Τα ακραία όμως τελάρα που οι ορθοστάτες τους ακουμπάνε στην πλευρά της κυψέλης αφήνουν μόνο
Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτό το δυσάρεστο γεγονός καρφώνουμε από τη μια πλευρά της κυψέλης δυο τακάκια δεξιά και αριστερά διαστάσεων 3Χ4cm και πάχους 4 έως 4.5mm (από κόντρα πλακέ)........ και όταν ακουμπάνε οι ορθοστάτες των τελάρων έχουμε το διάστημα των 9mm και οι μέλισσες κυκλοφορούν χωρίς να κάνουν γέφυρες και να κολλάνε τα κεριά με τα τοιχώματα. Από την απέναντι πλευρά αφού με το ξέστρο σφίξουμε τα τελάρα πιέζοντας στο μέσο του κερηθροφορέα και της πλευράς τοποθετούμε ένα τακάκι 9mm (σφηνάκι) και έχουμε πάλι το διάστημα των 9mm.
Το τακάκι για να μην πέφτει μέσα στην κυψέλη του έχουμε βάλει εκ των προτέρων ένα καρφάκι και φρενάρει πάνω στον κερυθροφορέα.
9 σχόλια:
Merhaba / Hi...
I saw very interesting a photo.
"P1010007.JPG"
I'll use this photo in my blog.
With your permission.
Ohhh my friend good afternoon!!!!
Of course you can use all off them! You have my permission for all photos!
P.S. When you can send me also photo with bees in Turkish baskets!
Μπράβο, Θεοδόση! Επιστημονική ανάλυση και έξυπνη εφαρμογή.
Μια ερώτηση: Αν αντί για σταθερό αποστάτη από τη μια και τακάκι από την άλλη, βάλουμε τακάκια και από τις δύο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την επιθεώρηση από όποια πλευρά θέλουμε, βγάζοντας το αντίστοιχο τακάκι?
I'll send to you Turkish basket bee's photos at Summer.
I didn't forget them.
λοιπόν κάτι δεν πάει καλά!!! το δοκίμασα αλλά τζίφος!!! μονό από την μια πλευρά μένει κενό από την άλλη αναγκαστικά πρέπει να κωλύσει !! αυτοί που τις κατασκεύασαν μου έφαγαν ένα πόντο!!!
αλλά αν είναι με σταθερό τακάκι δεν σου αφήνει περιθώριο να σπρώξεις το πρώτο στην άκρη για να βγάλεις το δεύτερο! με το κινητό ξυλάκι νομίζω ότι θα είναι καλύτερο!!!
σαν επισήμανση όμως μας έδωσες μια όμορφη ιδέα!!!!
Παντελή καλημέρα! Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά από τότε που βγήκε το πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών (το ξανάγραψα). Τους βιοτέχνες τους ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα και όχι η ποιότητα παραγωγής. Δες εδώ αν δεν μπούν τα τακάκια τι γίνεται.
Ώσπου οι μέλισσες να προπολιάσουν τα τελάρα θα τις κάνουμε κιμά στις μεταφορές (με τακάκια και πάλι το κενό είναι μεγάλο). Οι διαστάσεις μιας σωστής κυψέλης πρέπει να είναι 505 Χ 413mm εξωτερικά και 465 Χ 373mm εσωτερικά. Το δε πλάτος του ορθοστάτη 35mm. Άρα 10 Χ 35mm = 350mm + [4,5mm + 4,5mm] (δεξιά και αριστερά τα τακάκια) = 359mm. Έως τα 373mm μένουν άλλα 14mm και ας πούμε ότι τα πλαϊνά ξύλα είναι 22mm αντί 20mm πάλι έχουμε 10mm αέρα.
Δες τον καλό γείτονα, και αυτοί προβληματίστηκαν με τα μέτρα τους. Πόσο μάλλον αέρα έχουμε που σήμερα τις κάνουν 510 Χ 420mm
Ωραία πατέντα δεν την ήξερα.Οι κυψέλες που φτιάχνω (8αρες)εγώ έχουν το ανάλογο διάστημα.Διαβάζοντας σήμερα το κόλπο πρωΐ-πρωΐ πήγα στο μελισσοκομείο και πράγματι σε όσες πλευρές είδα και είχαν το κενό δεν ήταν προπολισμένες ενώ σε άλλες που το κενό ήταν μικρό τα είχαν κολήσει τα τελάρα
Συμπληρώνοντας να πώ οτι μας ενδιαφέρουν κυρίως οι εσωτερικές διαστάσεις μήκος,πλάτος,υψος να είναι σωστές.Θεοδόση οι πρώτες κυψέλες που έφτιαξα σε σχέση με τις τελευταίες έχουν διαφορά βάρους πάνω από ένα κιλό και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των μαδεριών.Τα τελευταία ήταν Σουηδίας ενώ τα πρώτα ήταν Τσεχίας.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος στις βιοτεχνίες αν εφαρμόζουν σωστά τις διαστάσεις στην κυψέλες ??? Και αφού φυσικά δεν υπάρχει θα πρέπει μεταξύ τους η μελισσοκόμοι να απομονώσουν τους κακούς επαγγελματίες.
Δημοσίευση σχολίου