Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η φραγκοσυκιά (ή γλώσσα της κακιάς πεθεράς) και το φραγκόσυκο



Σήμερα στο τραπέζι μας είχαμε και ένα ασυνήθιστο για τους περισσότερους φρούτο. Είχαμε φραγκόσυκα. Είναι ο καιρός τους τώρα που ωριμάζουν.

Περιληπτικά θα σας πω πως υπάρχουν άφθονες άγριες φραγκοσυκιές γύρω από το Βόλο σε πετρώδη εδάφη (Διμήνι , Προφ. Ηλίας κλπ). Υπάρχουν και λίγες ήμερες φραγκοσυκιές. Μια από τα 4 είδη που βρήκα είναι και η σημερινή με τα ρόζ φραγκόσυκα. Τα φραγκόσυκα θέλουν μια τεχνική να τα μαζέψει κάποιος και να τα καθαρίσει για να τα φάει. 
Έχουν στο περίβλημα τους ψηλά αγκαθάκια σαν χνούδι που αν τα πιάσουμε με γυμνά χέρια θα έχουμε φαγούρα και αλλεργία.

Σαν φρούτο θεωρείται θρεπτικό με μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά δεν τρελαίνει κιόλας.

Σαν μελισσοκομικό φυτό αν το βοηθήσει ο καιρός όπως την φετινή χρονιά αρχές Μαΐου ανθίζει και δίνει μέλι και πολύ γύρη. Οι μέλισσες σκονίζονται από τη γύρη την οποία δύσκολα κάνουν σβόλους γιατί οι κόκκοι δεν συγκολλούνται εύκολα. Στις γυρεοπαγίδες πολλές φορές την βλέπουμε σα σκόνη γιατί οι σβόλοι τρίβονται εύκολα.



Η κατανάλωση καρπών φραγκοσυκιάς και γύρης φημολογείται πως έχει καλά αποτελέσματα σε όσους έχουνε πρόβλημα προστάτη.

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι στον Αμπελά παραπάτησα και έπεσα στην άκρη μιας φραγκοσυκιάς.Για μιά βδομάδα η μάνα μου μου έβγαζε αγκάθια.Καλό μελισσοκομικό φυτό αλλά δεν μου αρέσει για να το φάω.
Οι Καλύμνιοι τρελαίνονται για φραγκόσυκα και δεν προλαβαίνεις να πάρεις χαμπάρι για πότε το καθαρίζουν.

Μαρία είπε...

Τα φραγκόσυκα της Κρήτης είναι μεγάλα και πολύ εύγευστα...Οι κρητικοί τα θεωρούν από τα καλύτερα φρούτα.Δυστυχώς όσες φορές προσπάθησε ο πατέρας μου να τα μεταφυτεύσει εδώ,στο Βόλο δεν τα κατάφερε...Δεν τα σηκώνει το κλίμα...

Κουτσούκος Κώστας είπε...

αρέσουν στη μητέρα μου και κάποτε σε διακοπές στην Ανάφη, έτυχε να εχει μερικες φραγκοσυκιες διπλα στο σπιτι που έμενα.

Της μάζεψα μερικά την ημέρα που έφευγα και της τα έβαλα σε ενα σκληρο κουτί για να τα μεταφέρω στην Αθήνα με το πλοίο.

Αυτο πρέπει να ειναι πριν 15 χρόνια. Απο τότε δεν ξαναπροσπάθησα να μαζέψω γιατι διαπίστωσα οτι ανήκω στην κατηγορία αυτων που λες.. αυτων που δεν ξέρουν την τεχνική.

Βασικά θυμάμαι οτι ενω ειμαι σιγουρος οτι δεν ακουμπησα κανενα, για καποιο λογω όπως ο Μάρκος έβγαζα κι εγω αγκαθια για μέρες μετά

lesvos_honey είπε...

Εγώ πάντως τα βρίσκω αρκετά νόστιμα.
Αν τα τρίψεις με μια εφημερίδα πριν τα καθαρίσεις μειώνεται πάρα πολύ ο αριθμός από τα αγκάθια και μπορείς σχεδόν να τα καθαρίσεις με γυμνά χέρια. (σχεδόν λέω) Έχει όμως σχετικά με το μέγεθος του φρούτου πολύ λίγο "φαγητό" ... λίγο χάνεται με το καθάρισμα, πολύ πετάς με τα κουκούτσια, στο τέλος τι μένει? Αν τα βρώ όμως δεν τα αφήνω!!!

IxNiLaTiS είπε...

Έχω χρόνια να δώ φραγκοσυκιά. Τις έχουν ξεκανει. Και να φανταστείς ότι οι βραγοί με φραγγοσυκιές αποτελούν φράκτη αδιαπέραστο από τη φωτιά....