Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Μυργμυγκικό οξύ και μέλισσες

Θα θέλατε να δείτε πόσο ενοχλεί το μυρμυγκικό οξύ τις μέλισσες;


Ο καλός φίλος Αντώνης μου έστειλε για δοκιμή κάποια κουπάκια και μια συνταγή.

Μέσα στα κουπάκια μπαίνει ένα jell με θυμόλη για την καταπολέμηση βαρρόα.

Σκέφτηκα επειδή έχουνε μικρή έξοδο διαφυγής της μυρουδιάς να τα δοκιμάσω και με μυρμυγκικό οξύ τώρα που η θερμοκρασία είναι περίπου 15ο C (αλλά τι σχέση έχει αφού μέσα στην κυψέλη η θερμοκρασία είναι διπλάσια συν...).

Έκανα λοιπόν διάλυμα μυρμυγκικό με νερό και έβαλα στο κουπάκι και το τοποθέτησα πάνω στα τελάρα ενός μελισσιού για δοκιμή.

Μετά από 5 μέρες ανοίγοντας το καπάκι και πιάνοντας στα χέρια το κουπάκι που σχεδόν είχε αδειάσει. Μου δημιουργήθηκαν απορίες και προβληματισμοί.

Τι έγινε; Γιατί το κάνανε αυτό;

Ένα είναι όμως το σίγουρο, δεν τους άρεσε καθόλου αυτή η μυρουδιά.

Ανάλογα με το μέγεθος τους οι μέλισσες πόση πρόπολη (τσιμέντο) κουβάλησαν να σφραγίσουν το χημικό;; Ποιες κάναν τον ήρωα να εναποθέσουν εκεί την πρόπολη για να μην ενοχλούνται ή υποφέρουν οι άλλες;


Και μπορεί ψάχνοντας τα πλαίσια για εντοπισμό Βαρρόα να μην είδα κανένα αλλά δεν είδα ούτε αυγά ούτε χειλωμένο γόνο και το μελίσσι έδειχνε μέτρια ενοχλημένο.


Στην αρχή νόμισα πως μάλλον δεν υπήρχε μάνα αλλά σε λίγο την εντόπισα.

Η όλη εικόνα με έκανε αναθεωρήσω κάποιες απόψεις μου.

5 σχόλια:

melinioxori είπε...

Θεοδόση το ίδιο συμβαίνει και με το οξαλικό οξύ με την ενστάλαξη,ως προς την συμπεριφορά του μελισσιού. Πάντως για να το προπολίσουν δεν τους άρεσε καθόλου.
Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το μυρμηκικό και δεν ξέρω τις αντιδράσεις του μελισσιού. Εσύ;

markos aliprantis είπε...

Το μόνο σίγουρο είναι,άσχετα εμείς αν μερικές φορές δεν το βλέπουμε ή δεν θέλουμε να το δούμε,οτι οτιδήποτε μπαίνει ξένο στην κυψέλη δημιουργεί προβλήμματα στον οργανισμό που λέγεται μελίσσι,και ιδίως τα οξέα που έχουν έντονη μυρωδιά.Εμείς βέβαια για το καλό τους το κάνουμε.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

θεοδόση, μήπως ξέρεις την περιεκτικότητα επί %? γιατί εαν είναι 85% τότε δημιουργεί τετοιες αντιδράσεις, πρέπει να αραιωθεί με νερό σε αναλογία 3 μο και 1 νερό και να κατεβεί στό 60-70%,

σε ότι έχει σχεση με το οξαλικό οξύ, σε τρια μελισσοκομεία που έκανα δοκιμη 20 οκτωβρίου, με την βασίλισα να γεννα κανονικά, παρουσιαστηκε να μην σφραγίζει γόνο για 12-14 ημέρες, δηλαδή ΕΚΑΙΓΕ τα αυγά και τις λάρβες, μετα όμως έκανε ένα στρωτο γόνο ΟΝΕΙΡΟ, συνεπώς καλά είναι να γίνεται η εφαρμογή ΜΟΝΟ όταν δεν γεννά,

Μάρκο συμφωνω απολύτως.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Να που έχουν και αυτά την δική τους γλωσσά και μας λένε αν κάτι τους αρέσει η όχι αρκεί να μπορούμε να τα καταλάβουμε μέσα από της αντιδράσεις τους.

IxNiLaTiS είπε...

Μπορείς να μας πείς περισσότερα για το jell με την θυμόλη και το κουτάκι?
Φαίνεται ενδιαφέρον