Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ηλίανθος του 2011 – Γιορτή μελιού 2011








1) Οι αγρότες της περιοχής μου πέρυσι για πρώτη φορά δοκίμαζαν την καλλιέργεια του ηλίανθου. Εμείς σα μελισσοκόμοι μείναμε ευχαριστημένοι και μπορώ να πω κατενθουσιασμένοι. Αυτοί οι φουκαράδες όμως καθόλου γιατί λέει βρέθηκαν στους σπόρους πολλές ξένες ύλες και η τιμή του ήταν μειωμένη κατά πολύ με αποτέλεσμα αρκετοί δεν έβγαλαν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Αυτό το «ξένες ύλες» δεν το κατάλαβα.


Πολλοί λοιπόν αποκαρδιώθηκαν και εγκατέλειψαν αυτή την καλλιέργεια με αποτέλεσμα φέτος σε πολύ ελάχιστα χωράφια να καλλιεργείται ήλιος. Παρότι όμως μόνο ελάχιστα στρέμματα είχαν καλλιέργεια ήλιου τα μελίσσια έκαναν μπορώ να πω καλή δουλίτσα. Λίγο ο ήλιος, λίγο τα τριφύλλια, λίγο το καλαμπόκι, κάτι έγινε. Ένας φίλος στην περιοχή την περίοδο ανθοφορίας του ήλιου έκανε συλλογή γύρης με γυρεοπαγίδες. Το ποσό των κόκκων γύρης ήλιου που περιείχαν τα συρταράκια κάθε βράδυ μαρτυρούσε το πόσο καλά δούλευαν οι μέλισσες στον ήλιο.


Για τους αγρότες όμως στη συνέχεια υπήρξε ζημιά μεγάλη. Τι να σας τα λέω!


Σ’αυτά τα λίγα στρέμματα μαζεύτηκαν όλα τα πετούμενα….τ’ ουρανού και πριν ακόμα να μαυρίσει ο σπόρος στον ήλιο, να βαρύνει το κεφάλι και να γύρει το κάναν φαλακρό. Δέστε το μέγεθος της ζημιάς.


Ώσπου να γίνει ο θερισμός δεν θα υπάρχει σπόρος ούτε για δείγμα. Άραγε του χρόνου θα τολμήσει κανένας αγρότης να καλλιεργήσει ήλιο;



2) Γιορτή μελιού

Θα συμμετέχει ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Βόλου ως χορηγός μελισσοκομικών προϊόντων για τη γιορτή, φωτογραφικού υλικού και μελισσοκομικού εξοπλισμού για την έκθεση.

Σας προσκαλούμε όλους!

7 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
στην περιοχή τη δική μου οι αγρότες και φέτος έβαλαν αρκετά στρέματα και μέχρι τώρα είναι ευχαριστημένοι,αν και στο αλώνι θα δείξει.
Ετοιμάζω κάτι ανάλογο να ανεβάσω.
Για τη γιορτή μελιού ΠΑΡΩΝ.

Beekeeper είπε...

Προβλήματα με ψεκασμούς είχατε?

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Θεοδόση
Φέτος έβαλαν και στα μέρη μου.
Τελικά πήγε καλά και χωρίς απώλειες για τα μελίσσια που φοβόμουν.
Ίσως επειδή δεν ήταν η μοναδική νομή, κρατάνε καλό πληθυσμό και δεν φανάριασαν.
Καλή επιτυχία στη γιορτή μελιού.
Και μείς έχουμε κάθε χρόνο και μαζεύει πολύ κόσμο.

Grypas είπε...

Κ.Θεοδώση
και εδώ στην Ξάνθη έβαλαν πολλά στρέματα όπως και την προηγούμενη χρονιά!Τον δούλεψαν αρκετά καλά και συνεχίζουν ακόμα στους όψιμους ηλίανθους που ανθίζουν τώρα...ευτυχώς για να κάνω και τον πρώτο τρύγο για φέτος!

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση η φετινή χρονιά για τα μποστανικά και τα αμπέλια είναι χάλια.Αυτά να τα βλέπουν μερικοί που λένε οτι οι αγρότες τα οικονομάνε.Πάλι καλά που πήρες και ανθόμελα γιατί άλλοι δεν τρύγησαν καθόλου.Μέχρι πρίν λίγες μέρες το θυμάρι εδώ έδινε αλλά από τότε που έπιασαν οι ζέστες δεν κάνουν τίποτα.Ήρθε και εχές ένας λίβας και νομίζω το αποτελείωσε.Μάλλον έκανα τζάμπα 7 μεταφορές.

Beekeeper είπε...

Mάρκο το θυμάρι καήκε όντως. Κι εδώ τα ίδια

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΟΥΣ?ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΛΙ?ΙΟΥΝΙΟ?ΙΟΥΛΙΟ?ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ