Παρασκευή 13 Απριλίου 2007

ΤΟ ΣΗΜΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ


Πολλοί μελισσοκόμοι γνωρίζουν τη βασίλισσα και την ηλικία της από τα χαρακτηριστικά της (τρίχωμα, φτερά, τσαχπινιά, γόνο κτλ)

Πολλοί κάτω από το καπάκι γράφουν τη χρονολογία της άλλοι πάλι ψαλιδίζουν την άκρη ενός φτερού .

Επικράτησε δε σαν άγραφος νόμος τα έτη που λήγουν σε άρτιο αριθμό δηλαδή 0,2,4,6,8 να ψαλιδίζουν το δεξί φτερό και τα έτη που λήγουν σε περιττό αριθμό 1,3,5,7,9 να ψαλιδίζουν την άκρη του αριστερού φτερού. Οι παραπάνω είναι μέθοδοι σεβαστοί. Ο επιστημονικός τρόπος και πιο σίγουρος είναι ο χρωματισμός του θώρακα της βασίλισσας. Αυτό γίνεται ως εξής:

Με χρώμα και μικρό πινελάκι αφού ακινητοποιήσουμε τη βασίλισσα κάτω από μια μικρή απόχη ή με το χέρι μας πιάνοντας την απαλά τοποθετούμαι μια σταγόνα χρώμα στο θώρακα της και αφου το φυσήξουμε για λίγο για να στεγνώσει την ελευθερώνουμε. Το χρώμα θα πρέπει να στεγνώνει γρήγορα και να μην είναι τοξικό.

Σημ: Πωλείται στο εμπόριο set χρωμάτων και απόχη.

Άλλος τρόπος είναι η επικόλληση μικρού χρωματιστού δίσκου πάνω στο θώρακα της βασίλισσας. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα αυτοκόλλητα δισκάκια.

Όποιον όμως τρόπο και να διαλέξουμε πρέπει να γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούμε διεθνώς για λόγους τυποποίησης :

Χρώμα μπλέ: Για τα έτη που λήγουν σε 0 ή 5

» Άσπρο: » » » » » » 1 ή 6

» Κίτρινο: » » » » » »2 ή 7

» Κόκκινο: » » » » » »3 ή 8

» Πράσινο: » » » » » »4 ή 9


2 σχόλια:

zepos είπε...

Καλημέρα και καλή αρχή
Για τις φωτογραφίες, αρκεί να τις ανεβάζεις και να ορίζεις εσύ στο παράθυρο το μέγεθος που θέλεις να φαίνονται στην σελίδα. Το πραγματικό μέγεθος θα δείχνεται όταν πατάς πάνω στη φωτο.
Το μαρκάρισμα της βασίλισσας έχει "ανάγκη" από ολόκληρο ποστ!! Καλό θα ήταν να δούμε όλα τα εργαλεία που χρη σιμοποιείται, το καλαμάκι, το διχτάκι, κλπ..
Οχι οτι είναι υποχρέωσή σου βέβαια..αλλά τώρα που μπήκες στο χορό...θα σου ζητάνε όλοι...
Στην έσκασα!!

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπερα.Αν μπορουσες να μου πεις απο που μπορω να προμηθευτω τα αυτοκολλητα για το μαρκαρισμα της βασιλισσας γιατι δεν εχω βρει μεχρι τωρα.Ευχαριστω