Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η κυψέλη – το σπίτι της μέλισσας και τα κατασκευαστικά προβλήματα

Σχισμές βράχων – κούφιοι κορμοί δέντρων – πήλινα αγγεία – κοφίνια – χτιστές κοιλότητες – ξύλινα κιβώτια κλπ έχουνε χρησιμοποιηθεί στο πέρασμα των αιώνων για σπίτι της μέλισσας. Κάποτε όμως η μελισσοκομία έπρεπε να γίνει επιχειρηματική. Επειδή λοιπόν για μια καλή επιχειρηματική μελισσοκομία, σήμερα χρειάζεται και μια καλή κυψέλη!


Θα γράψω δυο λόγια γιατί πολύ φτιάχνουν κάσες….λίγοι όμως κυψέλες.


Μέχρι ενός σημείου κρατιούνταν κάποιες ισορροπίες τιμής και ποιότητας κατασκευής. Από τη στιγμή όμως που τα προγράμματα έκαναν την εμφάνιση τους τα πράγματα άλλαξαν δυσανάλογα, γι’ αυτό θα παραθέσω ορισμένες photo με προβλήματα και ο καθένας μας θα καταλάβει πολλά!


Προβλήματα:

Βασικό … δεν τηρούνται τα σωστά μέτρα...

Εδώ σε μία μεταφορά λόγω του μεγάλου κενού μεταξύ των τελάρων θα συνθλιβούν αρκετές μέλισσες!

Τα τελάρα με το χείλος της κυψέλης στο ίδιο ύψος έχουν σαν αποτέλεσμα όταν τοποθετείται μελιτοθάλαμος να συνθλίβονται πάλι αρκετές μέλισσες

Ενωμένες σανίδες πλευράς με κόλλα για μείωση του κόστους!


Εργασία άρπα κόλλα…. Το ένα στα δυο δίχαλα…άκυρο! Δεν στηρίζει τίποτα


Eδώ δυο στα δυο άκυρα…απλώς να λέμε πως τα καρφώσαμε....


Πώς να μην φύγουν τα τακούνια στις μεταφορές όταν στηρίζονται με δυο βελόνες!!


Ο κατασκευαστής για να μειώσει το κόστος χρησιμοποίησε ξύλο από παλέτες και μάλιστα λεύκας!!!


Κακής ποιότητας ξύλο και όχι ξερό μετά από λίγο καιρό είναι σαν να την έσφαξες…


Μέχρι και ένωση στη λαμαρίνα (πάει να βγάλει και από τη μύγα σπλήνα)!


Αρρύθμιστα καρφωτικά που δημιουργούν πληγές


Λίγο το καρφωτικό (1), λίγο το κακό ξύλο (2), λίγο το καρφί σε άκυρη θέση στη σανίδα πτήσης (3) κλπ, φτάνουμε την κακοτεχνία στο άριστα....


...καπάκι ή κάσα πετσικαρισμένη ή και τα δυο;


Ένας άκυρος κινητός πάτος που εκτός του ότι το κόντρα πλακέ θαλάσσης μαυρίζει το βάθος του τον 5 cm μόνο προβλήματα δημιουργεί.


Και μπορεί αυτό το κάρφωμα του πάτου να είναι εύκολο για τον κατασκευαστή κάνει την κυψέλη σε τρείς μήνες έτσι…


Να και ένα σωστό κάρφωμα πάτου…


...Το κακής ποιότητας κόντρα πλακέ θαλάσσης κατεβάζει το κόστος κατά πολύ, αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα. Σκασίματα, στρέβλωση κλπ.


Κακή εφαρμογή στο πορτάκι. Αυτή την τρύπα την έχω από τότε που αγόρασα την κυψέλη και κάθε φορά λέω πως την επόμενη θα αντικαταστήσω το πορτάκι….αλλά και την επόμενη μεταφορά να ‘στε σίγουροι πάλι χαρτάκι θα σφηνώσω.


Πολλοί κατασκευαστές εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις. Το πρόγραμμα – την αποστολή υλικού σε απόσταση – την άγνοια κλπ…


Μείωσαν κατά πολύ την ποιότητα κατασκευής και αύξησαν τις τιμές … αλλά που θα πάει; Τα προγράμματα κάποτε θα τελειώσουν και τοτε….


Ας γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί στο τι αγοράζουμε γιατί τα λεφτά μας έχουν αξία!

19 σχόλια:

Γιώργος από Χανιά είπε...

Πολύ καλά παραδείγματα κακοτεχνιών.
Θεοδόση καλό είναι να επισημαίνονται αλλά και οι κατασκευαστές να διορθώνονται.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση πιστεύω πως μας κάλυψες όλους.Σωστη κάλυψη του θέματος.
Εύγε

sp-kor είπε...

Poli kali doulia 8eodosi , afta ida kai ego kapote kai apofasisa pleon na kataskevazo monos mou koytia kai plesia (logo doulias bebea)
Xrisimopio kontra plake 8alasis (mariner kostizi poli ) ala ime sigouros gia ta panta.
koutia 10 xronia me ena bapsimo, plesia apo stegno kiparisi me diplo karfi stabrota kai kola pou ta sikono me to ksestro me zori xoris problima.
Apo mia plebra den simferi ala pali na episkebazo ka8e mina pai poli.
(Etsi to blepo ego)

glam είπε...

Πολύ καλή δουλειά, και που να έγραφες και για τα άλλα.....πχ: ταίστρες κλπ

μελιΣακης είπε...

Θεοδόση, όπου γίνεται μαζική παραγωγή αυτά τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν.Δε νομίζω ότι υπάρχει κατασκευαστής στην Ελλάδα χωρίς αυτά τα προβλήματα στα προϊόντα του.Η λύση πιστεύω είναι ,η προμήθεια των εξάρτημάτων και η συναρμολόγηση από μάς.

Unknown είπε...

Φαντάζομαι ότι θα έχεις και πολλά να αναφέρεις για τα φοβερά εξαρτήματα κυψέλης που πουλάνε. Εγώ χρησιμοποιώ πιο πολύ το ξέστρο για να ανοίγω τους συνδετήρες παρά για να ξεκολλάω τα πλαίσια.
Επειδή όμως είμαστε αρκετοί οι νέοι μελισσοκόμοι και μπορεί να σπαταλήσουμε αρκετά χρήματα για να μάθουμε και ίσως μερικοί απογοητευτούμε κιόλας, έφτιαξα ένα blog μόνο για το σχολιασμό (θετικό και αρνητικό) μελισσοκομικών υλικών.
Έφτιαξα λοιπόν το http://beekeepersvoice.blogspot.com/ και όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες, καλό θα είναι όμως να αναφέρουμε και τα ονόματα των προμηθευτών και θέματα κόστους. Στείλτε τα σχόλια σας στο beekeepersvoice@gmail.com μαζί με φωτογραφίες και θα τα αναρτήσω μαζί με τα στοιχεία σας και link στα δικά σας blog

Σταύρος Χαμπάκης είπε...

Φαντάζομαι ότι θα έχεις και πολλά να αναφέρεις για τα φοβερά εξαρτήματα κυψέλης που πουλάνε. Εγώ χρησιμοποιώ πιο πολύ το ξέστρο για να ανοίγω τους συνδετήρες παρά για να ξεκολλάω τα πλαίσια.
Επειδή όμως είμαστε αρκετοί οι νέοι μελισσοκόμοι και μπορεί να σπαταλήσουμε αρκετά χρήματα για να μάθουμε και ίσως μερικοί απογοητευτούμε κιόλας, έφτιαξα ένα blog μόνο για το σχολιασμό (θετικό και αρνητικό) μελισσοκομικών υλικών.
Έφτιαξα λοιπόν το http://beekeepersvoice.blogspot.com/ και όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες, καλό θα είναι όμως να αναφέρουμε και τα ονόματα των προμηθευτών και θέματα κόστους. Στείλτε τα σχόλια σας στο beekeepersvoice@gmail.com μαζί με φωτογραφίες και θα τα αναρτήσω μαζί με τα στοιχεία σας και link στα δικά σας blog

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Θεοδόση η αντιεμπορική τακτική των καταστημάτων μελισσοκομικών ειδών είναι απερίγραπτη!Τι να αναλογιστεί κανείς πρώτ'απόλα;τις τιμές,την ποιότητα ή την ποσότητα μελισσοκομικών ειδών;Θα αναφέρω το πιο απλό , εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένω να φέρουν βάση εξέλιξης σύρματος γιατί την τελευταία την πήρε ένας φίλος και όλα αυτά σε κατάστημα στην Αττική...Αν δείς τα περίσσοτερα είδη είναι σα να άνοιξες τέυχος της Μ.Επιθεώρησεις πρίν 15 χρόνια...Τόσο σύγρονα δηλαδή...

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ορίστε , ενω σε κάποιους έχουν φουσκώσει τα μυαλά τους και μοιράζουν αυτόγραφα κάποιοι άλλοι εργάζονται επισταμένα και νά τα αποτελέσματα.

Θεοδόση όπως λέει κι ο Ανέστης , μας κάλυψες όλους και μπράβο γιατι ασχολήσε με διάφορα πράγματα που ενώ μας απασχολούν όλους δεν τα αγγίζουμε.

manos είπε...

Η τελευταια προταση μου αρεσε πιο πολυ ,ετσι πρεπει ναμαστε ολοι προσεκτικοι γενικα.

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Θεοδόση σωστά όλα αυτά που επισήμανες,όμως μήπως φταίμε και εμείς οι ίδιοι;Πόσες φορές ελέγχουμε σχολαστικά τα είδη που αγοράζουμε και πόσες ακυρώσαμε αγορά σκάρτων ειδών;Αυτοί (κατασκευαστές)καλά κάνουν και μας πασάρουν την σαβούρα τους,το κέρδος τους ενδιαφέρει,εμείς τι κάνουμε;Γιατί,δεν πληρώνουμε;

İlhami Uyar είπε...

Dear thedosis thanks alot for share most information and technicial details for us.kali doulia

melisettas είπε...

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΓΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΙ.
ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?

KOSTAS είπε...

Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα όπως μας τα περιγράφεις Θεοδόση, αλλά και εμείς όλοι έχουμε μερίδιο στην ζημιά, παίρνουμε ότι μας δώσουνε. Γινόμαστε ΄΄ πελάτες ΄΄ στους εύκολους και φτηνούς.
Πόσες φορές γύρισες κυψέλες πίσω όταν διαπίστωσες κάποιες που είχαν κακοτεχνίες Θεοδόση; Εγώ καμία! Και από ότι γνωρίζω και μιλώ με πολλούς Συναδέλφους ανά την Ελλάδα, κανένας δεν τους γύρισε τίποτε πίσω ΠΟΤΕ!
Η στιβαρή και προσεγμένη δουλειά στην κατασκευή μηχανημάτων και κυψελών έχουν άλλες τιμές και δεν γίνονται πλέον από κανέναν κατασκευαστή! Αναγκαστήκανε και αυτοί να κυνηγήσουν το χρήμα με ευκαιριακή και εύκολη δουλειά γιατί απλά και εμείς ζητάμε την μικρή τιμή ανά κυψέλη!
Μήπως, ερωτώ μήπως ΕΜΕΙΣ χαλάμε την πιάτσα;

lingistis είπε...

Εγώ κυψέλες με πρόγραμμα δεν έχω πάρει… πριν το πρόγραμμα μας παρακαλούσανε διάφοροι να δούμε το υλικό τους και ούτε με σφαίρες δεν σκαπτόμασταν να το πάρουμε. Εμένα μέχρι και δείγματα μου είχαν στείλει. Από τότε που άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα ούτε στο τηλέφωνο δεν τους βρίσκεις!! Καλοί κατασκευαστές υποβάθμισαν την άριστη δουλειά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί με τους αεριτζήδες. Η κατασκευή κυψέλης είναι επιστήμη… βλέπε π.χ. διάστημα μέλισσας. Να απαιτούμε όλοι το καλύτερο και ότι δεν κάνει να μην το δεχόμαστε. Προσωπικά περιμένω να τελειώσει το πρόγραμμα για να παραγγείλω σωστά κατασκευασμένο υλικό. Ενδεικτικά να πω ότι με τις προδιαγραφές που θέτω… ψημένο ξύλο Σουηδίας, καρφιά στα τελάρα κλπ. μου ζητάνε περίπου 25% πάνω από τις τιμές καταλόγου. Που είναι εκείνες οι κυψέλες του Αληχανίδη… αριστουργήματα!

markos aliprantis είπε...

Μάλλον όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε τις κυψέλες θα πρέπει να έχουμε και το μέτρο στην τσέπη απαραίτητα στους μεγαλύτερους και τα γυαλά ωρίμανσης(πρεσβυωπίας).Για αυτούς τώρα που παραγγέλνουν και είναι σε νησί;τους στέλνουν ότι έχουν ξεδιαλέξει σαν ακατάλληλο οι άλλοι.
Θεοδόση ένας απ΄τους λόγους που φτιάχνω τις κάσσες μόνοςμου είναι αυτός.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κάποιός φίλος μου έδωσε τις άδειες κυψέλες του πεθερού του,κατασκευής στη 10ετία του 70 και 80.
Είναι πολύ καλύτερες απο αυτές που έχω αγοράσει τα τελευταία 5 χρόνια.
Το μόνο που άλλαξα ηταν τα καπάκια και κάποιους συνδετήρες.
Στο όνομα του ανταγωνισμού και του μεγάλου κέρδους χαλάει η δουλειά.
Και πάλι εύγε Θεοδόση.

giannis kazanis είπε...

Θεοδόση ξέρεις την παροιμία που λέμε στην κρήτη σε τέτοιες περιπτώσεις?

Να πάρει λέει ο παπάς τα βλοητικά και στο διάβολο το αντρόγυνο.

Να φανταστείς αγόρασα μια φορά κυψέλες κομπλέ με πλαισια και το 1/3 των πλαισίων ή θα είχαν ρόζους στους κηριθροφορείς που σημαίνει οτι μόλις βαρύνει το πλαίσιο σπάζει. ή θα ηταν σπασμένα ακόμα και ακάρφωτα τελείως. Βλέπεις του είχαν τελειώσει οι καρφοβελόνες του μαραγκού φαίνεται και πολλά άλλα τέτοια. Μετά από αυτό όταν πάω να αγοαράσω υλικό, πρώτα το επιθεωρώ και μετά το αγοράζω.
την καληνύχτα μου

Ανώνυμος είπε...

καταρχην ενα μεγαλο μπραβο σε εσας που ασχολειστε.ειμαι κατασκευαστης κυψελης. χαιρομαι που υπαρχουν μελισσοκομοι που μπορουν ξεχωρισουν και να διαχωρισουν την ποιοτητα απο την τιμη.για να κανω τον δικηγορο του διαβολου κυριοι,πως θελετε με 30ευρω με φπα, να παρετε διοροφη κυψελη χωρις να εχετε τα προβληματα που αναφερετε πριν?εσεις δεν μας δινετε την δυνατοτητα να προσφερουμε καλυτερο προιν.οταν το μονο που θελετε ειναι χαμηλη τιμη.αναμεσα σε μια κυψελη που κανει 32 και σε μια που κανει 39 , θα παρετε την φτηνοτερη.δεν μιλαω για 5 'η 10 τεμ. αλλα για ποσοτητα.και ειναι λογικο, δεν σας αδικω,μιας και ξερω το σκεπτικο. αλλα δεν μπορειται μετα να λετε οτι φταιει ο κατασκευαστης που σαπισε σε 3 χρονια.για να βγει η τιμη αυτη πρεπει να γινουν περικοπες,ποιοτητα υλικων,και κακοτεχνιες. αλλιως το κλεισαμε το μαγαζι.δεν συμφωνω καθολου με αυτη την τακτικη βεβαια.πρεπει να σεβομαστε τον κοσμο που μας τιμαει με τα χρηματα του,και να προσφερουμε παντα λιγο παραπανω απο αυτα εισπρατουμε.λιγο ομως. αλλωστε δεν γινεται να πληρωσεις φιατ, και να εχεισ απαιτησεις μερσεντες.ευχαριστω για τον χρονο σας. Γιαννης