Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

2014 και τα νικοτινοειδή



Είναι σε όλους μας γνωστό πως το 2014 απαγορεύτηκε η χρήση νικοτινοειδών. Σχεδόν το 2014 πέρασε. Οι καλλιέργειες που κυρίως χρησιμοποιούν τα νεονικοτινοειδή και μας ενδιαφέρουν (βαμβάκι, καλαμπόκι, ηλίανθος) έλαβαν τέλος.
Εμείς σαν μελισσοκόμους το θέμα της χρήσης των νεονικοτονοειδών τουλάχιστον σ αυτές τις καλλιέργειες μας πονάει άμεσα.

Τι έγινε λοιπόν μετά την απαγόρευση;
Ποια τα συμπεράσματα μας από μια χρονιά δίχως αυτά;
Οι παρακολουθούντες στενά το θέμα τι λένε;

Θα παραθέσω μερικούς προβληματισμούς και συμπεράσματα προσωπικά:

  • Υπήρχαν αποθέματα φαρμάκων – σπόρων;
  • Αν ναι  τι έγιναν αυτά; Πετάχτηκαν ή πουλήθηκαν στους καταναλωτές αγρότες για χρήση φυσικά εν αγνοία τους;
  • Ερωτηθέντες αγρότες αν χρησιμοποίησαν φέτος σπόρους βαφτισμένους σε νικοτινοειδή, άλλοι δηλώνανε άρνηση και άλλοι άγνοια. Πολλοί δε ούτε καν γνώριζαν ποια ποικιλία σπόρου είχαν σπείρει.

Ογδονταοχτάχρονη μελισσοκόμος επί του έργου!

Σαν μελισσοκόμοι τι συμπεράσματα βγάλαμε;
Προσωπική άποψη από τα δικά μου μελίσσια στη βαμβακοκαλλιέργεια είναι πως φέτος η μείωση των πληθυσμών ήταν ελάχιστη και μπορώ να πω πως διατήρησαν μέχρι τέλους γερούς πληθυσμούς. Εδώ να επισημάνω πως φέτος δεν υπήρχε προσβολή από σκουλήκια ρόδινου πράσινου κλπ άρα θα έπρεπε, αφού και οι καιρικές συνθήκες ήταν με το μέρος μας, οι κυψέλες να πλημμυρήσουν από μέλια και να θυμηθούμε τους παλιούς καλούς καιρούς. Για μένα και κατά τα λεγόμενα μερικών άλλων ήταν απλά μια καλή χρονιά, όχι όμως η αναμενόμενη μετά τα παραπάνω. Για κάποιους άλλους ήταν μια κακή χρονιά. Για λιγότερους δε κάκιστη αφού παραπονέθηκαν πως τα μελίσσια τους διαλύθηκαν.

Ποιο το συμπέρασμα λοιπόν για τις προηγούμενες και τη φετινή χρονιά; Μάλλον δεν έφταιγαν μόνο τα νικοτινοειδή και οι ψεκασμοί. Φταίνε και οι νέες ποικιλίες σπόρων που πιθανόν δεν απαιτούν την παρουσία εντόμων για γονιμοποίηση.  Ένα φυτό για να προσελκύσει έντομα για την γονιμοποίηση των ανθών του προσφέρει σ αυτά νέκταρ. Όταν όμως γονιμοποιείται με το ελάχιστο (άνεμο) δεν εκκρίνει νέκταρ.
Σπόροι τύπου άκαλα ή 4s θα μείνουν στην ιστορία για τους μελισσοκόμους. Από τότε όμως έως σήμερα στον ST405 πέρασαν γενεές και γενεές με συνεχείς βελτιώσεις  με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση νεκταροέκκρισης. 
  
Συλλογή φυστικιών

τρύγος ποικιλίας menthia

4 σχόλια:

Koutsoukos Kostas είπε...

Θεοδόση εγώ πάντως που πήγα δικές μου μέλισσες δηλητηριασμένες στο Μπενάκειο για εξέταση (φέτος τον Αύγουστο) στη διάγνωση έγραφε ότι πήγαν από νεονικοτινοειδές που απαγορεύτηκε. Πραφανώς και υπάρχει στοκ και προφανώς και δεν θα αλλάξουν και πολλά. Επίσης θυμίζω οτι η απαγόρευση είναι προσωρινή για να δουν αν πραγματι τα συγκεκριμένα φάρμακα επηρρεάζουν τις μέλισσες ή οχι.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη αναρτηση. Κι εγω φετος εδω στα βαμβάκια στη Φθιώτιδα είχα δυνατούς πληθυσμούς, χωρις προβλήματα. Ειμαι και ο ίδιος βαμβακοπαραγωγός και απο όσο γνωρίζω κανείς δεν έσπειρε σπόρους με εντομοκτόνο φέτος. Σπόρο περασμένης χρονιάς δύσκολα κρατάει ο αγρότης, συνηθως ψωνιζει ακριβώς την ποσοτητα σπόρου που χρειάζεται καθε χρόνο. Δεν υπαρχει λόγος να κρατα καβάτζα σπόρο βαμβακιού. Επίσης οι σπόροι αν είναι περσινής συσκευασίας έχουν αρκετά μειωμένη φυτρωτική ικανότητα, οπότε δε συμφέρει. Τωρα όσον αφορα τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται ελεύθερα σε άλλες καλλιεργειες, δεντρα κλπ.

Koutsoukos Kostas είπε...

ξανακοίταζα την ανάρτησή σου... Μια παρατήρηση:

Mια φορά μελισσοκόμος, πάντα μελισσοκόμος!

Ακόμα και όταν μαζεύεις φυστίκα φορας τη μάσκα?

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Κώστα είσαι πολύ παταρητηρικός!
Με αυτή κοιμάμαι.

Πρώτον τη χρησιμοποιώ όλο το καλοκαίρι για καπέλο και δεύτερον τα μελίσσια είναι δίπλα στις φυστικιές και στο αμπέλι!
Καλό βραδυ