Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Η άμπελος

“Κύριε, Κύριε, ἐπίβλεψον ἐξ οὐρανοῦ καί ἴδε, καί ἐπίσκεψαι τήν ἄμπελον ταύτην, καί κατάρτισαι αὐτήν, ἥν ἐφύτευσεν ἡ Δεξιά Σου”
Πίετε εξ αυτού πάντες...








Κατά τύχη διαπίστωσα ότι και οι μέλισσες επωφελούνται της αμπέλου!
Αφιερώνεται στους μελισσοκόμους αμπελουργούς κατά σειρά ιεραρχίας... Ζέπο - Μάρκο - Κώστα (Μελισσοκομία Μαραθώνα) και τους εύχομαι καλά κρασιά!

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση ευχαριστώ.Είναι γεγονός ότι οι μέλισσες δεν πηγαίνουν συχνά στο αμπέλι.Τον λόγο δεν τον ξέρω.Ευχαριστώ και για τις ευχές που μου έγραψες για την κόρη μου.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Θεοδόση φίλε και δάσκαλε κατά μία έννοια , σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου. Δεν ξέρω κι εγώ τι ζητούν τα κορίτσια μας αυτό τον καιρό, στο πάτημα των σταφυλιών πάντος είναι παρούσες .
Όπως θα σου έχει εξηγήσει κι ο ξάδελφος ο οινοποιός , ο οίνος έχει πολλά κοινά στοιχεία με το μέλι ,κανένα κρασί δεν είναι όμοιο με ένα άλλο. Το κρασί εξαρτάτε από την ποικιλία του σταφυλιού , το είδος του χώματος του αμπελιού, το πότισμα ή την ανομβρία , το κλάδεμα, τον τρόπο πατήματος ,τον τρόπο οινοποίησης , το βαρέλι και το άξιο χέρι του οινοποιού . Δεν είναι κάτι γοητευτικό , ανάλογο με το μέλι και τις γλυκές μας μελισσούλες ?
Ευχαριστούμε για την αφιέρωση (και την ευκαιρία να σχολιάσω)

zepos είπε...

Τα μελισσάκια μου είαι τα πρώτα που σκέπτομαι κάθε φορά που είναι η ώρα να ψεκάσω τ'αμπέλι.. Ευτυχώς όταν εδώ στα νησιά μας, έχουν ανθοφορία τ'αμπέλια, ραντίζουμε με βρέξιμο θειάφι κυρίως ή με βορδιγάλειο, τα οπία και τα δύο είναι ελαφρώς τοξικά για τις μέλισσες.
Τώρα που έχουν σειρά τα εντομοκτόνα, είναι πλέον "αργά" και οι ρώγες είναι σαν μπιζέλια μεγάλα..
Πάντως οι μέλισσες εφετος πάνε και στα μούρα! Πρώτη μου φορά τ'οδα κι'αυτό..
Νάσαι καλά δάσκαλε για την αφιέρωση και τις ευχές...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλά σταφύλια και καλά κρασιά σε όλους.
Στα μούρα γίνεται χαμός απο μέλισσες,και ειδικά αυτά που πατιούνται και παίρνουν να χαλάνε.
Θεοδόση σε μια ανάρτηση βλέπω και τους 4 δασκάλους της μέλισσας
Θεοδόσης,Μάρκος.Ζέπος,Κώστας.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

του Διόνυσου η άμπελος φίλοι συνμελισσοκόμοι.μην τα λέμε όπως θέλουμε.χαιρετώ.