Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Συσκευή εξάχνωσης οξαλικού οξέως



Βαρρόα: Ο πονοκέφαλος του μελισσοκόμου σοβαρός εχθρός των μελισσών μας που όσο τον πολεμάμε τόσο αυτός αμύνεται και ξεφυτρώνει από παντού. Πρόσφατα το είδαμε και σε μυρμήγκια στις φωτογραφίες που ανέβασε το bee club Pellas.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα κάποιες συσκευές εξάχνωσης οξαλικού, μια όμως με εντυπωσίασε. Την έψαξα! Κατασκευάζεται κάπου στην Προύσα από τους γείτονες μας. 
Ζήτησα πληροφορίες από το φίλο Alper Kruman (Arici Kral) ο οποίος πρόθυμα μου έστειλε οδηγίες χρήσης τιμής και αποστολής. Το κόστος περίπου 490TL ή 220€ (φλόγιστρο συσκευή μάσκα οξαλικό οξύ και σπίρτα). Επειδή τα έξοδα αποστολής ήταν μεγάλα 70 έως 80 € περίπου, προωθήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου με την βοήθεια του άλλου φίλου Ilhamiχωρίς κόπο από μένα έφτασε στα χέρια μου. Και τους δυο για την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση οφείλω να τους ευχαριστήσω. Ο καιρός όμως είχε περάσει πέρυσι και επειδή η θεραπεία είχε γίνει έμεινε αχρησιμοποίητη.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι θερμοκρασίες καλές 10-14ο C, τα μελίσσια ξεγονιασμένα καλά, με την βοήθεια του ΜελιΣάκη έγινε η πρώτη δοκιμή της συσκευής σε έξι μελίσσια.
Πρακτική και εύκολη η χρήση της. Με έξι θήκες τοποθέτησης οξαλικού για αντίστοιχη θεραπεία σε έξι μελίσσια. Ο χρόνος που απαιτείται για κάθε μελίσσι περίπου ίδιος με το χρόνο που θα χρειαζόταν για θεραπεία με οποιαδήποτε άλλο τρόπο.



Την άλλη μέρα αφού δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα αναστάτωσης ή θνησιμότητας στα έξι μελίσσια και αφού φάνηκαν καλά αποτελέσματα καταπολέμησης ανασκουμπωθήκαμε και πιάσαμε δουλειά. 
Τις δυο επόμενες ημέρες έγινε θεραπεία σε όλα μας τα μελίσσια με ελάχιστο κόστος σε σχέση με άλλες χρονιές. Αν και πέρασαν πάνω από 15 ημέρες από την εφαρμογή της θεραπείας χθες 10 Ιανουαρίου βρήκαμε ακόμα πεσμένες βαρρόα μαυρισμένες (καμμένες) από το οξαλικό οξύ. Ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ικανοποιητικά.



Τρόπος λειτουργίας:
Α) με το δοσομετρητή (δακτυλήθρα) γεμίζουμε τα 6 κουπάκια. Μια δακτυλήθρα στο καθένα οξαλικό οξύ.
Β) ανάβουμε το φλόγιστρο στη θέση stand by
Γ) βάζουμε το ρύγχος στην είσοδο της κυψέλης και την φράζουμε με ένα βρεγμένο πανί
Δ) πιέζουμε την πάνω σκανδάλη από την κόκκινη λαβή και το φλόγιστρο δουλεύει κανονικά και πυρώνει το κουπάκι που είναι μπροστά του.
Ε) όταν το κουπάκι ζεσταίνεται το οξαλικό οξύ μέσα από διένυδρο (σκόνη) γίνεται άνυδρο (υγροποιείται). Κρατώντας το πουάρ καταλαβαίνουμε με την αίσθηση ότι βράζει υγρό (χοχλάζει). Μόλις σταματήσει να χοχλάζει πιέζουμε μερικές φορές το  πουάρ και εξέρχεται από το ρύγχος το εξαχνωμένο οξαλικό.
ΣΤ) Αφήνουμε την πάνω λαβή και η φλόγα επανέρχεται στην θέση stand by
Ζ) Αφαιρούμε την συσκευή από την κυψέλη αφήνοντας για λίγο το πανί στην είσοδο και πριν πάμε στην επόμενη πιέζουμε την κάτω λαβή και σηκώνεται το καπάκι με το ρύγχος από το κουπάκι. Με το δεξί μας χέρι μετακινούμε το λεβιέ και φέρνουμε το επόμενο κουπάκι στη θέση μπροστά στο φλόγιστρο. Αφήνοντας την κάτω λαβή το κουπάκι σφραγίζεται και είναι έτοιμο να συνεχίσουμε την εργασία μας σε νέα κυψέλη.



Καλλιτεχνική επιμέλεια φωτογραφίων και βίντεο: meliSakis

15 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
πολύχρονος με υγεία και ευτυχία.

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Θεοδόση να είαι πολύχρονος για την ονομαστική σου εορτή και υγειής και ευτυχισμένος με την οικογένειά σου .

İlhami Uyar είπε...

have a good job

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

explore.bees είπε...

Χρόνια πολλά Θεοδόση με υγεία .

Ωραίο το βίντεο ,αλλά θα ήθελα αν μπορείς να ανεβάσεις όλη την διαδικασία .
Αν δεν ανεβαίνει μήπως μπορείς να μου την στείλεις στο Εmail μου .
Σε ευχαριστώ
Χρήστος

Γιώργος είπε...

Θεοδόση, χρόνια σου πολλά για την ονομαστική σου γιορτή. Να 'σαι γερός και δυνατός εσύ και η οικογένειά σου.

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση πολύχρονος και ότι επιθυμείς και κυρίως υγεία.
Κάνει καλή δουλιά απ'ότι φαίνεται και σχετικά γρήγορη έέέ;

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά Θεοδόση πολύχρονος. Υ/Γ Ωραία πατέντα έφτιαξαν οι γείτονες.

manos είπε...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ

Kenan GİŞAN είπε...

Pompayı çok kullanıyorsunuz.

Pompaya her basışınızda hazne içine soğuk hava vermiş oluyorsunuz.

Mümkün olduğunca pompayı az kullanın.

Ben pompayı hiç kullanmıyorum.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Πολύχρονος Θεοδόση να είσαι πάντα καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά.
Έστω και ετεροχρονισμένα Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή. Πολύ ωραία ανάρτηση, αλλά τη μάσκα δε βλέπω να χρησιμοποιείτε ... Δεν πάμε στη μάχη χωρίς το κράνος μας.
Γ. Δαμακούδης Δάσος Χαιδαρίου

Koutsoukos Kostas είπε...

Πιο ετεροχρονισμένος όμως είμαι εγώ!

Πολύχρονος Θεοδόση, με υγεία και χαρές!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

1) Φίλοι μου σας ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές σας!
2) Κυρία Λήδα αν νομίζετε ότι βρίσκεται κάτι το ενδιαφέρον στη σελίδα μπορείτε να το κοινοποιήσετε όπου θέλετε
3) Κυρία Αιμιλία Τσιμήνη παρουσιάζεται πρόβλημα στο email σας. Σας πληροφορώ ότι και μείς ψάξαμε αλλά το μόνο που βρήκαμε είναι τις εκθέσεις που γίνονται στις πόλεις της Βουλγαρίας
4) Κύριε Δαμακούδη ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση.
Στη φωτογραφία η συσκευή είναι εκτός λειτουργίας. Γίνεται απλά δοκιμή αν και πως μπορεί να στηριχθεί στην είσοδο, γι αυτό και η μάσκα είναι απλά κρεμασμένη στο λαιμό. Στο βίντεο όπου η συσκευή δουλεύει ασφαλώς και φοράω τη μάσκα απλώς δεν φαίνεται. Είναι αδύνατο να δουλέψει κάποιος χωρίς μάσκα και θα συμβούλευα στα διαλείμματα τις εργασίας αν πρόκειται για αρκετά μελίσσια να πλένουμε το πρόσωπο μας με αρκετό νερό.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
θα ήθελα να σας ρωτήσω μετά από ένα χρόνο σχεδόν που κάνατε χρήση της συσκευής εξάχνωσης ποιά είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε και αν αξίζει η εξάχνωση έναντι της ενστάλλαξης ή άλλων μεθόδων χημικών ή φυσικών.
Ευχαριστώ.