Η καθυστέρηση της ανάρτησης οφείλεται σε φόρτο εργασίας (τρύγο, συμμάζεμα αποθήκης, προετοιμασία μελισσών, ψάξιμο για μέρη όπου τα μελίσσια θα ανακτούσαν δυνάμεις και θα γινόταν ανασυγκρότηση και τέλος μεταφορές στα πεύκα).
Έστω και με καθυστέρηση θεωρώ πως πρέπει να πούμε δυο λόγια και φέτος για το βαμβάκι! Όλοι μας τα γνωρίζουμε αλλά λίγο ας τα ξαναθυμηθούμε…
Χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού στο Θεσσαλικό κάμπο από 5 με 10 Ιουλίου έως 20 με 25 Αυγούστου έδιναν και στους μελισσοκόμους χαρά κα παρά τους ψεκασμούς που γινόταν οι μελισσοκόμοι έφευγαν ως επί το πλείστον ευχαριστημένοι με αρκετά μέλια.
Όμως οι καιροί αλλάξαν και τα τελευταία χρόνια κάτι δεν πάει καλά με την συλλογή μελιού από τις βαμβακοκαλλιέργειες.
Που οφείλεται αυτό;
Κατά την γνώμη μου σε δυο λόγους:
-Ο πρώτος είναι ότι πολλά στρέμματα σπέρνονται – φυτρώνουν και αφήνονται στο έλεος του Θεού μόνο και μόνο για να πάρουν οι καλλιεργητές την επιδότηση. Αν πάρει καμιά βροχούλα ή ο καιρός πάει με υγρασία…τότε αυτά βγάζουν κανένα λουλουδάκι και κάτι γίνεται με τις μέλισσες. Αν όμως κάνει καύσωνες σαν πέρυσι ίσα ίσα που βγάζουν 4-5 φυλλαράκια και ξεραίνονται.
-Ο δεύτερος λόγος είναι πως η επιστήμη προόδευσε.
Αυτά που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται κανονικά έχουν μέσα τους το διάβολο…το gaucho ή τα ξαδέρφια του(όποιος δεν γνωρίζει τι είναι το gaucho ας δει εδώ).
Θα μου πείτε πως το ξέρεις…αφού κανένας δεν μιλά για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και όλοι το ‘χουν μυστικό…
Να σας πώ…
Α) παλιά όταν σπέρνανε μαζί με τον σπόρο σπέρναν και ένα φάρμακο σαν σκάγια ψιλά (δεν θυμάμαι την ονομασία του) πράγμα το οποίο τώρα δεν το κάνουν! Σπέρνεται μόνο ο σπόρος που είναι βαφτισμένος στα παραπάνω φάρμακα.
Β) παλιά γινόταν ψεκασμοί για τις ασθένειες του βαμβακιού και βρίσκαμε μπροστά στις κυψέλες μέλισσες πεθαμένες σωρούς. Τώρα οι ψεκασμοί σχεδόν μηδενίστηκαν. Μέλισσα ούτε μια μπροστά στις κυψέλες πεθαμένη αλλά οι πληθυσμοί μειώνονται ραγδαία(βλέπεται η επιστήμη προόδευσε)… Το gaucho δουλεύει ύπουλα και αθόρυβα. Τα έντομα που κάθονται πάνω στα φυτά για να πάρουν τους χυμούς παραλύει το νευρικό τους σύστημα και χάνονται επί τόπου. Επιδρά όμως μόνο στα έντομα ή έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο;
Αγρότης κάθε μέρα επισκεπτόταν τις καλλιέργειες του και πέρνούσε αρκετές ώρες μέσα σ αυτές άλλοτε βοτανίζοντας και άλλοτε επιθεωρώντας τους σταλλάκτες. Τις δουλιές αυτές τις έκανε πρωί πρωί με τη δροσούλα να μην τον πάρει και η ζέστη. Μετά από λίγο καιρό παραπονέθηκε πως έχει ενοχλήσεις στα πόδια και πήγε σε γιατρό, ο οποίος διέγνωσε κάποια νευροπάθεια. Η πρωινή υγρασία των φυτών με τα διάφορα φάρμακα ερχόταν σε επαφή με το jean παντελόνι του και αυτό με τη σειρά του σε επαφή με το δέρμα. Λέτε να τον επηρέασε; Πάντως όταν σταμάτησε τις εργασίες και έλαβε την φαρμακευτική αγωγή του γιατρού η κατάσταση του βελτιώθηκε!
Το μέλι που συλλέγουνε οι μελισσοκόμοι από τις καλλιέργειες του βαμβακιού ήταν ως επί το πλείστον η κύρια παραγωγή των Θεσσαλών μελισσοκόμων. Βοηθούσε πολύ την παραγωγή το ότι υπήρχαν ατέλειωτες εκτάσεις με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Το μέλι που συλλέγετε από τα βαμβάκια είναι ξανθό με έντονο άρωμα και γρήγορη κρυστάλλωση. Το συλλέγουνε οι μέλισσες από τα άνθη του φυτού....... και ως επί το πλείστον έξω από το άνθος από τα λεγόμενα εξω-ανθικά νεκτάρια....
Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη από τη στιγμή που ακόμα είναι μπουμπούκια μέχρι την στιγμή που αλλάζουν χρώμα (ροδίζουν). Η τιμή του βαμβακόμελου ικανοποιητική και προτιμάτε ιδιαίτερα στα χωριά και τις πόλεις της Θεσσαλίας (ίσως και επειδή το έχουν συνηθίσει). Η χρονιά φέτος δεν ήταν και τόσο καλή αλλά κατά την γνώμη μου πάντα η καλύτερη της τελευταίας τριετίας!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
Πολύ ωραία ανάρτηση φίλε Θεοδόση.
Δείχνει την βαθιά γνώση που έχεις για την ανθοφορία των βαμβακιών και πόσο αυτή επηρεάζει τα μελίσσια. Γενικά νομίζω πως έχεις πάρα πολλές γνώσεις στα μελίσσια.
Οι αναρτήσεις σου είναι πλούτος.
Χαιρετώ.
Και του χρόνου Θεοδόση να είσαι καλά!!!
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Σ'ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑ?
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ "ΧΡΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΑ"
στην Γαλλία και στη γερμάνια απαγόρεψαν τα ξαδερφακια του φυτοφαρμάκου gaucho εμείς πότε? νομιζω οτι το ελεγαν μπαρούτι αυτο που έριχναν μαζι με τον σπορο για απολύμανση του χοραφιου!!! το μελι απο τα καπνα που το πουλατε ??
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΆΡΩ ΠΟΤΕ!!!
Μπράβο Θεοδόση.Γράφε να μαθαίνουμε και εμείς εδώ κάτω που τα βαμβάκια τα βλέπουμε μόνο σε φωτό.Περιμένω mail με τον λογαριασμό.
Θεοδόση καλησπέρα . Αν είχες ακούσει εδώ στην Βοιωτία πριν 2 χρόνια τα μελίσσια στα βαμβάκια κόντεψαν να μείνουν μόνο τα ξύλα από τις κυψέλες . πέρσι στην κοπαίδα μας τάραξε και ο καύσωνας. να φανταστής γύρο από το κοπάδι μου υπήρχαν πολλά στρέμματα με τρυφίλια για σπόρο , καλαμπόκια και βαμβάκια . Θα περίμενε κανείς ότι μόνο και μόνο από το τρυφίλι θα είχα καλά μελίσσια και θα έπαιρνα μέλια . Ξέρεις τι πήρα μελίσσια με πέντε τελάρα πληθυσμό και μόνο. Κάποιος αγρότης μου είπε ότι τα σπόρια που έσπειρε ήταν βουτηγμένα σε κόκκινη σκόνη . Αυτό λέει πολλά ΔΙΑΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ . Φέτος τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα . Φυσικά δεν είχαμε και καύσωνα .
Dear Katsaros,I think air and enviroment pollutıon,to apply harmfull medicine,global warming effect ,when we damage enviroment and natural livetime,we cansee negativness our life and allower the wörld.We hope all people respect enviroment,water and mineral sources,as you say we dont get produce and crop as old time,every year crops decline,not rain nd chanching genetic vegetable and fruıts effect unwanted circiumstences.We dont collect apple pear ,grape and another vegatebles ,fruits as former time.That so each person must be sensitive and responsibility to natural live and enviroment.Best regards and wishes
Θεοδόση μπράβο σου για την αναλυτικη παρουσίαση.Τα προβλήματα με το βαμβάκι τα έχουμε και στο Ν.Σερρών.
Μέλι δώσανε αυτά που ήταν πάνω από 12-15 πλαίσια πληθυσμό.Ολα τ αλλα απλά συντηρούνται,προς το παρών.
Μπροστά στις κυψέλες χιλιάδες νεκρές μέλισσες.Επειδή,λένε τα Ελληνικά φάρμακα δεν είναι τόσο ισχυρά για τα βαμβάκια, πάνε και αγοράζουν απο τη Βουλγαρία απαγορευμένα και πολύ ισχυρά.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Ναι κύριοι το Γκαούτσο και τα παραπλήσια της Bayer είναι αυτά που κάνουν τη ζημιά.
Ομως εμείς οι ίδιοι τι κάναμε μέχρι τώρα γι'αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα?
Στην Γερμανία οι συνάδελφοί μας έσυραν την παραπάνω εταιρεία στα δικαστήρια και την καταδίκασαν!
Εμείς ή η ΟΜΣΕ τι κάνουμε?
Δημοσίευση σχολίου