Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η εκδρομή στην Πόλη

Από χρόνια είχα την επιθυμία να επισκεφτώ την Πόλη αλλά την μια δεν βρισκότανε η κατάλληλη παρέα, την άλλη μεταφορές, την άλλη ο τρύγος, την παραάλλη έπιανε η Άνοιξη και θα βγαίναν τα μελίσσια οπότε έπρεπε να είμαι κοντά και όλο το ανέβαλλα.

Πριν μερικές όμως μέρες ο κύβος ερίφθη. Μιας και γινόταν και ένα φεστιβάλ μελιού κάποιοι φίλοι πήραμε την απόφαση και είπαμε να το συνδυάσουμε. Η κούραση και η ταλαιπωρία που πέρασα όλη τη βδομάδα από τον θάνατο δυο συγγενικών μου προσώπων δεν στάθηκε εμπόδιο και η απόφαση έγινε πραγματικότητα. Παρασκευή πρωί λοιπόν ξημερώσαμε στην Πόλη που μας υποδέχτηκε με πολύ κρύο και χιόνι. Τίποτα όμως δεν μας σταμάταγε τώρα που πήραμε φόρα. Επισκεφτήκαμε την Αγιά Σοφιά, το Μπλέ Τζαμί, την στέρνα του Ιουστινιανού, τον Ιππόδρομο, το Πατριαρχείο, την Παναγία των Βλαχερνών, την Ζωοδόχο Πηγή, το Ντολμά Μπαχτσέ,
τα Θεοδοσιανά Τείχη, το Ραχάτ Μπαχτσέ, την κλειστή αγορά. Περιηγηθήκαμε τον Βόσπορο και τον Κεράτιο κόλπο με καραβάκι, περπατήσαμε σε πλατείες και δρόμους, φάγαμε πολίτικη κουζίνα και απολαύσαμε γλυκά τσάϊ και καφέ και τη νυχτερινή ζωή της Πόλης.

Η διαμονή μας έγινε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο με θέα το Βόσπορο και την Αγιά Σοφιά που την νύχτα με τα φώτα ήταν όνειρο.
Το Σάββατο ώρα 11 επισκεφτήκαμε το χώρο του φεστιβάλ μελιού. Ένας ωραία διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος με πολλά εκθέματα και κυρίως μέλια Τούρκων Μελισσοκόμων. Συναντηθήκαμε με την διοίκηση του συλλόγου μελισσοκόμων της Πόλης οι οποίοι μας ευχαρίστησαν για την τιμή που τους κάναμε να επισκεφτούμε την έκθεση τους. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και η μεγάλη συνάντηση με τους κυρίους Ali Turk, Ilhami Uyar, τον γιατρό Muhteşem Turunç , τον κο kadioglou, τον δάσκαλο και μελισσοκόμο Efraim Korkut , τον καθηγητή κο Devrim Oskay και πολλούς άλλους γνωστούς μελισσοκόμους διαδικτυακούς φίλους οι οποίοι με χαρά κατόπιν μας ξενάγησαν στο φεστιβάλ. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της συσκευής τεχνητής γονιμοποίησης από τους κυριους Ali Turk και Sadri Demircioglou. Η συσκευή κατασκευάστηκε από την ομάδα του κου Ali Turk και κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις. Η μία με κλασσικό μικροσκόπιο και η άλλη με κάμερα συνδεδεμένη σε υπολογιστή. Δηλώνουν πρόθυμοι να μας διδάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους μήνες Απρίλιο – Μάιο - Ιούνιο που είναι και οι κατάλληλοι.

Κατά την περιήγηση μας στην έκθεση δοκιμάσαμε διάφορα μέλια με πρωτόγνωρες γεύσεις- χρώματα – αρώματα. Είδαμε ωραίες συσκευασίες καθώς και κάποιες έξυπνες πατέντες και μας λύθηκαν πολλές απορίες.
Μας πρόσφεραν εγκάρδια δώρα βιβλία και μέλια ιδιαίτερα. (αυτό είναι ένα ωραίο περίεργο μέλι από τον Πόντο)

Στο γκρουπ είχαμε διερμηνέα τον κο Προκόπη τον οποίο ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του που μας προσέφερε. Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν ο Θεός έδινε την ίδια γλώσσα σε όλο τον κόσμο. Οι ευχάριστες ώρες και στιγμές περνούν γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε το ρολόι έδειξε 14:00. Ο γιατρός Muhtessen ο κος Ali Turk και η υπόλοιπη παρέα μας κάλεσαν να πάμε να φάμε ψάρια και να συνεχίσουμε την κουβέντα μας (ξέρετε πως οι μελισσοκομικές κουβέντες δεν τελειώνουνε ποτέ…) στο γκρούπ όμως υπήρχαν και άλλοι που δεν είχαν σχέση με τις μέλισσες και έπρεπε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του ταξιδιωτικού γραφείου ώστε να μείνουν και αυτοί ικανοποιημένοι. Γι αυτό το λόγο δεν εκπληρώσαμε την επιθυμία των φίλων μας τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Τους υποσχεθήκαμε στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία αυτή. Ο φίλος κος Ilhami επέμενε να μας φιλοξενήσει και στο σπίτι του. Τον ευχαριστούμε και αυτόν πάρα πολύ!

Βγάλαμε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες, τους ευχαριστήσαμε για την ωραία παρέα και την ξενάγηση που μας έκαναν και αποχωριστήκαμε με αμοιβαίες υποσχέσεις πως θα τους ξαναεπισκεφτούμε και θα μας επισκεφτούν.
Ας είναι καλά οι μέλισσες που μας έφεραν κοντά. Ήταν σαν να γνωριζόμασταν πολλά χρόνια!

18 σχόλια:

Exagono είπε...

Ωραια πραγματα Θεοδοση.Η μελισσοκομια ενωνει λαους.
Καλα τον Μεντεσιδη δεν τον ειδες?

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητήρια,πάντα τέτοια!!!!!!

Και οι Τούρκοι μελισσοκόμοι,φίλοι,μελισσομπλογκάδες,έχουν πολλές αναρτήσεις και μιλάνε με μεγάλη χαρά....!!!

lingistis είπε...

Μπράβο σας που κάνατε το ταξίδι αυτό πράξη!!!
Νομίζω ότι η φιλία των ανθρώπων ξεκινάει από απλά πράγματα... πόσο μάλλον αν είναι και μελισσοκόμοι!!!

Επειδή μου άρεσε πάρα πολύ το όλο θέμα, το έβαλα από εχτές και στο διεθνής Blog του Melissologia γιατί όπως έγραψε και ο κ. Μουρατίδης "η μελισσοκομία ενώνει τους λαούς"

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μπράβο σας Θεοδόση και Θωμά.
Χαίρομαι ιδιαίτερα πως πατέρας και υιός, κάνανε αυτό το ταξίδι για γνώση και τουρισμό.
Το μέλι της πατρίδας Πόντου τι ιδιαίτερο είχε?
Φίλε μου πάντα τέτοια.

Dimitris Ninis είπε...

Κάλος ήρθες πάλι πίσω ! Όποιος πάει Πόλη μία φορά ο νους του μένει εκεί και η καρδιά του θέλει πάλι να ξαναπάει .Σου εύχομαι να σου πάνε όλα καλά και να μπορείτε να το ξανακάνετε το ταξίδι .

MELITASOS είπε...

θεοδοση πολυ καλα έκανες και πήγες .
αυτες οι εικόνες μενουν μονο για σενα και δεν μπορουν να μεταβιβαστουν .

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση σας ζηλεύω ρε φίλε.Θα ερχόμουν όπως είχαμε πεί και παλαιότερα αλλά βλέπεις "άλλαι αι βουλαί του Κυρίου".Στο μέλλον ελπίζω να ξαναπάτε και νά είμαι και εγώ στην παρέα.

μελισσα Παυλιανης είπε...

Γεια σου Θεοδοση.Καλα να ειστε να κανετε ταξιδια.Μηπως το μελι του ποντου ηταν το τοξικο μελι που φαγανε οι στρατιωτες του Κυρου και παθανε νιλα?

explore.bees είπε...

Μπράβο Θεοδόση ,που πραγματοποίησες αυτή σου την επιθυμία . Σίγουρα θα γεύτικες κεμπάπ ,, χα χα ,,
Από χανουμάκια δεν έγραψες όμως τίποτα ή δεν πήγατε ??
Να είσαι καλά και να ξαναπάς και το σημαντικότερο ,,η ομάδα να μην διαφοροποιείται .

Χρήστος

muhteşem turunç είπε...

Ο κ. Κατσαρός ευχαριστήσω εσάς και τους φίλους σας. Τιμήθηκε μας.

Beekeeper είπε...

πολυεθνικός.. ευχομαι και πιο μακριά :) (εσυ δεν έριξες κανένα χορό?)

χριστοφορος είπε...

Πολυ καλη επιλογη η πολη. ευχομαι να ειμαστε ολοι τυχεροι και υγιεις να παμε και μεις. στις φωτογραφιες ειδα και κατι εξυπνες πατεντουλες'''

BeeHappy είπε...

Aferim arkadaşı

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μπράβο ρε Θεοδόση και Θωμά , μπράβο και στους φίλους μας που σας περιποιήθηκαν .
Μάρκο του χρόνου θα πάμε και μεις.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ είπε...

Theodosis, sizi istediğimiz gibi ağırlayamadık, üzgünüm. Zaman çok sınırlı ve guruptan ayrılamayışınız bazı şeylere engel oldu. Sizleri, biz arıcılar da ziyaret edeceğiz. Hoşça kalın, iyi bir arıcılık sezonu diliyorum.

chaniabee είπε...

Να έχετε την υγεία σας να ξανάπατε ρε φίλε!! Όμορφη παρέα και εγώ το ζήλεψα αυτό το παρεάκι! Δεν ξέρω αλλά πολύ τους έχω συμπαθήσει αυτούς τους γείτονες ρε γαμότο!!( λες να χρειάζομαι χάπια??!!) άντε και του χρόνου να το κάνουμε πανελλήνιο το Κρουπ και να φανεί σαν επιδρομή στην πόλη!

İlhami Uyar είπε...

Dear Thedosıs Katsaros thank you for everything,I can say perfect day,we get enjoy this meeting,but time not eneough for saturday,we plan new meeting here or there ,we have many project about bees and others subjects,specially please say best wishes your son Thomas,I hope we can meet as soon as possible time,please accept my best wishes and regards.Stay well.

IxNiLaTiS είπε...

Χαίρομαι που πέρασες καλά. Αν πρόσεξες το Μπλέ τζαμί, έχει κτιστεί στα πρότυπα της Αγ. Σοφίας, αλλά οι Μογγόλοι μηχανικοί δεν είχαν τις γνώσεις των Βυζαντινών, και γέμισαν το κτίσμα με κολώνες προκειμένου να μήν πέσει η οροφή...