η δοκιμή αλλά περάσαμε ένα ευχάριστο απόγευμα (ευτυχώς δεν κάναμε την γκάφα και χαλάσαμε μονο ένα perizin προσαρμόζοντας τις αναλογίες που μας πρότειναν για ένα και όχι για δέκα)

13 σχόλια:

skyrianbee είπε...

Κατά αρχήν χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή. Και εγώ τον παρήγγειλα τον ομιχλοποιητή έχοντας ακούσει κάποιες καλές γνώμες για τη χρήση του με τη θυμόλη. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό για το παραφινέλαιο για να είμαι ειλικρινής, αλλα μου αρέσει η ιδέα του "καπνίσματος" της κυψέλης.
Τι να πω θα δείξει το μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Kαι από μένα τα χρόνια πολλά για την γιορτή σου.Με το παραφινέλαιο βγάζει πολλή καπνό σαν βαπόρι.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά να χουμε και χρόνια πολλά για την ονομαστική γιορτή.

κρύωσε και ο καιρός τελευταία και δύσκολα κανείς βγαίνει έξω, αν και εδώ και 2-3 μέρες είναι καλύτερα τα πράγματα

προσυπογράφω κι εγώ για τη δέσμη ομίχλης, τρομερή η διαφορά

μιλήσαμε και με τον Άγγελο τις προάλλες. Μου είπε τις εμπειρίες του από το φεστιβάλ, και έφερε και μέλι κουμαριάς και πορτοκαλιάς. Το πρώτο δε μου άρεσε, ήταν προς το πικρό και κρυσταλλωμένο πολύ. Το δεύτερο όμως ήταν εξαιρετικό, πολύ καθαρή και όμορφη μυρωδιά, ωραίο χρώμα και γεύση. για μέλι από ρίγανη ή παρόμοια αρωματικά έχει ακούσει κανείς?

πιστεύω την άλλη παρασκευή να τα πούμε στη γεωπονική

μελονικος είπε...

Θεοδόση: χρόνια πολλά για τη γιορτή σου. Είμαι γάιδαρος. Μιλήσαμε και το ξέχασα.
Θέλω επίσης να σε συγχαρώ για το σωστό τρόπο που αντιμετώπισες τον ομιχλοποιητή. Μπήκες στα έξοδα , τον δοκίμασες, σου άφησε κάποιες αμφιβολίες και μας τις μετέφερες. Θα το ξαναδοκιμάσεις και θα έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Έτσι. Σοβαρά και υπέυθηνα.

manos είπε...

Χρονια πολλα Θεοδοση

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Για την ονομαστική σου εορτή Χρόνια Πολλά.Γάϊδαρος και εγώ που προσπαθούσα να βρώ ποιός γνωστός μου γιόρταζε,αλλά τώρα μόλις σε θυμήθηκα που άνοιξα το blog.
Τις ευχές μου τις έχεις έστω και ετεροχρονισμένα.
Καλός φαίνεται ο ομιχλοποιητής με την θυμόλη,αλλά γιατί απαραίτητα με παραφινέλαιο και όχι με άλλο τρόπο;

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές σας εμείς συνηθίζουμε να το γιορτάζουμε 40 μέρες! Άρα είστε εντός ορίων.

->Γιώργο αυτά μας συστήσανε αυτοί που μας πουλήσανε γι’ αυτό που μας πουλήσανε!

Καλό βράδυ!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Διαβάζοντας σήμερα το Μελισσοκομικό Βήμα (Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2008) στο άρθρο της κτηνιάτρου και επόπτριας μελισσοκομίας ΟΜΣΕ κας Κατερίνας Καρατάσου «Βαρρόα ένας ακόμα υπολογισμός» τεύχος 30 - σελ. 23 αναφέρει «επικίνδυνα σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι είναι οικολογικά (βλέπε συσκευή καπνίσματος με θυμόλη που καίει παραφινέλαιο με ολίγη θυμόλη = διοξίνες!!)
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το θαυμάσιο blog!
Μια φίλη μου είπε ότι το άρθρο μου έσπειρε έναν καλό σπόρο αμφιβολίας για τον ομιχλοποιητή και είπα να τον καλλιεργήσω λίγο παραπάνω.

για τους αγγλομαθείς μια σύντομη περίληψη στο
http://www.ars.usda.gov/research/publications/Publications.htm?seq_no_115=169445
FGMO (=Food Grade Mineral Oil) είναι η σύντμηση για το παραφινέλαιο

".....These results agree with a previous report that FGMO is largely ineffective in Varroa control. In addition to providing no control for Varroa, FGMO applied in an insect fogger may pose a fire and/or health hazard to beekeepers and bees. The health hazard of exposure to FGMO through inhalation and exposed skin is unknown. Possible contamination of honey and other beehive products with FGMO or any byproducts of heating the oil is also cause for concern. Some beekeepers and bee researchers have suggested using the FGMO as a carrier to apply other miticides to the colony. Exposure to a "hard chemical" such as an organophosphate insecticide in oil during this fogging application method through inhalation or the skin may pose significant human health threat to the beekeeper. This practice should be strongly discouraged.

Για τους μη αγγλομαθείς το ζουμί είναι ότι η χρήση του ομιχλοποιητή είτε με σκέτο παραφινέλαιο είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπευτικά ή και αιθέρια έλαια ακόμη είναι επικίνδυνη για τον μελισσοκόμο και η μόλυνση των κηρηθρών και του μελιού με τα κατάλοιπα καύσης του λαδιού διοξίνες)πάρα πολύ πιθανή.

Ελπίζω να υπαρξει σύντομα κάποια μελέτη από ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ως τότε συγχαρητήρια στους σκεπτόμενους μελισσοκόμους που δεν ακολουθούν μόδες αλλά προβληματίζονται και ερευνούν.

Κατερίνα Καρατάσου
Κτηνίατρος επόπτρια μελισσοκομίας ΟΜΣΕ

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Κατερίνα με έβγαλες απ΄τον κόπο να ψάχνω να βρώ που τό διάβασα για να πώ τα μαντάτα σε ένα φίλο.Στα μέρη μου λένε "οτι λάμπει δεν είναι χρυσός"

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι έχοντας ψάξει όσο καλύτερα μπορούσα χωρίς βιβλίο αναλυτικής χημείας κι έχοντας περιδιαβεί διάφορους ιστότοπους.

Απ' ότι φαίνεται διοξίνες παράγονται όταν η θερμοκρασία καύσης του ελαίου φτάνει και περνάει τους 850 βαθμούς Κελσίου. Δυστυχώς όμως δεν ανακουφιζόμαστε..

Ερωτηματικά υπάρχουν για τους μεταβολίτες των χημειοθεραπευτικών που δημιουργούνται από την καύση, καθώς και από το ίδιο το παραφινέλαιο που μπορεί να περιέχει ανεπιθύμητες προσμίξεις. Ύπάρχουν διάφορες ποιότητες παραφινελαίου και μόνο το FGMO (Food Grade Mineral Oil) επιτρέπεται να χρησιμοποιείται.
Όλα τα "επίσημα ανακοινωθέντα" που βρήκα στο διαδίκτυο εκφράζουν τις ίδιες επιφυλάξεις, συν βεβαίως την οργανοληπτική αλλοίωση του μελιού που θα συμβεί εαν γίνει χρήση την εποχή που υπάρχει μελιττοθάλαμος.

Η έρευνα συνεχίζεται σε βιβλία οργανικής χημείας. Ελπίζω άλλοι πιο τυχεροί συνάδελφοι να κάνουν έρευνα πεδίου και όχι βιβλιογραφίας.

Τονίζω για άλλη μια φορά το αυτονόητο: όταν χρησιμοποιούμε μη εγκεκριμένα κτηνιατρικά φάρμακα διατρέχουμε κίνδυνο οι ίδιοι, τα μελίσσια μας και η δημόσια υγεία.

Κατερίνα Καρατάσου
Κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ευχαριστούμε την κτηνίατρο κυρία Κατερίνα Καρατάσου για τις πολύτιμες πληροφορίες της και γνώσεις που μας μοίρασε.
Είμαστε στη διάθεση της και για κάθε έρευνα πεδίου που επιθυμεί.

Admin είπε...

kalispera Τελίκά τόν χρησιμοποιείς τον ομιχλοποιητη;