Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόπολη….προ της πόλης

Η πρόπολη είναι ρητινώδης υλικό που συλλέγουν και χρησιμοποιούν οι μέλισσες για αντιμικροβιακή προφύλαξη.
Χρησιμοποιώντας το κερόπανο για άλλους λόγους,... οι μέλισσες τοποθετούν κάτω απ’ αυτό αρκετή ποσότητα πρόπολης. Με λίγη προσοχή με το ξέστρο...... συγκεντρώνουμε αρκετή ποσότητα πρόπολης και μάλιστα καθαρή.

Από το βιβλίο του κ Θ. Μπίκου......θα μάθετε αρκετά πράγματα για την πρόπολη και θα βρείτε επίσης πολλές καλές συνταγές για την χρήση της. Ευχαριστώ τον κ Θ. Μπίκο και ως αναγνώστης και ως μελισσοκόμος για την αφιέρωση του!

Και τώρα στην υγειά μας (για την υγειά μας) μ’ ένα σφηνάκι βότκας πρόπολης.

Η τιμή της πρόπολης είναι αρκετά ικανοποιητική για τον μελισσοκόμο.
Πρόπολη διατίθεται από μας και από τον συνεταιρισμό μας (Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου Γαζή 142 τηλ. 24210 25042).

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Το βαμβάκι και η μέλισσα…

Η καθυστέρηση της ανάρτησης οφείλεται σε φόρτο εργασίας (τρύγο, συμμάζεμα αποθήκης, προετοιμασία μελισσών, ψάξιμο για μέρη όπου τα μελίσσια θα ανακτούσαν δυνάμεις και θα γινόταν ανασυγκρότηση και τέλος μεταφορές στα πεύκα).

Έστω και με καθυστέρηση θεωρώ πως πρέπει να πούμε δυο λόγια και φέτος για το βαμβάκι! Όλοι μας τα γνωρίζουμε αλλά λίγο ας τα ξαναθυμηθούμε…

Χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού στο Θεσσαλικό κάμπο από 5 με 10 Ιουλίου έως 20 με 25 Αυγούστου έδιναν και στους μελισσοκόμους χαρά κα παρά τους ψεκασμούς που γινόταν οι μελισσοκόμοι έφευγαν ως επί το πλείστον ευχαριστημένοι με αρκετά μέλια.

Όμως οι καιροί αλλάξαν και τα τελευταία χρόνια κάτι δεν πάει καλά με την συλλογή μελιού από τις βαμβακοκαλλιέργειες.
Που οφείλεται αυτό;
Κατά την γνώμη μου σε δυο λόγους:
-Ο πρώτος είναι ότι πολλά στρέμματα σπέρνονται – φυτρώνουν και αφήνονται στο έλεος του Θεού μόνο και μόνο για να πάρουν οι καλλιεργητές την επιδότηση. Αν πάρει καμιά βροχούλα ή ο καιρός πάει με υγρασία…τότε αυτά βγάζουν κανένα λουλουδάκι και κάτι γίνεται με τις μέλισσες. Αν όμως κάνει καύσωνες σαν πέρυσι ίσα ίσα που βγάζουν 4-5 φυλλαράκια και ξεραίνονται.
-Ο δεύτερος λόγος είναι πως η επιστήμη προόδευσε.
Αυτά που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται κανονικά έχουν μέσα τους το διάβολο…το gaucho ή τα ξαδέρφια του(όποιος δεν γνωρίζει τι είναι το gaucho ας δει εδώ).
Θα μου πείτε πως το ξέρεις…αφού κανένας δεν μιλά για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και όλοι το ‘χουν μυστικό…
Να σας πώ…
Α) παλιά όταν σπέρνανε μαζί με τον σπόρο σπέρναν και ένα φάρμακο σαν σκάγια ψιλά (δεν θυμάμαι την ονομασία του) πράγμα το οποίο τώρα δεν το κάνουν! Σπέρνεται μόνο ο σπόρος που είναι βαφτισμένος στα παραπάνω φάρμακα.
Β) παλιά γινόταν ψεκασμοί για τις ασθένειες του βαμβακιού και βρίσκαμε μπροστά στις κυψέλες μέλισσες πεθαμένες σωρούς. Τώρα οι ψεκασμοί σχεδόν μηδενίστηκαν. Μέλισσα ούτε μια μπροστά στις κυψέλες πεθαμένη αλλά οι πληθυσμοί μειώνονται ραγδαία(βλέπεται η επιστήμη προόδευσε)… Το gaucho δουλεύει ύπουλα και αθόρυβα. Τα έντομα που κάθονται πάνω στα φυτά για να πάρουν τους χυμούς παραλύει το νευρικό τους σύστημα και χάνονται επί τόπου. Επιδρά όμως μόνο στα έντομα ή έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο;

Αγρότης κάθε μέρα επισκεπτόταν τις καλλιέργειες του και πέρνούσε αρκετές ώρες μέσα σ αυτές άλλοτε βοτανίζοντας και άλλοτε επιθεωρώντας τους σταλλάκτες. Τις δουλιές αυτές τις έκανε πρωί πρωί με τη δροσούλα να μην τον πάρει και η ζέστη. Μετά από λίγο καιρό παραπονέθηκε πως έχει ενοχλήσεις στα πόδια και πήγε σε γιατρό, ο οποίος διέγνωσε κάποια νευροπάθεια. Η πρωινή υγρασία των φυτών με τα διάφορα φάρμακα ερχόταν σε επαφή με το jean παντελόνι του και αυτό με τη σειρά του σε επαφή με το δέρμα. Λέτε να τον επηρέασε; Πάντως όταν σταμάτησε τις εργασίες και έλαβε την φαρμακευτική αγωγή του γιατρού η κατάσταση του βελτιώθηκε!

Το μέλι που συλλέγουνε οι μελισσοκόμοι από τις καλλιέργειες του βαμβακιού ήταν ως επί το πλείστον η κύρια παραγωγή των Θεσσαλών μελισσοκόμων. Βοηθούσε πολύ την παραγωγή το ότι υπήρχαν ατέλειωτες εκτάσεις με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Το μέλι που συλλέγετε από τα βαμβάκια είναι ξανθό με έντονο άρωμα και γρήγορη κρυστάλλωση. Το συλλέγουνε οι μέλισσες από τα άνθη του φυτού....... και ως επί το πλείστον έξω από το άνθος από τα λεγόμενα εξω-ανθικά νεκτάρια....
Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη από τη στιγμή που ακόμα είναι μπουμπούκια μέχρι την στιγμή που αλλάζουν χρώμα (ροδίζουν). Η τιμή του βαμβακόμελου ικανοποιητική και προτιμάτε ιδιαίτερα στα χωριά και τις πόλεις της Θεσσαλίας (ίσως και επειδή το έχουν συνηθίσει). Η χρονιά φέτος δεν ήταν και τόσο καλή αλλά κατά την γνώμη μου πάντα η καλύτερη της τελευταίας τριετίας!