Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Χειμώνας και χιόνι

Αν και βρισκόμασταν στην καρδιά του χειμώνα μέχρι πριν λίγες μέρες χειμώνα δεν είχαμε νιώσει. Η παρατεταμένη καλοκαιρία τελικά διακόπηκε, το κρύο έσφιξε, χιόνια πέσανε και έτσι ήρθαμε σε φυσιολογικές συνθήκες καιρού για την εποχή. Αν και ξενύχτης από το χθεσινό ετήσιο χορό μας σήμερα ανηφορίσαμε να πατήσουμε χιόνι. Λίγα χλμ από το Βόλο, το Πήλιο κάτασπρο.

Και η ίδια φωτοφραφία το καλοκαίρι....




Όποιος αποφασίσει να επισκεφτεί το πανέμορφο χιονισμένο Πήλιο για καφέ, φαγητό ή για σκί στο χιονοδρομικό για τους λάτρεις του είδους, ας κάνει μια στάση στο πρατήριο του αγροκτήματος του φίλου και μελισσοκόμου Γιάννη Κουμούτση......όπου εκτός από τα προϊόντα της μέλισσας θα βρει και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού-καρύδια-κάστανα-μήλα διαφόρων ειδών καθώς και το Πηλιορήτικο Φιρίκι. Όλα αυτά σε μια ζεστή αίθουσα πανέμορφα στολισμένη.


Και δυο συμβουλές για τα μελίσσια μας:…

Με χιόνι και κάτω από αυτές τις θερμοκρασίες δεν τα ενοχλούμε για κανένα λόγο!

Δεν τα αποχιονίζουμε ούτε ξεφράζουμε τις πόρτες απ’ το χιόνι φοβούμενοι μήπως πάθουν ασφυξία! Μην φοβάστε αναπνέουν κανονικά και η κυψέλη κάτω από το χιόνι λειτουργεί σαν igloo!

Αν αποχιονίσουμε τις πόρτες οι μέλισσες παρακινούμενες από τον έντονο φωτισμό του χιονιού βγαίνουν να πετάξουν και επειδή δεν έχουν συγκριτικά σημεία (όλα είναι άσπρα), αποπροσανατολίζονται, πετούν ανάποδα (παθαίνουν vertigo) και καρφώνονται στο χιόνι. Τα φτερά τους βρέχονται, οι θερμοκρασία του σώματος τους πέφτει και πεθαίνουν.

Φυσιολογικά λιώνοντας τα χιόνια αποφράζει και η είσοδος μόνη της. Δημιουργούνται συγκριτικά σημεία…δέντρα ή κομμάτια γης και οι μέλισσες που βγαίνουν να πετάξουν έχουν σημεία προσανατολισμού.

Να μην πανικοβληθούμε αν δούμε στην είσοδο πεθαμένες μέλισσες. Είναι φυσιολογικό.



13 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Πολυ ομορφες στιγμες καθως και οι συμβουλες,με τα Τεμπη μας εκοψαν και ηθελα να ερθω πριν ξεκινησουν οι δουλειες....

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
έτσι πάντα,να περνάτε καλά.
Χαιρετισμούς στην οικογένεια.

Exagono είπε...

Αντε τυχεροι ειδατε μια ασπρη μερα.Πως φαινονται οι αεροποροι(vertico).Νασαι καλα Θεοδοση.

Γιώργος είπε...

Θεοδόση,
πολύ ωραίες στιγμές κι όμορφες φωτογραφίες. Και φυσικά πάντα με το μάτι του "άγρυπνου" μελισσοκόμου τα θετικά σχόλιά σου.
Πάντα τέτοια!
Υ.Γ. Έδωσα τους χαιρετισμούς σου στο Ζαφείρη. Χάρηκε ιδιαίτερα.Τους χαιρετισμούς του έχεις και στο τέλος κάτι έλεγε... πως θα πάει-θα πάτε τα μελίσσια στα πεύκα... Δεν κατάλαβα ακριβώς, γιατί μιλούσε σ' εμένα και σ'άλλους δέκα ταυτόχρονα.

İlhami Uyar είπε...

Dear Thedosıs,You live in Greece but snow approxatmely 1 meter,I mvery surprised,have a nice winter season,best wishes.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Γειά και χαρά σας Θεοδόση!
Να περνάτε πάντα καλά.

markos aliprantis είπε...

Καλημέρα.Πολύ ωραίες εικόνες.Μολάμε για πολύ πράγμα έέέ.
Προχτές και εδώ στις κορυφές των βουνών άσπρισε λίγο.Μιλάμε για πολύ κρύο λόγω του αέρα και της θάλασσας μας περονιάζει μέχρι το κόκαλο.Χτές το απόγευμα είχε 4 βαθμούς και τόσο αέρα που σε δευτερόλεπτα τα αυτιά πάγωναν.
Καλά να περνάς.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση και Θωμά στείλτε λίγο χιόνι προς τα πάνω σε μας τους βορείους γιατί φέτος όπως πάει δεν θα δούμε άσπρη μέρα .
Να είστε γεροί κι αγαπημένοι και να το απολαμβάνεται κάθε χρόνο.
Την καλημέρα μου από την αχιόνιστη Καβάλα.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Πρέπει να έριξε μπόλικο χιονάκι..καταπληκτικές εικόνες!κάπου είδα ελληνικό καφεδάκι , καλό αλλά θέλει και κανένα τσιπουράκι μετά για αντοχή στο χιονοπόλεμο!!!

Unknown είπε...

Αγαπητέ Θεοδόση πιθανών να είναι το πρώτο σχόλιο από Κύπριο υποψήφιο μελισσοκόμο. Για την ακρίβια είναι το δεύτερο μιας και έχω κάνει ένα σχόλιο στο άρθρο σου περί Θύμα η Απατεώνας, και στο οποίο έχω διαβάσει σχόλια για τους Κύπριους τα οποία με έχουν ειλικρινά πληγώσει( Σε παρακαλώ διάβασε το).Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές και εύχομαι όλοι να έχουμε υγεία, για να μπορούμε να απολαμβάνομε τέτοια μικρά και συνάμα σημαντικά στην Ζωή μας. Τα χαιρετίσματα μου και της ευχές μου σε όλους τους Φίλους μελισσοκόμους. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλή Κύπριοι που διαβάζουν ελληνικά μελισσοκομικά Blogs εγώ πάντως έχω αποκόμιση πάρα πολλά και σας ευχαριστώ για αυτό. Η εμπειρία δεν είναι κάτι που αγοράζετε αλλά είναι κάτι που το αποκτάς με τον χρόνο και εμείς τα βρίσκουμε έτοιμα.
Τα σχόλια ευπρόσδεκτα.

Ευχαριστώ και τα λέμε.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Α ρε τυχεροί, εμείς το βλέπουμε απο μακριά στα βουνά της Πεντέλης. Απο την μιά καλύτερα γιατί εμείς αμάθετοι όπως είμαστε, όλο σπασίματα θα είχαμε .
Χαιρετησμούς σε όλους Θεοδόση.

IxNiLaTiS είπε...

Να περνάτε καλά :)
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για τα χιονισμένα μελίσσια. Δεν το γνώριζα αυτό και θα την πάταγα σαν βλάκας. Ευχαριστώ.

Επόπτης είπε...

Θεοδόση καλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα.
Όπως είπε και ο Χρήστος είδες άσπρη μέρα.
Σε συνέχεια αυτού που έγραψες αν θα παρατηρήσετε μπροστά στην κυψέλη πάνω από την πόρτα υπάρχει μια λεπτή κενή ρωγμή σε όλο το ύψος του χιονιού για αεριμό της κυψέλης, (δεν ξέρω πως γίνεται αυτό γιατί στις άλλες τρεις πλευρές το χιόνι είναι κολημένο στην κυψέλη. Ίσως από την ζέστη που έρχεται από την κυψέλη στην πόρτα .