Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Νέα καλλιέργεια

Τέτοια εποχή άλλες χρονιές ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν καταπράσινος από ατέλειωτη καλλιέργεια βαμβακιού και ζαχαρότευτλου. Τώρα ο κάμπος κιτρίνισε. Γέμισε από ήλιους.

Η νέα καλλιέργεια πλέον είναι γεγονός! Για μας τους μελισσοκόμους εδώ είναι πρωτόγνωρη καλλιέργεια. Προσωπικά την παρακολουθώ από τη σπορά. Ρώτησα – διάβασα – συζήτησα με συναδέλφους – έψαξα περσινές ιστοσελίδες των ανατολικών γειτόνων μας που αυτοί πηγαίνουν τα μελίσσια τους στους ήλιους. Προβληματίστηκα πολύ με όσα έμαθα.
Η ανθοφορία άρχισε εδώ και μερικές ημέρες αλλά είμαι επιφυλακτικός και μόνο 25 μελίσσια κατέβασα στους ήλιους για δοκιμή αφού και ο έλατος καλά κρατεί ακόμα.

Για συμπεράσματα είναι νωρίς, κρατάω όμως στοιχεία
- είδος σπόρου........χρόνος σποράς – χρόνος ανθοφορίας – διάρκεια ανθοφορίας κλπ.

Πρώτη μου διαπίστωση είναι πως το άφθονο νέκταρ που κουβαλάνε τα μελίσσια είναι κίτρινο και πολύ αραιό που αν σηκώσεις το τελάρο χωρίς να το τινάξεις τρέχει το νέκταρ. Γύρες κουβαλάνε με το «τσουβάλι»! ακόμα μέλισσες δεν μαύρισαν – άλλωστε είναι και νωρίς!

Απορία μου είναι αν αυτό το αραιό νέκταρ θα δέσει ποτέ να γίνει μέλι.
Κεριά χτίζουν και μάλιστα γρήγορα! Το χτίσιμο επίσης είναι κατακίτρινο!

Το κάθε λουλούδι έχει πολλά ανθάκια που ανθίζουν σταδιακά κυκλικά, απ’ έξω προς τα μέσα. Σ’ αυτά που δεν άνθισαν υπάρχουν σταγονίτσες. Δεν είναι μέλι αλλά μια κολλώδη ουσία.

Συζητούσαμε με το Μάρκο και μου ‘λεγε ότι άκουσε πως παθαίνουν τύφλωση όπως και στη λυγαριά. Το πρόσεξα και όντως έχει δίκιο. Όταν ψάχνουν για νέκταρ σκονίζονται με τόση γύρη και κολλώδη ουσία που είναι δύσκολο να καθαριστούν για να δουν το δρόμο της επιστροφής.

Αν κάποιος από βορρά έχει στοιχεία ας μας κατατοπίσει με λεπτομέρειες και ας μας πει αν κρυσταλλώνει γρήγορα, τι γεύση και τι χρώμα έχει (το νέκταρ μου έδωσε την εντύπωση πως αφήνει μια πικράδα), αν είναι εμπορεύσιμο και αν τα μελίσσια πέφτουν και δεν κάνουν για παραπέρα χρήση. Όπως όμως και να έχει το πράγμα, εμείς εδώ θα παρακολουθούμε την εξέλιξη με προσοχή. Να είστε όλοι καλά και κάθε κατατοπιστικό στοιχείο δεκτό.

20 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Στο βιβλίο του ο αείμνηστος Νικολαΐδης στην σελίδα 267 αναφέρει"Ήλιος.Περιεκτικότητα σε νέκταρ και γύρη 25-27%.Ανθίζει το Φθινόπωρο και βοηθά στο ξεχειμώνιασμα των μελισσών.Το μέλι του είναι σκούρο και ζαχαρώνει εύκολα.Έχει γεύση λίγο πικρή".Όπως και να έχει γεγονός είναι οτι τα μελίσσια φτιάχνονται.Δεν ξέρω τί θα συμβεί αν γίνει ομογενοποίηση με άλλα μέλια.

ευαγγελος είπε...

Σαν νεος μελισσοκομος και χωρις να γινομαι αδιακριτος σε ποιο μερος ο ελατος δινει καλα μελια ευχαριστω Ευαγελος!

george είπε...

paleotera o pateras mou me allo sporo tihene hronia pou evgaze kai 25 kila meli liosporo alla sakatevonte ta melissia gia to peuko.
ta teleutea 3 hronia pou katevasame melissia sto iliosporo meta apo pola xronia me kainourgio sporo, pernane stin arhi ligi giri kai meli tipota stagona.
pleon den vlepei kaneis melissia konta se iliantho.
den ksero gia fetos akoma
den ksero an fteei o sporos
tha doume.
to meli pagonei eykola ,den einai kai idietera gliko, einai anihtohromo kai ama mperdeytei me anthomela ginete kalitero.
ama pagosei ginete katakitrino
den eho akousei ta teleutea hronia kapoion sinadelfo na vgazei tetio meli
oi palioi melissades lene
-pane ekeina ta hronia ...tora mono kanenas kenourgios ksegeliete kai katevazei melissia ,den dinei afto to sporko.
ksero enan sinadelfo pou prin 10-15 hronia evgaze melikiridia apo ton iliantho kai ta edine se soupermarket.
alla ehei hronia pou to stamatise.
den ksero, tha doume.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Θεοδόση πέρυσι τέτοια εποχή στον Έβρο -όπου καλλιεργείται πολύ ο ήλιος - μίλησα με μελισσοκόμους από Καβάλα και Θάσο (!)που φέρνανε πολλά μελίσσια και τα βάζανε κατά μήκος του ποταμού Έβρου .Παράλληλα με την παρουσία μου είχα την τύχη να φτιάξω και μερικά μελίσσια,τα σμάρια ωφελήθηκαν πολύ από τον ήλιο και βάλανε και πολλά μέλια! Στην περιοχή υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και τα μελίσσια βάζουν πολύ μέλι...Λόγω μεγάλης ύπαρξης του ήλιου τον δουλεύουν αλλά είναι δύσκολο φυτό.Ένας φίλος Εβρίτης μελισσοκόμος με φίλεψε 1 βάζο ηλιόμελο το οποίο και δοκίμασα:Δίνει γύρη & πολύ μέλι -το οποίο κρυσταλλοποιείται εύκολα μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία-η γεύση του μελιού είναι καλή και δεν πικρίζει,το χρώμα είναι ανοικτό κίτρινο,είναι σχετικά ρευστό ,η μυρωδιά του όμως είναι κάπως βαριά...Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να αφήνεις τα μελίσσια να δουλέψουνε το ήλιο είναι 15-20 ημέρες το πολύ!!Διαφορετικά η κολλητική ουσία που προσκολλάται στα σώματα των συλλεκτριών τους αχρηστέυει τα αισθητήρια όργανα των ποδιών και δεν μπορούν πλέον να συλλέγουν οπότε και κόβονται...Είναι ένα φυτό για μεταβατική νεκταροσυλλογή και για ανάπτυξη μελισσιών.Επίσης καλό είναι τα παραγωγικά μελίσσια που θα δουλέψουν στον ήλιο να έχουν μέλια από άλλο φυτό και να συλλέξουν συμπληρωματικά...
έχω κάνει κάποιες αναρτήσεις πέρυσι και γράφω και για το συγκεκριμένο φυτό.
Καλή επιτυχία να έχεις στον ήλιο & πρόσεξε να μην αφήσεις πολύ καιρό τα μελίσσια!

İlhami Uyar είπε...

I wish very prodactive season,I hope sunflowers will be give eneough honey and nectar,best wishes,stay well.

lingistis είπε...

Θεοδόση θα συμφωνήσω με τον george και τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ. Απλά να τονίσω και εγώ ότι το μέλι κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα! Παλιά κυνηγούσαμε τον Ηλιόσπορο στα σύνορα με την FYROM, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια δεν δίνει όπως λέει και ο george. Αν ο ήλιος δίνει τότε θέλει εμπειρία στο πως θα στήσεις τα μελίσσια γιατί σέρνουν, στο τρύγο γιατί μπλακάρουν τη μάνα και στο πότε θα τα τραβήξεις για να μην αδειάσουν. Στον ήλιο τοποθετούσα περίπου 100 πολύ γερά μελίσσια στα οποία μετά το 15Αυγουστο τους άλλαζα μάνα με ένωση 3πλαίσιας παραφυάδας, και τα κατέβαζα στο πεύκο στο 2ρο βάρεμα συνήθως μέσα Σεπτεμβρίου. Αν ο ήλιος ήταν ποτισμένος έδινε άνετα 20 κιλά μέλι την κυψέλη.

george είπε...

alloi lene kai ta mpampakia exoun problima kai ta kalampokia.
ti diaolo ,metalagmena einai ta rimadia?

ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ είπε...

Γιώργο, την απάντηση την ξέρεις.
ΝΑΙ.
Μεταλλαγμένα είναι.
Φτιαγμένα να αντέχουν.
Το ποιος φταίει είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

IxNiLaTiS είπε...

Η κολλητική ουσία είναι το κόμη. Αχρηστεύει τις μέλισσες. (Χαριζάνης)

Beekeeper είπε...

Ομολογώ οτι δεν ξέρω να πω κατι για το θέμα, παρα μόνο οτι κατατοπιστικα απο αυτα που λετε εσεις. Θελω ομως να πω οτι Θεοδοση η τελευταια φωτογραφία σου ειναι φ α ν τ α σ τ ι κ ή.. Του χρονου να την στειλεις στην Ισπανια.

IxNiLaTiS είπε...

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής: Αν κάποιο σκεύασμα ή τροποποιημένη καλλιέργεια έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς του οικοσυστήματος, ή του οικονομικού συστήματος, δεν έχουν δικαίωμα οι θιγόμενοι να απαιτήσουν αποζημίωση;

Το έδαφος μπορεί να σου ανήκει κύριε, αλλά δεν σου ανήκει το υπέδαφος και ο αέρας. Δεν μπορεί ο κάθε ένας να βγάζει τροποποιημένα φυτά για να αυξήσει την παραγωγή του ενός και να καταστρέψει τον άλλον ή το οικοσύστημα.

Μπορείς να ψεκάζεις πχ... για το δάκο, και να σκοτώνεις και τα πουλιά;

Πολλή λάσκα δεν τους αφήσαμε; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε;

CavemanGR είπε...

Γεια σας φίλοι μου, εγώ είμαι από τον Έβρο και έχω και χωράφια. Το καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια το φυτό αλλά πλέον έχουν αλλάξει οι σπόροι.

Πριν από χρόνια δεν τολμούσες να μπεις σε χωράφι με ηλιόσπορους γιατί θα έβγαινες κίτρινος από την γύρη!!! Κίτρινος κανονικά!! Τώρα στα χωράφια με ηλιόσπορο μπορείς να μπεις με το κοστούμι, να βγεις από την άλλη και να πας στην εκκλησία. Επίσημη θέση του κράτους: Δεν υπάρχουν μεταλλαγμένα στην Ελλάδα. Ελλάς το μεγαλείο σου... Γενικά μιλώντας οι μέλισσες δεν τρελαίνονται κιόλας για το μεταλλαγμένο αυτό φυτό, παλαιότερα όλα τα χωράφια με φεγγάρια (εμείς έτσι τα λέμε πειραχτικά :) ) ήταν φουλ στην μέλισσα, τώρα όχι. Άρα ή οι μέλισσες άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ή τα φυτά δεν είναι ίδια..

Το μέλι που βγάζαμε από τα ηλιόσπορα μέσα στον Ιούλιο είναι ανοιχτό κίτρινο και κρυστάλλωνε γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη.


Φέτος βόλεψαν οι βροχές και βγάλαμε και ελαιοκράμβη, όπως τα είπατε, θολό σαν βανίλιας αλλά χωρίς πέρλα, ωραία γεύση, αρκετά γλυκό, με τρύγο στις 6 Ιουνίου κρυστάλλωσε κατά 80% σήμερα.

IxNiLaTiS είπε...

Ένα μέλι που κρυσταλλώνει τόσο γρήγορα, σε τι μπορεί να μας είναι χρήσιμο;

george είπε...

pantos gia ta liospora poli krima .
se alles hores vgazoun akoma meli .
poli fovame kai gia alles kaliergies sto melon.
krima krima tha pesoun poli oi paragoges.
AMA EHEI KAPOIOS SPORO APO TON PALIO,ESTO KAI LIGO, I AN KSEREI NA MAS PEI POS LEGETE I PALIA PIKILIA ,PARAKALO AS GRAPSEI SHOLIO.

george είπε...

pantos gia ta liospora poli krima .
se alles hores vgazoun akoma meli .
poli fovame kai gia alles kaliergies sto melon.
krima krima tha pesoun poli oi paragoges.
AMA EHEI KAPOIOS SPORO APO TON PALIO,ESTO KAI LIGO, I AN KSEREI NA MAS PEI POS LEGETE I PALIA PIKILIA ,PARAKALO AS GRAPSEI SHOLIO.

george είπε...

pantos gia ta liospora poli krima .
se alles hores vgazoun akoma meli .
poli fovame kai gia alles kaliergies sto melon.
krima krima tha pesoun poli oi paragoges.
AMA EHEI KAPOIOS SPORO APO TON PALIO,ESTO KAI LIGO, I AN KSEREI NA MAS PEI POS LEGETE I PALIA PIKILIA ,PARAKALO AS GRAPSEI SHOLIO.

Ανώνυμος είπε...

εδώ πάνω στο σερραϊκό κάμπο πάντως εξακολουθούν να τους πετάνε τα μελισσια .από ότι μου είπε ο πατέρας μου που έχει μεγάλη πείρα( 32 χρόνια μελισσας )σε χρονιές μεγάλης ανομβρίας δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα ,τυφλώνονται οι εργάτριες . φέτος φαίνεται να πηγαίνει καλά .περισσότερα θα σας πω μετά τον τρύγο .στο παρελθόν πάντως παίρναμε πολύ μελί που ήταν αραιό σε πυκνότητα, στο χρώμα της ρετσίνας και πολύ γλυκό .πάγωνε αμέσως .φέτος ξανασπαρθηκαν μεγάλες έκτασης με ήλιους. για να δούμε..

Melissocosmos είπε...

Θα ενωθούμε για τα ραντίσματα τελικά;

IxNiLaTiS είπε...

Βασίλη, αυτό που λές να το κάνουμε, αλλά αν γίνει έτσι ... μόνον από μερικούς μελισσομπλόκερς ... θα είναι ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.

1. Θα πρέπει να βρούμε τους νόμους ώστε να γνωρίζουμε τι ΑΚΡΙΒΩΣ λένε, διαφορετικά θα γίνουμε περίγελοι! Θα πρέπει να αναλάβει το νομικό του θέματος κάποιος δικηγόρος γιατί εμείς δεν μπορούμε ούτε να διαβάσουμε ούτε να ερμηνεύσουμε τους νόμους.

2. Κατόπιν θα πρέπει να καλο-συντάξουμε ένα κείμενο, το οποίο με λίγες λέξεις να "φυτεύει" στο κεφάλι του αναγνώστη με ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ και ΑΚΑΡΙΑΙΟ τρόπο το μήνυμα που θέλουμε (μεγάλα κατεβατά δίχως παραγράφους και ξεκάθαρα μηνύματα δεν αποδίδουν).

3. Αρκετές φωτογραφίες.

4. Να φτιάξουμε ένα video που κάποιος να δείχνει και να αφηγείται - κάποιος κατάλληλος με σωστή εμφάνιση και ροή λόγου.

5. Κατόπιν να σφίξουμε λίγο τους κους συνάδελφους στην ΟΜΣΕ να κάνουν ταυτόχρονα τα κατάλληλα διαβήματα τόσο στο υπουργείο Αγρ. Αν όσο και στην ΕΟΚ.

6. Παράλληλα να πέσουν από εμάς και την ΟΜΣΕ μηνύσεις σε αγρότες που δεν συμμορφώθηκαν και να απαιτήσουμε να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι.

Αν δεν γίνουν τα πράγματα έτσι, τότε δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά δεν γίνονται μέχρι την 2 Αυγούστου. Άσε που τότε σχεδόν όλος ο κόσμος θα βρίσκεται σε διακοπές και δεν θα υπάρχει επισκεψιμότητα στα μπλόγκς.

μ¨αλλον θα πρέπει να το οργανώσουμε από Σεπτέμβρη ... για να είμαστε έτοιμοι αρχές της Άνοιξης.

kostas90p@yahoo.gr είπε...

Καλησπέρα .μηπως ξερεται που μπορώ να προμηθευτώ σπορο