Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Κερόπανο

Πανί 43Χ37. Το τοποθετώ πάνω από τα τελάρα σ όλα τα μελίσσια μου και βλέπω ότι το χειμώνα η υγρασία φεύγει και τα μελίσσια απαγκιάζουν κάτω από το πανί.

Το δε καλοκαίρι στα βαμβάκια τα κρατά δροσερά και δουλεύουν την κερήθρα από πάνω μέχρι κάτω ενώ όσα δεν έχουν κερόπανο λόγω του ψησίματος της λαμαρίνας κατεβαίνουν 5 cm πιο κάτω από την κορυφή του τελάρου. Στις μεταφορές με ζέστη τα μαζεύω ρολό κάτω από το καπάκι.

Ποτέ δεν έχτισε μελίσσι με κερόπανο κάτω από το καπάκι. Όταν όμως είναι ασυμπλήρωτα από τελάρα χτίζουνε διπλά κρεμώντας τη κερήθρα από το κερόπανο.

Το τοποθετούμαι πάντα από την ίδια πλευρά πάνω στα πλαίσια για να μην το γεμίζουν πρόπολη και από τις δυο πλευρές.

8 σχόλια:

chaniabee είπε...

εγώ βρήκα μια παλιά μοκέτα (λεπτή) της γυναίκας και την έκοψα κομμάτια και έκανε μια παρά πολύ καλή δουλειά το χειμώνα, αλλά νομίζω ότι και το καλοκαίρι θα χρειαστεί για θερμομονοση!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Θεοδόση συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά (και για το ωραίο logo στις κυψέλες).

Όταν λέτε ότι δεν χτίζουν με κυρόπανο , δηλαδή όταν θα τους βάλουμε άχτιστα πλαίσια (π.χ. 1-2 στα 9-8)και από πάνω κυρόπανο δεν θα χτίσουν ή δεν κατάλαβα καλά ?

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χάρης

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τα κεριά τα χτίζουν απλώς δεν χτίζουνε κάτω απο το καπάκι. Εαν θες να δεισ πως χτίζουν κάτω απο το καπάκι πήγαινε στο beekeeper στο Μάρτιο του 2007 στο θέμα "στα καπάκια" και δες. Ο συνάδελφος έχει άριστες φωτογραφίες...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΗΡΟΠΑΝΟ ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΔΡΟ - ΛΕΠΤΟ;
ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ;
ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΡΙ;
ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΡΩΤΑΩ ΠΟΛΛΑ ΕΤΣΙ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Το τεντόπανο είναι καλό, αρκεί να μην είναι πλαστικό. Χρησιμοποίησε το λεγόμενο καραβόπανο. Δεν το βαπτίζουμε σε κερί μόνες τους οι μέλισσες, το γεμίζουν πρόπολη. Γι' αυό το βάζουμε να πατά πάνω στα τελάρα πάντα απ' την ίδια πλευρά για να μην το λερώνουν και από τις δύο.

Ανώνυμος είπε...

43Χ47 ΠΩΣ ΧΩΡΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ;
ΚΡΕΜΕΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠ ΕΞΩ;

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρό χαρτόνι ανθεκτικό στην υγρασία;

Unknown είπε...

Ενοχλεί το κηροπανο στις μετακινήσεις των μελισσών όταν περνουν πάνω απτα πλαίσια;;