Άφησα λοιπόν ένα μελίσσι στην τύχη του το οποίο φυσικά φέτος αφού συμπλήρωνε δυο χρόνια χωρίς καμιά θεραπεία παρουσίαζε έντονα τα συμπτώματα προσβολής από βαρρόα (μέλισσες χωρίς φτερά – μείωση πληθυσμού – ορατές βαρρόα πάνω στις μέλισσες αρκετές).
Το πείραμα: έβαλα στο καπνιστήρι λίγες πευκοβελόνες ανακατεμένες με αποξηραμένη ακονιζιά και δυο φύλλα τριμμένα καπνού μάρκας καμπάκ κουλάκ που μου είχε δώσει παλιά φίλος από το Ροδολίβος Σερρών. Πάνω από το κερόπανο σε πιατάκι έριξα 200gr σιρόπι με θυμόλη και μετά κάπνισα από την πόρτα δυνατά το μελίσσι. Μετά από δυο μέρες που πήγα να ξανακάνω το ίδιο δεν πίστευα στα μάτια μου. Γύρω γύρω από το πιατάκι πάνω στο κερόπανο γραμμή από ψόφιες βαρρόα!
Και επειδή μετά από θεραπεία πολλές ψόφιες βαρρόα σκαλώνουν στα πορτάκια σήκωσα και το πορτάκι να δω τι γίνεται….και να το αποτέλεσμα:
Τι εγινε;
Η θυμόλη;
Η ακονιζιά;
Ή ο καμπάκ κουλάκ;
Ποιος έκανε το θαύμα; Πάντως το αποτέλεσμα μετράει!
Τελικά μένω με το ερώτημα: η θυμόλη σκοτώνει ή στηρώνει;
Σημείωση: η συνταγή της θυμόλης ήταν ενισχυμένη 45gr θυμόλης σε 150gr οινόπνευμα και μετά 1.5ml στο λίτρο σιροπιού.
Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω τα παραπάνω υλικά ένα ένα χωριστά….
H ανάρτηση έγινε μέσω κινητού απο πρωτεύσουσα...ο Βόλος είναι αποκλεισμένος...η forthnet κάνει εμπάργο!
9 σχόλια:
Καλή δουλιά.Όπως λές το αποτέλεσμα μετράει.Σχετικά με την θυμόλη αυτό που ξέρω είναι οτι σκοτώνει το βαρρόα.Αλλά όπως και να έχει καλό κάνει.Δυνατή η δόση θυμόλης έέέ΄.Τί ράτσα καπνού είναι αυτή;
θεοδωση μαζι με τον ακονιζο βαλε και σπορια απο κεδρο και θα δεις ακομα πιο θεαματικα αποτελεσματα.
Τέλικά η φύση έχει τους μηχανισμούς να κρατά ισορροπίες. Αν εμείς χαλάσουμε αυτές τις ισορροπίες είτε από άγνοια ,είτε σκόπιμα μεγενθύνουμε τα προβλήματα και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές!
Μπράβο Θεοδόση!
Για την Θυμόλη είμαι σίγουρος για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.
Προχθές πάντως δοκίμασα σε παραμελημένο μελίσσι απλό κάπνισμα με πευκοβελώνες και επειδή στον πάτω έχω σίτα και από κάτω "συρταράκι" κόντρα πλακέ,μετά από μία ώρα βρήκα πάνω στο κόντρα πλακέ 7 βαρρώα ζωντανά.
Υπάρχει και άλλη συνταγή με την θυμόλη δοκιμασμένη.Θυμόλη με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1 ,εντός του οποίου βουτάμε απορροφητικά πανιά τύπου VETEX διαστάσεων 5Χ25 cm,τα αφήνουμε 10 λεπτά να εξατμισθεί το οινόπνευμα και μετά πάνω στους κηρηθροφορείς,ενα μπροστά και ένα πίσω.Αν στον πάτω εχεις το κερόπανο ή χαρτόνι θα δεις τ΄αποτελάσματα,ειδικά σάυτό που έχει τόση προσβολή.Δοκίμασέ το
και θα δείς.
Πάντως σήμερα έχασα την ευκαιρία να έρθω στα Τρίκαλα να βρεθούμε,γιατί έφαγα σε δισκοπρίονο τον αριστερό μου δείκτη και έτρεχα σε ΓΝΝ....
Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι:και τα δύο συμβαίνουν.Ειδικά στην περίπτωση που γράφω στο παραπάνω σχολιό μου ν ε κ ρ ά .-
ειμαι μελισσοκομος απο νησι.χρησιμοποιω το apicart αλλα δεν ξερω αν εχει καλυτερα αποτελεσματα η θυμολη σε αναλογια με τα παραπανω παραδειγματα που αναφερεις.απο που μπορω να προμηθευτω σκευασμα θυμολης?κ σε ποιες θερμοκρασιες μπορω να εκτελεσω τη θεραπεια που συνηστας απο πανω?
Σκεύασμα Θυμόλης/οινοπνεύματος δεν διατίθεται στην αγορά.Θα προμηθευτείς κρυσταλλική θυμόλη απο το φαρμακείο της περιοχής σου και θα την διαλύσεις με καθαρό οινόπνευμα στην πιο πάνω αναφερόμενη αναλογία.
Ενδεδειγμένη θερμοκρασία εφαρμογής αυτής μεθόδου είναι από 18-25o C,με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτό που χρησιμοποιείς.
how can you write a so cool blog,i am watting your new post in the future!
Παρακαλώ θα ήθελα μια διευκρίνηση.
Γράφετε στην ανάρτηση :
"Σημείωση: η συνταγή της θυμόλης ήταν ενισχυμένη 45gr θυμόλης σε 150gr οινόπνευμα και μετά 1.5ml στο λίτρο σιροπιού"
Μήπως είναι 150 mL οινόπνευμα και όχι 150gr ;
Ευχαριστώ.
Δημοσίευση σχολίου