Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μελισσοκομικό Βιβλιάριο – Η ταυτότητα του μελισσοκόμου

Δοθείσας κάποιας αφορμής θα γράψω δυο λόγια για το μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Τι είναι το μελισσοκομικό βιβλιάριο;

Η παραπάνω φωτογραφία μιας σελίδας του μελισσοκομικού βιβλιαρίου τα λέει όλα…


Μελισσοκομικό βιβλιάριο πρέπει κατά την γνώμη μου να κατέχουν άπαντες όσοι είναι κάτοχοι κυψελών άσχετα με τον αριθμό. Επειδή όμως κάποιοι αποκτούν 2-3-5 μελίσσια «για το χαβαλέ τους» και την άλλη χρονιά τους μένουν οι κυψέλες, (συνηθίζεται αυτό όπως και με τα κατοικίδια όπου αφού φιλοξενηθούν για λίγο στο διαμέρισμα μετά καταλήγουν αδέσποτα στους δρόμους), καθιερώθηκε το βιβλιάριο να εκδίδεται με την κατοχή τουλάχιστον 10 μελισσοσμηνών.


Η έκδοση του βιβλιαρίου γίνεται από το αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η διαδικασία και τα δικαιολογητικά είναι απλά (μια αίτηση, δυο φωτογραφίες, ένα αποδεικτικό βεβαίωσης απόκτησης των μελισσοσμηνών και μια βεβαίωση από τα σύλλογο της περιοχής για την κατοχή μελισσοσμηνών). Αφού γίνει επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιο υπάλληλο και διαπιστωθεί η εφαρμογή και η πληρότητα των αιτηθέντων στοιχείων τότε δίδεται στον κάτοχο το μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Η αίτηση συμπληρώνεται επι τόπου στο αρμόδιο γραφείο.


Οι φωτογραφίες προσκομίζονται...

Tο αποδεικτικό απόκτησης των μελισσιών δίδεται από τον πωλητή ή δωρητή αφού από το δικό του βιβλιάριο αφαιρεθεί ο αριθμός των πωληθέντων ή δωρηθέντων μελισσιών.

Προσωπικά επειδή κάθε χρόνο πουλάω κάποιο αριθμό μελισσιών φροντίζω να δίνω και το αντίστοιχο αποδεικτικό που είναι το υπόδειγμα Ν6.

Ψευδή αποδεικτικά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους και για τον πωλητή και για τον αγοραστή, αφού ο μεν αγοραστής θα δεχθεί έλεγχο από αρμόδιο υπάλληλο για τα αποκτήματα του και ο δε πωλητής κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εξαπάτηση με την παροχή ψευδών στοιχείων.


Η βεβαίωση από τον τοπικό σύλλογο δίδεται από τον πρόεδρο του συλλόγου και είναι επικαλυπτική της προηγούμενης.


Είναι όμως ένας λόγος να γνωριστούμε με το σύλλογο, να γίνουμε μέλη του, να ενημερωνόμαστε και να μοιραζόμαστε τα προβλήματα του κλάδου αφού θα ασχοληθούμε με τη μέλισσα έστω και ερασιτεχνικά.


Με τις τόσες κλοπές της άνοιξης στην περιοχή Καναλίων και της πρόσφατης στο Μεγάλο Μοναστήρι αλλά και άλλες σε όλο τον Ελλαδικό χώρο μετά από καταγγελίες που έγιναν η Ελληνική Αστυνομία, η Αγροφυλακή και τα Λιμεναρχεία άρχισαν να διεξάγουν ελέγχους σε αυτοκίνητα διακίνησης μελισσιών. Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε και παρακαλούμαστε άπαντες πρόθυμα και ευγενικά να διευκολύνουμε τους ελέγχους δείχνοντας το μελισσοκομικό μας βιβλιάριο και να παρέχουμε κάθε στοιχείο που μας ζητείται.

Είναι για το καλό όλων μας...!

12 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση καλά όλα αυτά αλλά εδώ αν κάνεις αύξηση του μελισσοκομείου και γραφτεί στο βιβλιάριο θα πρέπει για κάθε μελίσσι να πληρώσω 12€ στον ΚΟΠΑΣ Κέας.Αυτά τα λεφτά δεν μπορείς να τα βάλεις πάνω στα μελίσσια που θα πουλήσεις.Είναι σοβαρό το πρόβλημμα.Δλδ άν ένας κόψει τα μελίσσια του για να κάνει αύξηση του μελισσοκομείου την ημέρα που θα κόψει πρέπει να πάει να τα δηλώσει;

Exagono είπε...

θεοδοση φετος εβγαλα το δικο μου βιβλιαριο,πραγματι η διαδικασια ειναι σχετικα απλη.Μαρκο αποτι ακουσα δικαιολογουν αυξηση μελισοκομειου υπολογιζομενο στο 10% των υπαρχουσων κυψελων καθε ετος.

markos aliprantis είπε...

Φόρη δεν ξερω αν υπάρχει κάτι γραμμένο γιατί μόνο αυτό ισχύει.

giannis kazanis είπε...

Mπράβω θεοδώση είσαι πολύ κατατοπιστικός.
Μάρκο αυτό δεν υφίστατε εδώ στην κρήτη. Εκεί κάποιοι εκμεταλευονται την κατάσταση και έχω την εντύπωση πώς σας κλέβουν. Τα μελίσσια δεν είσαι υποχρεωμένος να τα δηλώσεις σε κοινοπραξίες συνεταιρισμούς κλπ. Είσαι όμως υποχρεωμένος να τα δηλώσεις στη Δ/νση Γεωργίας της περιοχής σου και να ενημερώσουν το βιβλιάριο σου. Αυτοί άλλωστε το εξέδωσαν. Είναι υπηρεσία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της περιοχής σου. Κάνεις μια αίτηση και δηλώνεις τις παραφιάδες που έκανες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα υπαλλήλου αν σου ζητήσει πρόσθετα στοιχεία που και αυτά καλύπτωνται με υπέυθυνη δήλωση και αυτοψία του υπευθυνου γεωπόνου. Κάθε πληρωμή ή εισφορά δεν αναφέρεται σε καμία εγκύκλειο ή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης και τροφίμων που σημαίνει ότι είναι παράνομη.
Αποφάσεις που παίρνουν τα ΔΣ των συν/μων κοιν/ων κλπ δεν εφαρμόζονται σε αυτή την περίπτωση.
Για περισσότερα έλα σε επαφή μαζί μου.
Foris η αυξηση που δικαιολογουν είναι ο διπλασιασμός του μελισσοκομείου.

manos είπε...

Σχετικα με κλοπες και καταστροφες εμαθα χτες ,οτι συναδελφος μελισσοκομος πηγε τα μελισσια του στα ρεικια σε γνωστο χωραφι φιλου του και πηγαν καποιοι και του τα εκαψαν.Εβαλαν πετρελαιο και τα εκαψαν στην ψυχρα.ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ Μ@Λ@ΚΕΣ !!!!!

kkokinos είπε...

ΘΕΟΔΟΣΗ ευχαριστουμε πολυ-και μιλω φανταζομαι εκ μερους ολων εμας των νεων στη μελισσοκομια-για τα τοσο κατατοπιστικα σου σχολια και για την βοηθεια που μας δινεις απλοχερα,να εισαι καλα

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
Μπράβο για πολλοστή φορά.
Κάθε ανάρτηση και μάθημα.
Καλό σου βράδυ.

glam είπε...

Συμφωνώ με τον προ-γράψαντα Ανέστη!!
Τα μυαλά δεν κρύβονται......

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Υπάρχει επίσημο έγγραφο που δικαιολογεί αύξηση μελισσοκομείου 25% κατ’ έτος βάσει νομοθεσίας. Υπάρχουν όμως και παράθυρα που κάποιοι επιτήδειοι τα εκμεταλλεύτηκαν υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν ειδικούς τρόπους παραγωγής βασιλισσών και σμηνών και μπορούν να παράγουν και να πουλάνε όσα θέλουν αποκτώντας επίσημα άδεια από αρμόδια αρχή. Εάν θέλετε μπορούμε να το θέσουμε θέμα συζητήσεως στην Ομοσπονδία μας και στα δυο επίσημα περιοδικά μας.

Spyros είπε...

τι δουλειά έχει η Κέα με την Πάρο; Στην Σύρο δεν είναι η έδρα της Νομαρχίας;

explore.bees είπε...

Αγαπητέ θεοδόση καλησπέρα ..

Πραγματικά μέσα απο τις αναρτήσεις σου αλλά και απο τις συζητήσεις μεταξύ των φίλων μελισσοκόμων μαθαίνω πολλά .
Είσαι ανοιχτό βιβλίο και μπράβο σου .

Χρήστος
explore . bees

Christos Tasou είπε...

Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Ο Θείος μου είχε 8 μελίσσια και μου τα έδωσε. Δεν είχε βγάλει μελισσοκομικό βιβλιάριο μια και δεν ήταν υποχρεωτικό. Εγώ που θέλω να βγάλω, τι αποδεικτικά απόκτησης θα καταθέσω αφού δεν έχω τίποτα.Ξέρει κανείς μήπως;Ευχαριστώ