Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βαμβάκια και μέλισσες

Η ανθοφορία του βαμβακιού τελείωσε. Όσοι βρεθήκαμε με τα μελίσσια μας κοντά της βιώσαμε άσχημες στιγμές και έχουμε ίδια αντίληψη. Πιστεύω πως πολλοί που στερούνται αυτή την καλλιέργεια θα επιθυμούσαν να μάθουν τι έγινε και πως πήγαν τα μελίσσια και το βαμβάκι.
Ακούστε λοιπόν:
Ο κος Κοκκινούλης έλεγε στα κανάλια……


Τον προσέξατε;;; ……δεν μπορούσαμε να καθίσουμε…….
Πράγματι, μιλάμε για κόλαση!
Οι εφημερίδες κάθε μέρα είχαν άρθρα για πρωτόγνωρη καταστροφή. Τα καταστήματα πώλησης φαρμάκων ξεπούλησαν κάθε ντάν (το ντάν προέρχεται από το φοραντάν, θεοντάν κλπ. ακόμα και το ντεσίς και αυτό με ντ… αρχίζει). Στο τέλος ο κάθε καλλιεργητής έφτιαχνε με ότι φάρμακο έβρισκε κοκτέιλ και ψέκαζε.
Εδώ χαριτολογώντας θα πω πως τόσο mavrik που έπεσε πιστεύω πως θα απαλλαγούμε φέτος από τη βαρρόα!

Όλα αυτά γιατί;
Γιατί το πράσινο σκουλήκι φέτος (ένας εχθρός του βαμβακιού) έδωσε ρέστα. Ήταν η χρονιά του. Κάποιοι μιλούν και για σποντόπτερα. Θα μου πείτε ποιο το διάφορο…το αποτέλεσμα μετράει….
Και γιατί όταν έπρεπε να τοποθετηθούν φερομονικές παγίδες ώστε να γίνει η έγκυρη διάγνωση και να χτυπήσουν το έντομο όταν ήταν ευάλωτο δεν έγινε (βλέπετε οι γεωπόνοι απεργούσαν) και μετά χάθηκε ο έλεγχος. Οι βαμβακοκαλλιεργητές πάθανε ζημιά από 30% έως 80% αλλά διεκδικούν αποζημιώσεις. Οι μελισσοκόμοι σαν κρίκος αυτής της αλυσίδας πάθανε την ανάλογη ζημιά με τους βαμβακοκαλλιεργητές και εκτός του ότι δεν πήραν παραγωγή χάσανε και αρκετά μελίσσια. Τα δε εναπομείναντα μελισσοσμήνη είναι σε κακά χάλια και δεν βλέπω οι μελισσοκομοι να κινούνται για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Τι κάνανε όταν έπρεπε;;;
Έψαχναν να βρουν ποιος μπαίνει στα χωράφια αλλουνού και ποιος έχει την ευθύνη για τους ψεκασμούς.
Γιατί δεν παίρνανε τα μελίσσια τους να φύγουν;
Ήλπιζαν πως μ ένα ψεκασμό άντε δύο θα τελείωνε η ιστορία αλλά το κακό έφτασε σε ορισμένες περιοχές και στους εφτά ψεκασμούς. Αλλά και που να τα πήγαιναν μ αυτή την «ξέρα».

Τώρα;;;
Τώρα οι αγρότες προθερμαίνουν τα τρακτέρ και όπου να ‘ναι θα κατέβουν στους δρόμους για διεκδίκηση αποζημιώσεων (και καλά θα κάνουν) και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να αναστήσουν το Λάζαρο - συγγνώμη τα μελισσάκια τους ήθελα να πω!!!! Έχω αρκετό φωτογραφικό υλικό από πεθαμένες μέλισσες αλλά ας μην στεναχωρηθούμε άλλο με την ανάρτηση τους.

Περαστικά μας και υγεία να ‘χουμε

6 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Ετσι ειναι τα πραγματα δυστυχως.
Εδω και χρονια το ιδιο βιολι.
Αλλα θεοδοση υπαρχουν και μερικοι
μελισσοκομοι που δεν μπορουν να φυγουν απο καποια περιοχη, με αυτους τι γινεται??

bees-spell είπε...

Μπράβο κ. Θεοδόση.

Μου φτιάξατε τη μέρα μου σήμερα.

Ευτυχώς που γίνονται αυτοί οι ψεκασμοί με όλα αυτά τα ΘΕΣΠΕΣΙΑ φυτοφάρμακα και μου προσθέτουν άλλα 100 χρόνια ζωής.
Υπογραφή: Cyborg.

(Πιστευω κ. Θεοδόση να κα ταλαβαίνετε το ηλήθιο και χαζό χιούμορ μου και το ότι λυπάμαι για τήν καταστροφή που προκαλούμε σαν άνθρωποι στο περιβάλον που ζούμε.
Υπογραφή: Bees-Spell.)

Beekeeper είπε...

ψεκασμοι σε σημειο που δεν μπορουν να καθίσουν στο μπαλκόνι απο τη βρώμα! Ειναι τρομακτικό.

Διαμαρτυρία και τρακτερ λες Θεοδόση ε? Που να δεις τρακτερ που θα βγουν οταν καταλαβουν τι εκαναν με τις μη μελετημενες επενδυσεις στα φωτοβολταικα.

markos aliprantis είπε...

Μήπως θα είναι καλό και οι μελισσοκόμοι να κατέβουν με τα φορτηγά γεμάτα με μέλισσες μπροστά στην Βουλή για να αποζημειωθούν;Θα μου πείς ποιός θα τους ενώσει;Αυτό ήταν και είναι μια ζωή το πρόβλημμα.Δεν υπάρχει Οοσπονδία κσι το προεδρείο της που να μην είναι κοματικά στελέχη του ενός ή του άλλου κόματος.Κρατάτε καλά.

Beekeeper είπε...

ωπα Μαρκο. Μη λες τετοια και σε ακουσει ο Ξεσφίγγης και του μπουν ιδεες!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Κώστα ευχαριστώ πολύ! Πολύ ενδειαφέροντα όλα αυτά!


Ο Beekeeper είπε στο "Τρύγος στον ήλιο - 13 Αυγ 2010"...

για δειτε κι εδω

http://news.pathfinder.gr/culture/news/654249.html

[...] ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική.[...]
Hλίανθος στην αρχαία ελλαδα