Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Συλλογή βασιλικού πολτού με Ezi Queen

Παρακολουθώντας φέτος από νωρίς τον καιρό και τον έλατο ένα προαίσθημα μου έλεγε πως δεν…και αφού δεν…συνέχισα και ασχολήθηκα εντατικά με τη συλλογή γύρης και βασιλικού πολτού.

Φέτος για βασιλικό πολτό δούλεψα με δυο σετ συσκευών Ezi queen με κελιά Αριστέας για διάστημα πάνω από δυο μήνες και θα σας περιγράψω την εργασία και τα αποτελέσματα.


- Απασχόλησα 50 μελίσσια τα οποία χώρισα σε ομάδες.

-
Δυο μελίσσια φιλοξενούσαν από ένα σετ συσκευών. (Το κάθε σετ αποτελούνταν από 5 συσκευές)
-
Εφτά μελίσσια μονά, συμπιεσμένα σε εφτά πλαίσια, ορφανά (έναρξης) που δεχόταν κάθε μέρα τα 840 εμβολιασμένα κελιά.
- Δεκατέσσερα μελίσσια χωρισμένα σε δυο εφτάδες αποπεράτωσης, γερά διώροφα

-
Για διάστημα δυο εβδομάδων τα εμβολιασμένα κελιά κάθε μέρα πέρναγαν για 24 ώρες από τα εφτά ορφανά και στην συνέχεια μεταφερόταν στα 14 αποπεράτωσης (τοποθετούνταν στην γονοφωλιά για 48 ώρες). Η βασίλισσα ήταν εγκλωβισμένη με διάφραγμα στον μελιττοθάλαμο.

-
Η επιτυχία άγγιζε το 80% έως 86%

-

- Μετά τις δυο βδομάδες τα 7 ορφανά μελίσσια αντικαταστάθηκαν από εφτά διώροφα και πλέον και οι τρείς εφτάδες γίνανε συγχρόνως έναρξης και αποπεράτωσης. Όλες δε οι βασίλισσες κατέβηκαν στην γονοφωλιά και τα εμβολιασμένα κελιά τοποθετούνταν πλέον στον μελιττοθάλαμο.

- Τώρα το ποσοστό επιτυχίας μειώθηκε. Μειώθηκε μεν αλλά όχι σημαντικά. Εξοικονομήθηκε όμως χρόνος και κόπος μάλλον γιατί δεν κατέβαινε κάθε μέρα ο όροφος.
- Οι εργασίες γινόταν κάθε απόγευμα. Ο τρύγος γινόταν επιτόπου στο μελισσοκομείο και ξαναχρησιμοποιούνταν τα ίδια κελιά.

-

- Ο χρόνος απασχόλησης καθημερινά κυμαίνονταν από 45’ έως 1.30 ώρα ανάλογα με τα κέφια και την παρέα.

-
Τροφοδοσία γινόταν κάθε μέρα στην ομάδα εμβολιασμού.

-
Τα υπόλοιπα μελίσσια της 50αδας αποτελούσαν τις εφεδρείες και τροφοδοτούσαν με γόνο κάθε έξι μέρες τα απασχολούμενα μελίσσια για παραγωγή βασιλικού πολτού όπως επίσης και τα δυο μελίσσια που φιλοξενούσαν τις συσκευές (δίνονταν τρία τελάρα με σφραγισμένο γόνο στο κάθε μελίσσι και αφαιρούνταν αντίστοιχα τελάρα κάθε έξι μέρες)

-
Όλα τα μελίσσια είχαν όλο το διάστημα ένα γερό κομμάτι γυρεόπιτα (ιδιοκατασκευή)

-
Το καθάρισμα των χρησιμοποιημένων δοκίδων γινόταν στο σπίτι το βράδυ ή την άλλη μέρα το πρωί.
- Μελίσσια που δεν απέδιδαν ικανοποιητικά βασιλικό πολτό αντικαθιστούνταν.

- Κάποιες μέρες βροχερές και κρύες επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή και τη συλλογή πολτού.

- Η παραγωγή τον μήνα Απρίλιο ήταν αρκετά ικανοποιητική όπως επίσης και τον μήνα Μάιο με ελάχιστη μείωση παραγωγής. Τον δε Ιούνιο η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη (υπήρξαν μέρες που άγγιξαν τα 154 γρ. και υπήρξαν μέρες που έπεσαν στα 62 γρ.)

- Η ροή του προγράμματος χάλασε δυο φορές. Την μια χάθηκε η βασίλισσα την ώρα της αλλαγής από συσκευή σε συσκευή και αναγκαστικά μεταφέρθηκε όλο το σετ συσκευών σε άλλο μελίσσι και τη δεύτερη επειδή δεν είχα μαζί μου τα γυαλιά της στραβομάρας έγινε εμβολιασμός από λάθος συσκευή με αυγά και όχι με λάρβες.

-
Στην αρχή οι δυο βασίλισσες μέσα στις συσκευές αδυνάτισαν. Άποψη μου είναι ότι λόγω του διαφράγματος της συσκευής δεν ερχόταν σε επαφή με αρκετές μέλισσες και δεν τροφοδοτούνταν επαρκώς. Άποψη του φίλου μου Βάγγου είναι ότι τις τάιζαν τόσο ώστε να γεννούν μόνο 420 αυγά ημερησίως. Άποψη του φίλου μου Γιώργου είναι πως τις τάιζαν λίγο για να μπορέσουν να βγουν από το διάφραγμα. Κάθε άποψη δεκτή.

- Πολλές φορές μέσα στην συσκευή ενώ έπρεπε να υπάρχουν μόνο λάρβες μιας ημέρας υπήρχαν και πολύ πιο ανεπτυγμένες και 5 και 6 ημερών ή και κανένα σφραγισμένο κελί. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως μέλισσες μεταφέρουν αυγά ή λάρβες. Μετά από υπόδειξη του πάτερ Ευάγγελου Καρακάση η συσκευή πριν τοποθετηθεί ξανά στο μελίσσι αφού αφαιρούνταν οι δοκίδες ξεπλενόταν σε ένα κουβαδάκι με νερό το φαινόμενο εξαλείφθηκε (κάποιες λάρβες ή αυγά μένα κολλημένα στην συσκευή)

- Εξοπλισμός που χρειάστηκε: δύο σετ συσκευές Ezi queen με τις αντίστοιχες δοκίδες και τις βέργες με τα κελιά Αριστέας. Τέσσερα τελάρα ειδικά διαμορφωμένα φορείς των συσκευών. Σαράντα δύο τελάρα ειδικά διαμορφωμένα φορείς για τις βέργες με τα κελιά. Μία αντλία συλλογής βασιλικού πολτού Αριστέας με το ειδικό θερμαινόμενο μαχαίρι κοπής των κελιών (σημαντικό ότι λειτουργούσε και με 12Volt…το ρεύμα του αυτοκινήτου). Ένας ατμοκαθαριστής. Ένα ράφι με δεκατέσσερις θέσεις που δεχόταν τις βέργες με τα κελιά για ευκολία στον τρύγο και τον εμβολιασμό (ιδιοκατασκευή). Ένα κουτί φελιζόλ ψυγειάκι με τις παγωκυστίδες. Ένα βελονάκι εμβολιασμού.

- Τα έξοδα ημερησίως ήταν: 10 χλμ πετρέλαιο 5, κιλά ζάχαρη που λόγω έλλειψης υπήρξαν μέρες που χρησιμοποιήθηκε μέλι για την τροφοδοσία και 75 κιλά γυρεόπιτα συνολικά για όλο το διάστημα. Η εργασία γινόταν ευχάριστα χωρίς πολύ κόπο και χρόνο και ως επί τω πλείστον χωρίς γερά μάτια. Μικρές λεπτομέρειες όπως πχ η τήρηση του ακριβούς ωραρίου, η θέση τοποθέτησης των πλαισίων, ή η θέση των εμβολιασμένων κελιών, ή η ώρα εργασίας της ημέρας, ή ακόμα και το κάπνισμα των μελισσών (αποφυγή πυκνού καπνού και σκόνης από το καπνιστήρι) έπαιζαν σημαντικό ρόλο.


Του χρόνου πρώτα ο Θεός επειδή όλη η διαδικασία απέδωσε και εφόσον θα υπάρξει και κατανάλωση της ποσότητας που παρήγαγα σκέφτομαι να αυξήσω τα σετ των συσκευών. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την μέθοδο σε όποιον θέλει να ασχοληθεί έστω και με ένα σετ συσκευές. Αξίζει τον κόπο! Όσο πολύπλοκες συσκευές χρησιμοποιούμε τόσο αυξάνουμε την παραγωγή μας.

28 σχόλια:

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Πάντα τέτοιες καλές δουλειές! Φέτος τελικά η γύρη είχε την τιμητική της , ο β.π. πρέπει να μας απασχολήσει τελικά περισσότερο γιατί αν περιμένουμε μόνο από το μέλι...

kkokinos είπε...

Καλοπουλητος φιλε Θεοδοση!
Και εγω φετος ασχοληθηκα με πολτο με το ezi και καταλαβα ποσες λεπτομερειες πρεπει κανεις να προσεχει και ποσο προγαμματισμενες πρεπει να ειναι ολες οι κινησεις μας!
Πολλα μπραβο για την τοσο αναλυτικη σου αναρτηση(καλα σε λεω γκουρου!!!)

Επόπτης είπε...

Καλοπούλητο

Exagono είπε...

Νασαι γερος και του χρονου καλυτερα.

evangelos naxios είπε...

Τα συγχαρητηρια μου!!!!!

δεν σου ευχομαι καλοπουλητος αλλα σε πληροφορω οτι δεν θα σε φτασουν τα κιλα που εβγαλες(γνωριζω ποσα!!!)

Οι συμβουλες σου ειναι θαυμασιες!

γνωρισα και κατεταξα τους μελισσοκομους σε 3 κατηγοριες.Η μια σε νεους μελισσοκομους,νεα μυαλα που θελουν να μαθουν,να εξελιχθουν,να προκοψουν και αγωνιζονται.....ειναι αξίωμα οτι οποιος αγωνιζεται πετυχαίνει τον στόχο του.
Η αλλη κατηγορια των τεμπελιδων που θεωρει μαρτυριο την δουλεια.

Η τριτη ειναι κατι εγωισταροι,τυφλοι....που σκαβουν με γκασμα το χωραφι γιατι δεν θελουν να μαθουν οτι τα χωραφια τα οργώνουν με τρακτερ...και προφασιζομενοι προφασεις εν αμαρτιες λενε σιγα μην δωσω λεφτα στον παπα.....αυτο θα πει γεννηθηκες τυφλος και θα πεθανεις τυφλος.....

HB είπε...

Size yakışanı da budur. Tebrikler.

Ανώνυμος είπε...

Θεοδοση καλοπουλητος και του χρονου με υγεια!!!
Φετος χρησιμοποιησα κι εγω ενα σετ ezy queen. Αψογη δουλεια και οπως λες οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα. Για τις δοκιδες μας εδειξε ο πατιρ Ευαγγελος ενα καλυτερο τροπο για καθαρισμα (κατ εμε). Αφου τρυγισεις τον πολτο τις τοποθετεις σε ενα βαζακι με καθαρη βενζινη(την πουλανε σε μαρκετ σαν καθαριστικο) μεχρι να τελειωσεις τις υπολιπες δουλειες εχουν γινει λαμπικος. Δεν υπαρχει θεμα μυρωδιάς και στεγνώνουν σε 5 δευτερολεπτα στον ηλιο.
Και του χρονου με υγεια!!!
Δημητρης Μ.

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση.
Δοκίμασα και γω φέτος με 4 μελίσσια να φτιάξω λίγο Β.Π. αλλά έκανα αρκετά λάθη κυρίως στον αρχικό εμβολιασμό και στο μελίσσι έναρξης.
Δεν πήρα τίποτα από πολτό αλλά πήρα μπόλικη εμπειρία. Του χρόνου νά είμαστε καλά θα ξαναδοκιμάσω.

Beekeeper είπε...

Θεοδόση πάντα μεταδοτικός περιγραφικός κι επεξηγηματικός. Ευχομαι καλη απόσβεση του κόπου σου και του χρόνου με υγεία.

(επισης ευχομαι και στα δικα μας :)))

Unknown είπε...

Very nice work,greetings.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Aυτό είναι, από το Α στο Ω οι εργασίες με σειρά και μεθοδικά.

Κάτι που είχα την τιμή να έχω από σένα σε προσωπικό επίπεδο (τηλεφωνικό φροντιστήριο) και σε ευχαριστώ πολύ .

Να σαι πάντα καλά να μας διδάσκεις, να μας βοηθάς και να μας υπομένεις Θεοδόση.

Grypas είπε...

Κ.Θεοδόση καλοπούλητος ο Β.Π. πάντα τέτοια και καλή δύναμη εύχομαι!!!

Dimitris Ninis είπε...

Μπράβο δάσκαλε Θεοδόση!!!πάντα μαθαίνουμε από σένα και ονειρευόμαστε να τα καταφέρουμε κι εμείς οι νέοι μελισσοκόμοι...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
οι φίλοι πάνω με καλύψαν σε ότι καλό ήθελα να γράψω.
Καλή συνέχεια δάσκαλε.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Θεοδόση καλοπούλητος!!!
Καλή δύναμη!!!

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση φίλε μου πάντα τέτοια και του χρόνου με υγεία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Μπραβο !!
ΜΗΤΣΟΣ

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Θεοδόση έκανες καλή πρόβλεψη και βγήκε σε καλό απο ότι μας λές.
Αν θυμάσαι πές μου ποσο κάνει όλο το σέτ EZI QUEEN γιατί έγραψα στον πατέρα Ευάγγελο αλλά δέν είχα απάντηση (ίσως δέν είδε το e-mail).

Beebbc and sv2bbc είπε...

Άξιος Θεοδόση.Παραστατικότατος.

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση καλοπούλητος.Όλοι οι παραπάνω φίλοι τα είπαν όλα.

χριστοφορος είπε...

δεν εμεινε τιποτα να πω .ΔΕΝ λεω τιποτα.

IxNiLaTiS είπε...

Είσαι απλά φοβερός!!! Σού εύχομαι πάντα επιτυχίες :)

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

İlhami Uyar είπε...

I beleive that you can succes all branchs,thank you for advice explanatıons and sharing,we wait lıke this news everytime,best wieshes,stay well.

Μελισσομάντρι είπε...

Θεοδοση καλοπούλητος.Πολύ καλή δουλειά.Πάντα επιτυχείες!

galifabee είπε...

Θεοδόση πολύ καλή δουλειά μπράβο μήπως μπορείς να μας δώσεις και την συνταγή για την "γυρεόπιτα"

ΦΩΤΗΣ είπε...

ΘΕΟΔΟΣΗ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΥΨΕΛΙΔΙΑ ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΣΕ ΣΚΟΤΙΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ 2 ΜΕΡΕΣ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

λ