Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ο έλατος το 2011

Λοιπόν φέτος ψάχνοντας τον έλατο για σημάδια....


Γύρισε το μάτι μας ανάποδα … …και σημάδια δεν είδαμε.


Ο έλατος παντού καλοπλυμένος. Στην περιήγηση μας τον μόνο που συναντήσαμε να βόσκει ευτυχισμένος ήταν αυτός ο βομβίνος που μάλλον είναι παντός καιρού και τη φωλιά του κότσιφα που φιλοξενεί και αυγό κούκου (ο κότσιφας την έκανε, πήγε να βρεί στεγνωτήριο ο φουκαράς)। Προσέξτε το ένα από τα πέντε αυγά διαφέρει ελαφρά από τ’ άλλα.


Κούκος: Ο κούκος είναι παρασιτικό πουλί. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου γεννάει περίπου 25 αυγά. Όμως, το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ δεν φτιάχνει δική του φωλιά καταφέρνει και πολλαπλασιάζεται με επιτυχία! Μυστήριο της φύσης αποτελεί το γεγονός ότι καταφέρνει και γεννά μιμητικά αυγά, δηλαδή αυγά που μοιάζουν με τα αυγά των άλλων πουλιών και τοποθετεί ένα αυγό κάθε φορά σε μια διαφορετική φωλιά και εκείνα με την σειρά τους όχι μόνο κλωσούν το αυγό του κούκου, αλλά το υιοθετούν και το φροντίζουν σαν δικό τους ακόμα και όταν ο νεοσσός, τους ξεπεράσει κατά πολύ στο μέγεθος. Το αυγό του κούκου εκκολάπτεται νωρίτερα από τα αυγά των άλλων πουλιών. Με το που ξεπροβάλλει ο νεοσσός, παρόλο που έχει κλειστά τα μάτια του, με έναν περίεργο τρόπο πετάει τα υπόλοιπα αυγά από την φωλιά για να είναι ο μοναδικός που θα επιζήσει. Η επίμονη φωνή του καθώς και μόνιμα ανοιχτό στόμα του, κάνει τους θετούς γονείς να τον τροφοδοτούν συνεχώς με φαγητό με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπερνάει σε διαστάσεις τους θετούς γονείς του.

10 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Μέγας είσαι κύριε !!!!!

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση έχω διαβάσει οτι πολλοί ειναι αυτοί που πήγαν τα μελίσσια τους στον έλατο και μάλιστα προτροπούσαν και άλλους να πάνε δλδ την πάτησαν;Κρίμα.Για τον κούκο είναι έτσι όπως τα γράφεις.Πριν κάμποσο καιρό είδα ένα σχετικό ντοκυμανταίρ στην T.V με τον κούκο και τί κάνει όταν είναι η ώρα να γεννήσει το αυγό του.

Ανώνυμος είπε...

Θεοδοση.Ολα καλα.Αλλα Τον ''τεχνιτο οριζοντα'' που τον βρηκες και τον ποσταρες?Ειναι απο Τ-33 η F-84F..Oταν γυριζει το ματι, κανε ''PULL TO GAGE''.....για να ελθει στα... ισια του. Καλημερα

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Ίσως είναι η χρονιά για τα φρύγανα (θυμάρι κλπ.) και σίγουρα για το πεύκο.
Και γω είχα δει ένα ντοκιμαντέρ για το παρασιτικό Κούκο στην άπω Ανατολή.
Στο τέλος η θετή μάνα χώραγε στο στόμα του κούκου.
Την καλημέρα μου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Aν δεν κανω λαθος ο Θεοδοσης για τον κουκο ειναι η παροιμια και οχι καθ'αυτου το πουλι.

3 και ο κουκος και απο μελια,κουκος ετσι λεμε στο χωριο μας.

ΜΗΤΣΟΣ

Μελισσομάντρι είπε...

Θεοδόση.Οι πληροφορίες σου για τον Κούκο είναι πιο πολλές κι απ'αυτές που μας δίνει ο Στέφανος Γρανίτσας στα "Άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου".Γράφει και κάποιες ωραίες πληροφορίες.Π.χ ότι σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, τρώει μόνο ένα μικρό φυτό το "σταφύλι του κούκου" και πως ταξιδεύει έφιππος χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο άσπρο πουλί το "κουκάλογο".Και το ποιο ωραίο.Η νυχτολαλιά του κούκου είναι κακός οιωνός για τους κλέφτες! Πάντως στον Εθνικό κήπο έξω απ'τη Βουλή δεν το βλέπω να νυχτολαλεί!Μακάρι κάποτε να το ακούσουμε!

IxNiLaTiS είπε...

Όχι μόνον δεν δίνει τίποτα ο Έλατος, αλλά κάθε μέρα βρέχει και δεν μπορούν να δουλέψουν ούτε την ανθοφορία. Φέτος χώρισα όλα τα μελίσσια μου στα δύο, για αύξηση του μελισσοκομείου μου, και τα πήγα στην ορεινή Φθιώτιδα που έχει ανθοφορία για να γίνουν. Αλλά βρέχει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Ακόμα και οι ντόπιοι πάνε και τα ταΐζουν με ζυμάρια για να μήν πέσουν.
Πίκρααααα ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα στην παρέα σας. Για τον έλατο κάποιοι παλιοί μελισσοκόμοι στην Μεσσηνία λένε πως όταν αργεί να δώσει τότε δίνει μέχρι και τον Ιούλιο!!! Δεν μπορώ να πω παρα λίγη υπομονή και θα δούμε. Οσον αφορά την φωλιά, μου φαίνεται περισσότερο για κάποιου ωδικού (καρδερίνα, φλώρος...)γιατί είναι πολύ προσεγμένη ενώ τα κοτσύφια φτιάχνουν απαράδεκτες φωλιές. Υπομονή και καλογέμιστες οι κυψέλες μας. Γιάννης.

Beekeeper είπε...

Κούκος ο παρείσακτος... εξού και το όνομα της ταινίας, στη φωλιά του κούκου... ο κεντρικός ήρωας ήταν παρείσακτος στο τρελάδικο.

Antonopoulos είπε...

Θεοδοση ο ελατος και στον Κοζιακα δεν δινει σχεδον τιποτα...
θα τα αφησω 10 μερες ακομα και μετα θα τα σηκωσω.
αλλα δεν ξερω που να τα παω...