Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Το δέσιμο του τελάρου

Λέγεται πως «Για να φτιάξεις κρασί υπάρχουν χίλιοι τρόποι, αλλά για να φτιάξεις καλό κρασί ο ένας είναι με σταφύλια.»


Για να δέσουμε ένα τελάρο υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά για να μη μας συμβεί αυτό....... θα περιγράψω έναν που δένει όλες τις γωνίες του τελάρου και το κάνει σταθερό.


Αφού περάσουμε τα πριτσίνια........για να μη μας σχίζει το ξύλο το σύρμα όταν το τεντώνουμε και ξετεντώνει. Κόβουμε ένα κομμάτι σύρμα Νο5 ή Νο6 ή όποιο μας αρέσει σε μήκος 3,45 μέτρα. (Αν εξοικειωθούμε δε θα χρειαζόμαστε μέτρο.) Βάζοντας την άκρη 5cm κάτω από τη γωνία Α κάνουμε 6 γραμμές με το σύρμα στο τελάρο και το κόβουμε στο σημείο 6. Αυτό είναι το κομμάτι που χρειαζόμαστε.



ΔΕΣΙΜΟ:

--Α) Ξεκινώντας 5 cm κάτω από τη γωνία Α, το σύρμα περνά από τις τρύπες 5-1-2-6-7-3.


--Β) Δένουμε τη γωνία Α ενώ η αρχή του σύρματος παραμένει 5 cm κάτω από το Α.


--Γ) Αφού στο μικρό μας δάχτυλο (ωτίτη) βάλλουμε τη δερμάτινη δαχτυλήθρα (για να μη μας κόβει το δάχτυλο το σύρμα) τυλίγουμε το σύρμα γύρω από το δάχτυλο που εξέρχεται από τη Νο3 τρύπα 6-7 cm πιο μακριά και τεντώνουμε.

Για να πετύχουμε τέλειο τέντωμα πιέζουμε τους ορθοστάτες τον ένα με το χέρι και τον άλλο με το γόνατο μας να κάνουν τόξο και όπως τους έχουμε πιεσμένους με το δεξί μας χέρι δένουμε τη γωνία Β.


--Δ) Περνάμε το σύρμα στην 4 και 8 τρύπα και αφού τεντώσουμε πάλι δένουμε τη γωνία Γ.

Κατόπιν γυρίζουμε και περνάμε το σύρμα από την 8 τρύπα και γύρω από τον ορθοστάτη και το στρίβουμε πάνω στο σύρμα που ενώνει την 8 και 4 τρύπα και το κόβουμε.


--Ε) Πιάνουμε την αρχή και τεντώνουμε. Κατόπιν δένουμε τη γωνία Δ και περνώντας το σύρμα από την 5 τρύπα και γύρω από τον ορθοστάτη, το στρίβουμε πάνω στο σύρμα που ενώνει την 1 με την 5 τρύπα και κόβουμε το περίσσευμα.


Έτσι έχουμε ένα καλοδεμένο και στις 4 γωνίες τελάρο που δεν έχει φόβο να ξεμονταριστεί ποτέ, αλλά και ομοιομορφία στο δέσιμό μας...


Αν εξοικειωθούμε η όλη διαδικασία δε διαρκεί πάνω από 2 λεπτά.


Δοκιμάστε το… και καλή σας επιτυχία!

8 σχόλια:

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Θεοδόση πολύ μπελαλίδικος τρόπος συρμάτωσης δεν είναι;

skyrianbee είπε...

Θεοδόση ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δοθήκαν για τον ομιχλοποιητή στα σχόλια του αντίστοιχου post.

chaniabee είπε...

Σίγουρα είναι το καλύτερο δέσιμο που υπάρχει !!! αλλά να δέσεις 300 και 500 τέτοια , δεν μας φτάνει όλος ο χειμώνας!!! Μακάρι να μπορούσα να τα κάνω και εγώ έτσι!!!

Ανώνυμος είπε...

θεοδόση μάλλον το κόλημα πρέπει να έγινε στο τελάρο της 1ης φωτο επειδή η κυψέλη είχε λάθος μέτρα(υψος)ή το τελάρο ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να το προπολήσουν και να κολήσει.Είναι ωραίος τρόπος να τα δένεις ετσι τα τελάρα αλλά χρονοβόρος.Τελικά με έβαλες σε μπελάδες γιατί κάνω πατέντα στα καπάκια για να βάλω οπως πολύ σωστά είπες τους συνδετήρες μπρός-πίσω.

μελονικος είπε...

Το έχω δει Θεοδόση αυτό το δέσιμο παλιά. Θεωρήθηκε πως το μαχαίρι στο τρύγο έκοβε τα σύρματα και καταργήθηκε. Καρφάκια 1-1,5 εκ. δίπλα στις ακριανές τρύπες. Και αν περισσεύουν τα κόβεις. Και το τελάρο κατακάρφωμα. Με τέσσερα καρφάκια μικρά. Αλλά είναι και θέμα συνήθειας.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μάρκο: είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες. Από τότε που βγήκαν τα προγράμματα αντικατάστασης κυψελών γίνεται χαμός. Όλοι οι βιοτέχνες κοιτάνε να βγάλουν παραγωγή και όχι ποιότητα. Αν και διαλέγω και επιμένω πάλι την πατάω. Που θα πάει αυτή η δουλειά δεν ξέρω. Κανένας δεν τηρεί μέτρα. Αλλά που θα πάει θα τελειώσουν κάποτε αυτά και τότε θα δούμε … τι θα πουλάνε.
Δένω γύρω σα 900 τελάρα κάθε χρόνο είναι λίγο κουραστικό αλλά δεν μας κοινηγάει και κανένας. Είναι και θέμα αρχής και συνήθειας που λέει και ο κυρ Νικος.

Κυρ Νίκο το μαχαίρι δεν μου ‘κοψε ποτέ σύρματα

halastanis είπε...

Εγώ αγόρασα ένα ηλεκτρικό πιστόλι 100,00 € και το οποίο παίρνει καρφάκια και δίπροκα μήκους έως 2 cm. Βρήκα στα ALEX PAK πάμφθηνα ανταλλακτικά και καρφώνω ένα τελάρο σε 10΄΄ στις οκτώ γωνίες αλλά και εκεί που θα δέσω τις άκρες του σύρματος.

lesvos_honey είπε...

Θεοδόση o τρόπος δεσίματος που χρησιμοποιείς σίγουρα είναι αποτελεσματικός. Με τα καραφάκια που λένε τα παιδία .. δε ξέρω, τα δοκίμασα κι εγώ αλλά δεν έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Αν και τελειώνεις γρήγορα πολλά από τα τελάρα μου σχιζόταν. Αν μπορείς κάνε ένα video με την εργασία του δεσίματος γιατί τελικά τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολα όπως αρχικά φαίνονται