Ο μελισσοκόμος μπορεί να οικονομήσει κερί εκμεταλλευόμενος τα απολεπίσματα
...επίσης και εκμεταλλευόμενος τις μαύρες κερήθρες (πολυχρησιμοποιημένες).
Ας ασχοληθούμε σήμερα με τα απολεπίσματα….
Τα απολεπίσματα......αφού τα αφήσουμε να στραγγίσουν στον πάγκο απολεπισμού......έπειτα μπορούμε να τα περάσουμε από το «σαρίγγαλο» προκειμένου να γίνει πλήρης διαχωρισμός μελιού κεριού. Λόγω όμως της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο «σαρίγγαλο» (πάνω από 64ο C) το μέλι που παίρνουμε έχει υπερθερμανθεί γι’ αυτό τον θεωρώ ακατάλληλο εκτός και αν το μέλι πάει για μέλι ζαχαροπλαστικής.
Στον πάγκο απολεπισμού λοιπόν όπου τα απολεπίσματα στραγγίσανε προσθέτουμε χλιαρό νερό......και τα δουλεύουμε......για να ξεπλυθούν καλά. Με το μελόνερο που θα πάρουμε φτιάχνουμε τα ριτσέλια!!!
Παρένθεση:
Το ριτσέλι: είναι ωραίο γλυκό από φλούδα κολοκύθας βρασμένο με μελόνερο….τη συνταγή θα την περιγράψουμε άλλη φορά. Για την ιστορία τα ριτσέλια παλιά τα αγοράζανε οι καπετανέοι των γρι-γρι και δίνανε από ένα κομματάκι στα πληρώματα τους για να τους γλυκαίνουν και να τους ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες που βγαίνανε για ψάρεμα.
Όσοι δεν θα φτιάξουμε γλυκό μπορούμε να ταΐσουμε το μελόνερο στα μελίσσια μας ως σιρόπι πριν περάσουν όμως μέρες και ξυνίσει. Τα ξεπλυμένα απολεπίσματα στη συνέχεια τα βράζουμε σε ένα βαρέλι με λίγο νερό στον πάτο αναδεύοντας τα συνεχώς να μην μας κολλήσουν......και αφού λιώσουν καλά… τα σουρώνουμε με ένα κομμάτι ύφασμα κουρτίνας σε δοχεία καλούπια…. και αφού μείνουν ακίνητα έως ώτου παγώσουν…....παίρνουμε το κερί καθαρό από τα καλούπια. Μπορούμε να τα σουρώσουμε και μέσα από ένα τσουβάλι και μετά τα υπολείμματα να τα συμπιέσουμε με μια πρέσα οπότε βγαίνει όλο το κερί.
7 σχόλια:
Να δώσεις χαιρετίσματα στον ακούραστο εργάτη, τη μάνα σου!
Θεοδόση έτσι περίπου βγάζω το κερί και εγώ μόνο που δεν στίβω τα κουκούλια.Η διαφορά είναι οτι το δικό μου όταν το βάλω στην φόρμα το σκεπάζω για να κρυώνει σιγά-σιγά και να μην κάνει σκασίματα που τελικά γίνονται σε ορισμένα και δεν ξέρω τον λόγο.
Dear my friend,I follow your blog and wörks,everytime you use advence technology and apparatus except wax melt?Do you like old method?I m sure you know changing way about wax melt,have a good job and with best wishes.
Γειά σου Θεοδόση με την παρέα σου. Αρχές του Νοέμβρη πιστεύω να με αξιώσει ο Θεός να ανέβω να σε δώ και να φάω και ριτσέλι(έχω μιά αδυναμία στα γλυκά).
Έχω και τον πεθερό που του έταξα βαρέλι και θα με φάει
xεχεχε... καλα που με προλαβες. Ετσι κι ανεβαζα πρωτος το post για το πως και ποσο κερι βγαζω ακόμα θα γέλαγες...
Οσο έχεις εσύ στη φωτογραφιά εχω βγάλει εγώ σε όλη μου τη ζωη...
εν αναμονη της συνταγής λοιπόν
Τα απολεπίσματα τα ανακατεύεις με παλιά κεριά;;;
Εγώ δεν τα δίνω ούτε σε φίλους!
Συνήθως τα τρώω ανακατεμένα μαζί με μέλι, ότι καλύτερο!! Το ποιό αγνό κερί!
Άντε το πολύ να δώσω λίγο πίσω στις μελισσούλες για βοήθεια στο κτήσιμο, και με τσιγκουνιά.....
Very good!
Δημοσίευση σχολίου