Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Απλό αλλά … χρήσιμο...το παλιό κατσαβίδι



Τώρα που χειμώνιασε και οι δουλείες του μελισσοκόμου περιορίζονται στην αποθήκη και θα κόψουμε τα μαύρα κεριά....

....για το καθάρισμα των τελάρων ίσως χρειαστεί και τούτο το στραβό κατσαβίδι. Εργαλείο κατάλληλο για να βγάζουμε το κερί από το λούκι του κηρυθροφορέα.

Το παλιό δοκιμαστικό κατσαβίδι με κατάλληλα στραβωμένη και τροχισμένη μύτη στο πάχος που έχει το λούκι καθαρίζει με ένα απλό τράβηγμα το παλιό κερί. Αν τα τελάρα μείνουν για λίγο στον ήλιο τότε το κερί μαλακώνει και καθαρίζονται ευκολότερα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεοδώση το ίδιο έχω φτιάξει και γώ μόνο που το έχω στραβώσει (πετσικάρι)και το τραβάς έχοντας το χέρι έξω από τον κηρηθροφορέα.Υπάρχει και έτοιμο στην αγορά που ταυτόχρονα καθαρίζει και το κάτω μέρος του κηρηθροφορέα.

chaniabee είπε...

εγώ αγόρασα και ένα ατμοποιητη για να καθαρίζω τα βασιλοκελια!!! αλλά!!! σαν και πράμα ,που λέμε και εμείς εδώ κάτω! και τελικά το χρησιμοποιώ μετά το καθάρισμα, σαν και το δικό σου, να τα περνώ ένα χεράκι, έτσι!!! για απολύμανση!!
γράψε και άλλα!! οι πατέντες σου με εντυπωσιάζουν !!! πράγματα που νομίζομε ότι είναι εύκολα για εμάς, ίσος για άλλους να είναι άγνωστα !!

μελονικος είπε...

Μπορείς και να τα βράσεις. Και συμφέρει «1000 τελάρα σε μια μέρα» και απολυμαίνει. Αν μάλιστα βάλεις και ποτάσα στο βράσιμο. Η τεχνική είναι η εξής. Σε ένα βαρέλι με 100 κιλά νερό και λίγο ποτάσα ρίχνεις 10-10 τα κεριά δεμένα μεταξύ τους με σύρμα.. Τα αφήνεις λίγα λεπτά με το νερό να βράζει και με ένα γάντζο τα βγάζεις. Είναι καθαρά. Κάθε τόσο πετάς τη λαδιά που μαζεύεται από πάνω.

μελονικος είπε...

μια πέτρα δεμένη με σύρμα να τα σκεπάζει όσο βράζουν.

μελονικος είπε...

Λάθος : Τελάρα και όχι κεριά.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μάρκο ευχαριστώ πολύ για την ιδέα. Σήμερα πρωί πρωί έφτιαξα ένα πιτσικαρισμένο. Πολύ αποτελεσματικό.

Κυρ Νίκο χρησιμοποιώ βαρέλι με ποτάσα, κάποια στιγμή θα ανεβάσω και post.
Αυτό είναι γι’ αυτούς που έχουν λίγα και δεν χρησιμοποιούν βαρέλι με ποτάσα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.Θεοδόση δεν σε "έβλεπα" στο melissokomo και ανησύχησα.Βρήκα το Blog και έτσι βρίσκω τρόπο επικοινωνίας.Μπράβο σου και σε όλους τους Blogger.Εγώ ακόμα είμαι αρχάριος σ΄αυτόν τον χώρο.Και με την ευκαιρία,επειδή σήμερα αυτή την εργασία έκανα(καθαρισμός κηρηθρών),ποιά είναι η ποσότητα της ποτάσας κύριε Νίκο?

μελονικος είπε...

Δεν υπάρχει δοσολογία. Μιά χουφτίτσα είναι καλά.

zepos είπε...

Καλημέρα..
Και γω κατσαβίδι έχω στραβώσει, αλλά ο Μάρκος μας την είπε με το "πετσικαρισμένο"!! Τόσο απλή ιδέα και έπρεπε να το πει κάποιος για να μου κόψει... Μυστήριο!!!

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ κ.Νίκο.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Είπαμε....
το να χέρι νίβει τα’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο...

Ανώνυμος είπε...

Εχω και κάποιες φωτογραφίες που μου ζήτησες και έβγαλα στη δ/ση Γόμφων-Λαζαρίνας,για την συλλογή αφεσμών που έχει στο Μελισσοκομείο του ο συνάδελφος και δάσκαλος(εκπ/κός)ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΓΕΩΡΓΟΣ,αλλά δεν έμαθα ακόμα τον τρόπο για σου τις στείλω.Που θα πάει όμως,θα μάθω.