Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Κεφάλαιον ... ¨Περί Καταστροφής...συνέχεια¨

Η χρονιά δύσκολη. Ο καιρός μια έτσι μια αλλιώς τρέλανε και μας και τις μέλισσες. Η παρατεταμένη ανομβρία στέγνωσε τα πάντα. Χορτονομή πουθενά. Τα θυμάρια ούτε καν ανθίσανε. Ευτυχώς που κάτι έκανε ο έλατος. Οι απανωτοί καύσωνες επηρέασαν αρνητικά τα μελίσσια. Οι μάνες έκοψαν τη γέννα. Ο γόνος από τις υψηλές θερμοκρασίες έβρασε και τον πέταξαν έξω. Ο πληθυσμός μειώθηκε. Όσα μελίσσια δεν σκεπάστηκαν να σκιαστούν έλιωσαν και τα κεριά τους και τρέξανε από τις εισόδους (Καύσωνας & Θερμοπληξία).

Άλλες χρονιές πρωί πρωί 06:00 το μελισσοκομείο βούϊζε και οι μέλισσες πηγαινοερχόταν στα βαμβάκια. Φέτος 06:00 όλες ήταν στο νερό – στα λάστιχα και ποτίζονταν.

Η θερμοκρασία έφτανε τους 40C -43C έως 45C.

Ποιος είχε όρεξη για δουλειά με τέτοια ζέστη;

Οι μέλισσες γιατί να έχουν;

Τινάζαμε τελάρο και έσταζε, αλλά δεν ήταν νέκταρ γλυκό … ήταν νερό που κουβαλούσαν οι «φουκαριάρες» για να δροσίσουν τα τελάρα με το γόνο και την κυψέλη τους γενικά.

Πρώτη φορά στην καστανιά όχι μέλια και γύρες δεν πήραν, αλλά ούτε καν μύρισαν οι κυψέλες λιγάκι από καστανιά. Ο καύσωνας βλέπετε την έπιασε και αυτή στο ξεκίνημα της ανθοφορίας της.

Παρόλο αυτά αφήσαμε κάποιες ελπίδες μας κρεμασμένες στα βαμβάκια. Στα καφενεία των χωριών του Θεσσαλικού κάμπου οι ελπίδες κάπου πήγαιναν να θεριέψουν όταν ακούγαμε πως φέτος δε θα ραντίσουν λόγω του ότι ανεβαίνει το κόστος παραγωγής με τους ψεκασμούς και ούτως ή άλλως το βαμβάκι τιμή δεν θα ‘χει.

Όμως σα να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα ήρθε και τούτο…

Σήμερα η μέρα καλή … από τις λίγες του καλοκαιριού (καλή υγρασία – λίγος νοτιάς – όλα ευνοϊκά). Στο μελισσοκομείο 11:10 γινόταν σωστό πανηγύρι…να χαίρεσαι.

Τότε περνά καμαρωτός πάνω στο παπί ο (καλός) γείτονας και αρχίζει να μας δουλεύει…

-Γείτονα έπεσε σκουλήκι στα βαμβάκια πρόσεχε θα ραντίσουν…

Φεύγει…

Σε λίγο 200μ πιο κάτω αυτός καμαρώνει στο δρόμο με τα χέρια στη μέση και το ψεκαστικό μουγκρίζει μέσα στο βαμβάκι.

Το ψεκαστικό που μόλις τελείωσε στο πρώτο χωράφι και μάζεψε τις σωλήνες για να συνεχίσει στο επόμενο…

Ωχχχχ….μάνα μου λέω…δεν το γλιτώνω σήμερα το εγκαφαλικό!!!

Τρίβω τα μάτια μου και κοιτάζω απορημένος. Σκέφτομαι τι μου είπε…

Δεν μου είπε πάω να ψεκάσω!!! Μου είπε θα ψεκάσουν!

11:25 το ψεκαστικό βγαίνει από το ένα χωράφι και έρχεται για το άλλο 50μ μακριά από τα μελίσσια.

11:25 το πέταγμα κόπηκε με το μαχαίρι λες και δεν υπήρχε μελισσοκομείο.

Αρπάζω την φωτογραφική μηχανή από το αυτοκίνητο και τρέχω προς το ψεκαστικο που πάει να βγεί στο δρόμο. Μιλάω στον οδηγό του:

-Βρε άνθρωπέ μου τι κάνεις μεσημεριάτικα με κατέστρεψες. Χάθηκες ο κόσμος αν ερχόσουν λίγο πρωί ή το βραδάκι; Πετάγεται ο «καλός» γείτονας και συνεχίζει το δούλεμα…

-Δεν είναι φάρμακο, για την πήξη είναι…

-Ρε τι μας λές που κοντεύω να πέσω και γω κάτω από τη μυρωδιά του ¨θεοντάν¨ (θεοντάν και φοραντάν υπόψιν είναι φάρμακα …ΝΤΑΝ…μια και έξω – μέχρι και τα πουλιά που πετούνε πέφτουν).

Τότε βγάζω μια photo το ψεκαστικό ¨en face¨και ο οδηγός του ή φοβήθηκε ή του ήρθε η συνείδηση. Πιστεύω πως μάλλον φοβήθηκε γιατί υπάρχει απόφαση κάθε χρόνο του νομάρχη να μην γίνονται ψεκασμοί ημέρα αλλά όλοι τη γράφουν.

Κατέβηκε και με το πρόσχημα ότι δεν είδε τα μελίσσια ζήτησε συγνώμην. Πάντως δεν συνέχισε τον ψεκασμό. Πήρε το ψεκαστικό και έφυγε λέγοντας πως θα συνεχίσει αφού νυχτώσει.η ζημιά όμως εγινε:

Όσες μέλισσες δεν έμειναν επιτόπου μέσα στο βαμβάκι από το ΝΤΑΝ κόπηκαν στις εισόδους των κυψελών από τους φρουρούς γιατί πήραν μυρωδιά από το φάρμακο και μυρίζαν διαφορετικά.

…και ο ¨καλός¨ γείτονας αργότερα στον τρύγο είχε το θράσος να θέλει και κηρύθρα για να φάει….

10 σχόλια:

μελονικος είπε...

Βαρέθηκα να κατεβάζεις μελίσσια βουνά από τη καστανιά και να πλακώνουν τα ψεκαστηκά και να μαζεύεις κάσες. Να ψεκάζουν και να γελάνε. Τον νοιώθω τον πόνο σου.

Beekeeper είπε...

Τι πράμα ειναι αυτο??! Αυτο γινεται?? Ετσι πεθαινουν? Σε τετοιο βαθμο ταχύτητα και ποσότητες?

Δεν το χα ξαναδει. Χαρα στο κουραγιο σου και την ψυχραιμία σου. Δεν ξερω τι θα χα κανει

Τι να πω. Ελπιζω να ηταν λίγα

Δε σεβονται τον ευατο τους με τα φαρμακα... και δεν καταλαβαινουν τον κινδυνο. θα σεβαστουν μελισσια?

HB είπε...

I sorried your bees sir..
Get well son...

chaniabee είπε...

φίλε έκανες πολύ καλά που τον πήρες Φώτο!!! αλλά θα πρέπει να ραντίσεις λίγο από το νταν σε μια μικρή κερήθρα μόνο για αυτόν και να του την δόσεις να την φάει !!!και ξαναπαρτονε Φώτο μετά από λίγο!! δεν του χρειάζεται????

Ανώνυμος είπε...

Κοκκινη Μελισσα το θεμα ειναι φοβερο.Φονοι εκ προμελετηs.Καλο ειναι τιs φωτο να τιs στειλειs στα μελισσοκομικα περιοδικα που τα διαβαζουν χιλιαδεs συναδελφοι ενω εδω λιγεs δεκαδεs.Επισηs υπουργεια γεωργιαs,υγειαs,εμποριου, στο Α.Π.Θ. και στη νομαρχια.
Καλημερα απο Θεσσαλονικη.
Ανεστηs K.

Yorgos είπε...

Να ψεκάζεις θάνατο με τόσο κυνισμο....τί ναπω!
Ειδα ένα ντοκυμαντέρ για τα μεταλλαγμένα το Σάββατο όπου μια επιστήμονας που ο πατέρας της είχε βαμβακοκαλλιέργειες( και γνώριζε και εξ ιδίων) έλεγε ότι με τα φάρμακα που δέχεται το βαμβάκι(8-10 ψεκασμούς τον χρόνο) δε θα έπρεπε να θεωρούμε τα βαμβακερά υφάσματα "υγειηνά".
Καλή δύναμη.

zepos είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου ρε Θοδώση να του μιλάς ρε του εγκληματία που σε είδε και μετά σου σκότωσε τα μελίσσια..
Φόνος εκ προμελέτης.. Ε ρε δίκιο δεν έχει ο Παντελής;
Τι ντοκουμέντο όμως τα κακόμοιρα τα μελισσάκια. Και να σκεφτείς ότι τώρα τελευταία έχω διαβάσει και κάτι σχόλια σε μπλοκ που αμφισβητούν το θανατικό που σπέρνουν τα κωλοφάρμακα στη φύση...

skyrianbee είπε...

Τελικά είμαστε αντιμέτωποι με πόσους εχθρούς(ασθένειες, πυρκαγιές, κλοπές), αλλα δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός απο τους ασεβείς και ελαφρόμυαλους "συνάδελφους" αγρότες σε όλη τη χώρα.
Είναι τεράστιο το θέμα, οι αγροφύλακες που είναι?
Νομίζω οτι πρέπει να δημοσιευθεί στα μελισσοκομικά περιοδικά.
Συνάδελφε υπομονή, ελπίζω να μην ήταν μεγάλη η ζημιά.

Ali Türk είπε...

I sorried your bees sir..
Get well son...::(((

IxNiLaTiS είπε...

Εγώ πάντως, θα είχα "ασκήσει εναντίον του κάθε νόμιμό μου δικαίωμα"

....