Ο Πατριώτης μας κύριος Χρήστος Αργυρίου ΕΛΛΗΝΑΣ κατάγετε από την Κερκίνη Σερρών ζει και εργάζεται στην πόλη Winnipeg στην επαρχία Manitoba του Καναδά .Το μυαλό του όμως είναι στην Ελλάδα . Μας βρήκε μέσα από το διαδίκτυο και μας παρακολουθεί όλους μας συνεχώς .Έχει και αυτός αρκετά μελίσσια και αφιερώνει πολλές ώρες σ αυτά. Συχνά τα συζητάμε και διαπίστωσα το μεγάλο ενδιαφέρον του για την Πατρίδα μας. Μπορεί να είναι μίλια μακριά μας αλλά είναι ενήμερος για ότι γίνετε στην Ελλάδα μας μέχρι και στα μελίσσια μας.
Τον παρακάλεσα λοιπόν και γω και μου έστειλε μερικές φωτογραφίες και δύο λόγια για τα μελίσσια του και την πορεία τους στο χρόνο.
Αξίζει να το δούμε και να επιβεβαιώσουμε παλιότερα συμπεράσματα μας πως με μια καλή οργάνωση τα μελίσσια αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Δείτε λοιπόν τι μας λέει ο κύριος Χρήστος.
Πρώτες μέρες του Ιουνίου, οι κυψέλες παραγωγής μελιού παίρνουν το δεύτερο πάτωμα γόνου. Από τις άλλες θα συνεχίσω να πουλάω μελισσοδέματα (πάντα υπάρχει ζήτηση) έως τα μέσα Ιουλίου.
Οι πόρτες ανοικτές, η δουλειά αρχίζει.
Οι βασίλισσες και πάλι θα κάνουν το θαύμα τους
Σε 7 με 10 ημέρες θα γεμίσουν (σχεδόν) και το δεύτερο πάτωμα με γόνο.
Επάνω από το δεύτερο πάτωμα γόνου, βάζω το διάφραγμα βασιλισσών, και ακολουθούν τα πατώματα για Μέλι.
Αυτό το κάνω γύρο στις 15 με 20 Ιουνίου.
Και ευχόμαστε Κ Α Λ Α Μ Ε Λ Ι Α .
Όταν η σκάλα πλευρίζει στις κυψέλες ....(τα λόγια είναι περιττά)
Το διάφραγμα εδώ τις βοηθάει να ανέβουν στην είσοδο μετά το φύσημα η το τίναγμα.
Οι Μέλισσες έκαναν το καθήκον τους . Έκαναν πολύ Μέλι.
Μετά ήρθε η δική μου σειρά , και με την βοήθεια του Θεού, έκανα κι εγώ το δικό μου .Τις τροφοδότησα με σιρόπι,(πήραν όσο χωρούσαν οι κηρήθρες τους στα δύο πατώματα γόνου).
Αυτό έγινε από τα μέσα του Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου. Μετά τετράδες εφαπτόμενες περιτυλίχθηκαν με τα χειμωνιάτικα.
26 -11 -2010 Το πρώτο χιόνι έπεσε.
Στην πρώτη τετράδα δεξιά ,και στην τρίτη αριστερά για πρώτη φορά ,δοκιμάζω να ξεχειμωνιάσω κυψέλες σε ένα πάτωμα.
Οι κασόνες αυτές φιλοξενούν τέσσαρες διπλές η κάθε μία.
Στις 23 -12 ου πήγα να τις πω Καλά Χριστούγεννα.
14 -1 -2011 Η πιο πρόσφατη επίσκεψη για φωτογράφιση.
Χθες 15 -1 -2011 το θερμόμετρο έδειχνε 28 υπό του μηδέν.
Γλύφουν την υγρασία γύρο από την πόρτα εξαερισμού.
Η ζέστη από τις κυψέλες δημιουργεί τρυπούλες για να φεύγει ο ατμός.
Θεοδόση,
Σε σένα και όλους τους φίλους σου (μελισσοκόμους και μη ) Εύχομαι Καλή Χρονιά.
Θα χαρώ αν μου γράψετε δυο λόγια για τις εντυπώσεις σας
Σας χαιρετώ με Αγάπη Χρήστος...
21 σχόλια:
Dear Thedosis Katsaros,thank you for nice sharing.I hope all ofus bees will pass winter season without loose.Best wishes,stay well.
Κύριε Χρήστο Καλησπέρα απ την Ελλάδα μας .
Θέλω πρώτα να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που έκανες τον κόπο και μας έστειλες αυτό το ωραίο υλικό να γνωρίσουμε τις μέλισσες του Καναδά και την πορεία τους στο χρόνο.
Θέλω να σου ευχηθώ ο Θεός να σε έχει γερό και για πολλά χρόνια να χαίρεσαι τα πάντα και ειδικά τις μελισσές σου και πάντα να έχεις πλούσιες σοδιές.
Θέλω να σου πω πως όχι μόνο δεν με κούρασες αλλά με μεγάλη αγωνία μετά το τηλεφώνημα και μετά απ όσα είπαμε δεν έβλεπα την ώρα που θα έφθαναν οι φωτογραφίες. Είδα πως μπορεί να έχετε δύσκολο χειμώνα αλλά έχετε γρήγορη ανάπτυξη σμηνών και πλούσιες σοδιές .
Με χαρά θέλω να μαθαίνω πάντα καλά νέα σου και σύντομα να βρεθείτε κοντά μας να πιούμε και το τσιπουράκι που είπαμε. Έχετε και τους χαιρετισμούς του Θωμά.
Και πάλι σ' ευχαριστώ για όλα.
Με εκτίμηση Θεοδόσης.
Θεοδοση αυτες δεν ειναι κυψελες ειναι πολυκατοικιες.
Χρηστο σε ευχαριστουμε ,μεσω του Θεοδοση,που μοιραστηκες μαζι μας τα ενδιαφεροντα σου.
Θεοδόση
μέσω της ανάρτησης σου έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ενδιαφέροντα για τις μέλισσες εκτός Ελλάδας.
Κύριε Χρήστο,αγαπητέ κοντοχωριανέ και συνδημότη,σου εύχομαι να είσαι γερός,να χαίρεσαι την οικογενεια σου και φυσικά τα μελισσάκια σου.
Με χαρά θα θέλαμε αν γίνεται,τακτική ενημέρωση για τα μελισσοκομικά θέματα.
Πάρα πολύ καλό
Αυτό σημαίνει συναδελφική ενημέρωση
Εύχομαι πάντα τα καλύτερα στον συνάδελφο
Θεοδόση Υπάρχει blog ;
Πολύ ωραίες και κατατοπιστικές φωτογραφίες από τον κύριο Χρήστο.
Όλες οι Ελληνικές οικογένειες έχουν λίγο πολύ συγγενείς στο εξωτερικό και η επικοινωνία μαζί τους είναι τουλάχιστον συγκινητική.
Έχω δει πολλές φωτογραφίες από μελισσοκομία του εξωτερικού και τον χειρισμό τους, όμως πρώτη φορά βλέπω αναλυτικά τα στάδια ανάπτυξης και ξεχειμωνιάσματος από ''δικό μας'' άνθρωπο.
Λίγες πληροφορίες ακόμα για την μελισσοκομικού ενδιαφέροντος χλωρίδα της περιοχής θα ήταν ότι καλύτερο.
Να είναι γερός ο κύριος Χρήστος να συνεχίζει με τα μελισσάκια του, και εσείς κύριε Θεοδόση που μας τον παρουσιάσατε.
Κύριε Χρήστο καλή δύναμη! Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Διαφορετικό κλίμα, διαφορετικοί χειρισμοί. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε και τη χλωρίδα της περιοχής!
Θεοδόση ευχαριστούμε για την "αναμετάδοση".
Καλά Θεοδόση έπαθα πλάκα με αυτά που είδα και έμαθα από τον κ.Χρήστο.Νοικοκυρεμένο μελισσοκομείο.Αν έχεις blog κ.Χρήστο γράψτο για να μαθαίνουμε τα νέα.Μιλάμε και εμείς για ξεχειμωνιάσματα!!!! που για εμάς εδώ κάτω θερμοκρασίες κάτω από +7 βαθμούς άντε να είναι 2-3 φορές τον Φεβρουάριο.Κ.Χρήστο μας άνοιξες την όρεξη να μάθουμε και άλλα για τα μελισσάκια σου όπως:καταπολέμηση ασθενειών,ράτσα βασίλησσας,αν γεμίσουν γύρη τον εμβριοθάλαμο όταν η βασίλησσα έχει ανέβει στον 2ο όροφο κλπ.
Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία.
δεν ξέρω αν ο κύριος αυτός είχε και μελισσια στην ελλάδα ,αλλα υπάρχουν και κάποιες διαφορες που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ,για να μην κατηγορούν την κατάσταση τις μελισσοκομίας στην ελλάδα μερικοί και για να μην ονειρεύονται καρβέλια κάποιοι άλλοι.
καταρχήν ο καναδάς δεν έχει ξηρασία το καλοκαίρι , θα έλεγα ότι φοβούνται το κρύο μερικές φορες κάνει χρονιες χωρίς καλοκαίρι.
μερικά φυτά τις περιοχής παράγουν 10 πλάσια ποσότητα νέκταρος από άλλον περιοχών
έχουν γυρη και μελι σχεδόν πάντα μαζί και για περίοδο συνεχόμενα πάνω από 40 - 50 μέρες, όπου εκεί οι μέρες διαρκούν παρα πολλές ώρες και οι νύχτες είναι πολύ μικρές
με αποτέλεσμα από το μάιο μέχρι τον ιούλιο τα μελισσια να φτιάχνουν εκρηκτικά τεράστιες κοινωνίες σε τέτοιο σημείο που ούτε μπορούμε να το φανταστούμε εμείς εδώ στην μεσόγειο.
για παράδειγμα το τριφύλλι εκεί μπορεί να διαρκέσει χωρίς να καεί για πάνω από 40 μέρες , μέρες οι οποιες διαρκούν παραπολες ώρες και τα μελισσια συλλέγουν διαρκώς.
επίσης να τονίσουμε ότι αυτές οι κυψέλες έχουν 1 βασιλισσα και δεν έχει εφαρμοστεί καμια μέθοδος εντατικής εκμετάλλευσης. είναι ο τυπικός τρόπος ανάπτυξης του μελισσιού στην περιοχή και δεν έχει συνενωθεί με κάποιο άλλο.
βεβαια όταν εμείς ετοιμαζόμαστε το σεπτέβριο για δεύτερη άνοιξη αυτοί εκεί ετοιμάζονται για ξεχειμώνιασμα ταΐζοντας στα μελισσια τους περίπου 40 κιλά ισογλυκόζης γιαυτο και ξεχειμωνιάζουν σε δυο σώματα για να χωρέσει η τροφή, η οποια είναι απαραίτητη για να βγει ο χειμώνας που διαρκεί πολύ και έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
αν έχει την καλοσύνη και ο φίλος μας από τον καναδά να με διορθώσει άμα κάνω λάθος.
πολλά ακούγονται από πόλους ότι δεν πάμε μπροστά έδωσε σύγκριση με το εξωτερικό κτλ.
λυπάμαι που ελάχιστοι ξέρουν τις διαφορες που υπάρχουν στον κόσμο στην μελισσοκομία .
Γιώργος Αντώνας
δεν ξέρω αν ο κύριος αυτός είχε και μελισσια στην ελλάδα ,αλλα υπάρχουν και κάποιες διαφορες που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ,για να μην κατηγορούν την κατάσταση τις μελισσοκομίας στην ελλάδα μερικοί και για να μην ονειρεύονται καρβέλια κάποιοι άλλοι.
καταρχήν ο καναδάς δεν έχει ξηρασία το καλοκαίρι , θα έλεγα ότι φοβούνται το κρύο μερικές φορες κάνει χρονιες χωρίς καλοκαίρι.
μερικά φυτά τις περιοχής παράγουν 10 πλάσια ποσότητα νέκταρος από άλλον περιοχών
έχουν γυρη και μελι σχεδόν πάντα μαζί και για περίοδο συνεχόμενα πάνω από 40 - 50 μέρες, όπου εκεί οι μέρες διαρκούν παρα πολλές ώρες και οι νύχτες είναι πολύ μικρές
με αποτέλεσμα από το μάιο μέχρι τον ιούλιο τα μελισσια να φτιάχνουν εκρηκτικά τεράστιες κοινωνίες σε τέτοιο σημείο που ούτε μπορούμε να το φανταστούμε εμείς εδώ στην μεσόγειο.
για παράδειγμα το τριφύλλι εκεί μπορεί να διαρκέσει χωρίς να καεί για πάνω από 40 μέρες , μέρες οι οποιες διαρκούν παραπολες ώρες και τα μελισσια συλλέγουν διαρκώς.
επίσης να τονίσουμε ότι αυτές οι κυψέλες έχουν 1 βασιλισσα και δεν έχει εφαρμοστεί καμια μέθοδος εντατικής εκμετάλλευσης. είναι ο τυπικός τρόπος ανάπτυξης του μελισσιού στην περιοχή και δεν έχει συνενωθεί με κάποιο άλλο.
Θεοδόση μέσο αυτού του μηνύματος θέλω να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς μου στον κύριο Χρήστο που κι εγώ είχα την τιμή να μιλήσω μαζί με αυτόν τον υπέροχο κύριο πέρυσι σε τηλεφωνική επικοινωνία
Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που με ρωτείσαι πόσο μέλι περνούμε συνήθως από μια κυψέλη και του είπα κατά μέσο όρο 30 κιλά σε καλές χρονιές η δική του απάντηση με άφησε άφωνο –εδώ στων Καναδά μου λέει μπορούμε να πάρουμε και 150 κιλά ανά κυψέλη
Στην ερώτηση μου δε για τις ράτσες που χρησιμοποιούν μου απάντησε με φωτογραφίες και με ένα μήνυμα που μου έκανε εντύπωση στο σημείο που αναφέρει για την βαροα και σας μεταφέρω ένα μέρος του μηνύματος αυτού
Ο κύριος Χρήστος γράφει λοιπόν
Η κυψέλη που τυχέα φωτογράφισα,ειναι καθαρόεμη ιταλικιά απο Νέα Ζηλανδία (Arataki queens) .Μεγάλες μέλισσες πολύ μέλι.Εχω επίσης ιταλικές απο Ηαβάη (Kona queens).
Περισότερο ομως εδώ προτιμούνται οι Καρνιολαν επιδή κάνουν σφυχτό σύμπλεγμα τον χειμώνα που έχουμε 35 υπό του μηδέν.Εχω κ'απο αυτές κι'απο τα δύο μέρη.
Εχω επίσης Καυκάσιες .Ρωσσικες βασίλισσες από Καλιφόρνια η Φλόριδα.Αυτές είναι νοικοκηρές και καλές κομμώτριες.Χτενίζονται πολύ και δεν αφύνουν να αναπτηχτουν τα τσιμπούρια (Varroa mites).
Εχω επίσης τις δικές μου,Τις λέω γύφτησες(για να μη τις ματιάξουν).Εκτρέφω βασίλισσες απο κυψέλες που εχουν κατα το δυνατόν απο τα παραπάνω προσσόντα.
Κύριε Χρήστο σου εύχομαι να είσαι δυνατός και να μας μεταφέρεις τις πολύτιμες γνώσεις σου από τον μακρινό Καναδά να είσαι καλά .
To επαθα σαν τη μακαρίτισα τη γιαγια μου, που εβλεπε κανενα να βουτα στη θαλλασα στην τηλεοραση ενώ ηταν καταχείμωνο και κρύωνε.
Τις βλεπω και κρυώνω λεμε. Πολυ ενδιαφερον παντως.
Tι είπε ρε παιδιά ο απο πάνω μου???
Καταρχήν μπράβο στον Θεοδόση.
Στον κύριο Χρήστο εύχομαι νά ναι καλά και γερός εκεί που είναι αυτός και η οικογένειά του και να κρατάει επαφή με τον Θεοδόση άρα και με μας όλους.
Τις ευχαριστιες μας στον αγαπητο Θεοδοση για την αναρτηση,στον συμπατριωτη μας Χρηστο για τις πληροφοριες του......επισης στον φιλο μας Γιωργο Αντωνα που εαν δεν μας ελεγε τις γνωσεις του θα παθαινα καταθλιψη......
Την καλησπέρα και από εμένα Θεοδόση , σε εσένα που μας κοινοποίησες την όμορφη αλληλογραφία σου με τον κύριο Χρήστο (θα τον φωνάζω πλέον Καναδό ).
Πραγματικά παρόλο που και εγώ είχα δει φωτογραφίες από τον Καναδά σε διάφορα καναδικά Site ,η ιδιαίτερη αυτή κουβέντα με τον κύριο Χρήστο με ευχαρίστησε .
Να είστε καλά κύριε Χρήστο και όπως είπαν και άλλοι γράφοντες θα θέλαμε το blog σας ώστε να σας παρακολουθούμε .
Να είσαι καλά Θεοδόση και σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τις εμπειρίες του Καναδού κύριου Χρήστου .
Χρήστος Μαραγκός
Kύριο Χρήστο με ευχαρίστούμε που έκατσες και μας έγραψες δυο λόγια... εύχομαινα χαίρεσε τα μελίσσια σου.
Να είσαι καλά Θεοδόση που μου έφερες αναμνήσεις...
Συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη ανάρτηση & το ωραίο φωτογραφικό υλικό.Αγαπητέ κύριε Χρήστο εκ πρώτης κρίσεως φαίνεται πως η μελισσοκομία στον Καναδά διαφέρει αρκετά από την εγχώρια μελισσοκομία.Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε και μερικά πράγματα ακόμη όπως τις ποικιλίες μελιού , τη σμηνουργία , τις μετακινήσεις.
Συνεχίστε την καλή-όπως φαίνεται- δουλειά σας και εάν γίνεται να μας ενημερώνεται για ότι εσείς κρίνετε χρήσιμο.
Σας γνωρίζουμε ότι οι αναρτήσεις σας
http://kokkini-melissa.blogspot.com/2010/07/blog-post_11.html
http://kokkini-melissa.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html
για τα μέλη του Melissologia H.B.F. είναι μία από τις 10 καλύτερες του 2010.
Συγχαρητήρια… και παρακαλούμε να δεχτείτε το παρακάτω διακριτικό
http://i32.servimg.com/u/f32/12/72/00/54/iii_1010.jpg
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ
http://melissologia.great-forum.com/t913-topic#5107
Ευχαριστούμε.
Κυριε Χρήστο Αργυρίου σας σταίλνω και εγώ μέσω του κ. Θεοδόση Κατσαρού, χαιρετισμούς και ευχές για καλή χρονιά. Εντυποσιάστηκα, από τα μεγέθη που επιτυγχάνετε και τις συνθήκες, που
αντιμετοπίζετε,Οπωσδήποτε όμως θα έχετε επιθυμήσει το άρωμα του θυμαριού του ευκαλύπτου, της πορτοκαλιάς και των αγριων λουλουδιών της Πατρίδας
Απίστευτες φωτογραφίες!!!
www.melissopazari.com
Κύριε Χρήστο, σε συγχαίρω για το ενδιαφέρον σου, όσον αφορά το θέμα της μελισσοκομίας στην Ελλάδα που βεβαίως οι καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που επικρατούν στον Καναδά. Θα ήταν ευχής έργον και θα μας έδινε μεγάλη χαρά αν ερχόσουν στην ελλάδα να κάνεις μια σοβαρή επένδυση στον τομέα της μελισσοκομίας, και κυρίως να μας φέρεις εκείνες τις μέλισσες που αντέχουν στην ζέστη και δεν τρώνε πολύ μέλι για να περισσεύει και για εμάς τους παραγωγούς μελισσοκόμους, γιατί η παραγωγή εδώ στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που ισχύουν στον Καναδά.
Του θερμούς μου χαιρετισμούς και θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω όταν θα μας ξαναεπισκεφθείς.
ΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημοσίευση σχολίου