Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κηρογόνοι αδένες

Η μέλισσα έχει τέσσερα ζεύγη κηρογόνων αδένων στους στερνίτες (στο μέρος της κοιλιάς).Εδώ βλέπουμε από τα 2 ½ ζεύγη κηρογόνων αδένων να βγαίνουν πέντε λέπια.

Το κερί παράγεται σαν ιδρώτας από κάθε αδένα και ερχόμενο σ’ επαφή με τον αέρα γίνετε λέπια κάτασπρα με τα οποία η μέλισσα χτίζει τις κερήθρες της για να γεννήσει ή να αποθηκεύσει το μέλι και τη γύρη της.

Για την παραγωγή ενός κιλού κεριού χρειάζονται περίπου 1.000.000 λέπια και πρέπει οι μέλισσες να καταναλώσουν 10kg μέλι και αρκετή γύρη.


Είναι ωραίο να σου χαϊδεύουν τ' αυτιά....

6 σχόλια:

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Πολύ ωραίες εικόνες & ενδιαφέρον το θέμα Θεοδόση όμως τόσο πολύ μέλι καταναλώνουν για 1 κιλό κερί; πιστεύω πως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ίσως 5 κιλά μέλι για 1 κιλό κερί.

chaniabee είπε...

βαζω το κρασι...... βαζεις τον μεζε???? ( θα βαλω και τα κρομιδια)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
κράτησε μου ένα ζευγάρι αυτιάδων.

Exagono είπε...

Θεοδοση ωραια παρουσιαση.
Ρε παιδια τι σας φταινε τα ζωντανα?

markos aliprantis είπε...

Ανέστη τόσο μικρά δεν ζούνε νοίζω τα λαγουδάκια.Θεοδόση ρίχνε τους και λίγο καλαμπόκι(για να τα έχεις στο μελισσοκομείο για γούρι) στην μάνα κάπου εκεί γύρω θα το φάνε.

IxNiLaTiS είπε...

Αυτά ακόμα θηλάζουν. Το πρόβλημα είναι πως τώρα που τα πιάσατε, αφήσατε επάνω την μυρωδιά σας. Τώρα, ακόμα και αν τα αφήσετε, η μάνα τους δεν θα τα θέλει. Κρίμα.