Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Πως ξεχειμωνιάζουν οι μέλισσες στον Καναδά
Συχνά μιλάμε με φίλους της μέλισσας από πολλά σημεία της Ελλάδος, την Τουρκία ακόμα και τον Καναδά. Ανταλλάσσουμε απόψεις και λύνουμε απορίες. Τις προάλλες λοιπόν συζητάγαμε με τον Μάρκο και μας γεννήθηκε η απορία πως αντέχουν  στον Καναδά οι μέλισσες τόσο μακρύ διάστημα φασκιωμένες με τις ειδικές ενδυμασίες κάτω από το χιόνι ή σε σκοτεινές αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να κάνουν πτήσεις καθαρισμού. Μετέφερα την απορία μας στον φίλο μας τον Καναδό, τον πατριώτη μας κο Χρήστο Αργυρίου ο οποίος πρόθυμα μας εξηγεί και μας διαφωτίζει με φωτογραφικό υλικό….

Ακούστε τον!Αγαπητέ Θεοδόση γεια σου.
Ελπίζω να σας βρίσκω ολους, καλά, και εύχομαι υγεία σ’ολους, καλό ξεκίνημα στις κυψέλες ,και καλό καλοκαίρι με πολλά μέλια.
Οπως είπαμε δια τηλεφώνου, σου στέλνω μερικές φωτογραφίες απο εναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο οπου ξεχειμωνιάζουν πολλές κυψέλες μαζί.
(Ολο και περισσότεροι μελισσοκόμοι, τον τελευταίο καιρό, προτιμούν αυτόν τον τρόπο).


 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013


Ο Phil και το σκυλάκι του με περίμεναν στη Φάρμα τους, εξω απο την αποθήκη. 


Με την ηλιακή ενέργεια ζεσταίνεται νερό, μου είπε, και με σωλήνες θερμαίνεται το δάπεδο του χώρου, για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον θάλαμο .(για τις κυψέλες που ειναι στο δάπεδο, και αυτές που ειναι πιο ψηλά).Απο τα δύο μπουριά εξαερίζεται ο ζεστός και υγρός αέρας ,για να μην δημιουργείται μούχλα .

Η θερμοκρασία εντός του θαλάμου κυμαίνεται στους +3 με +5 Κελσίου. Οι πλαστικοί σωλήνες στα πλάγια και αυτός ψηλά στο κέντρο εχουν πολλές τρύπες, και ανακυκλώνεται ο αέρας σε ολο το χώρο με ζεστό ή κρύο αέρα (επι το πλείστον με κρύο αέρα ).
Μέσα στον θάλαμο φιλοξενούνται Χίλιες εκατό κυψέλες οι οποίες δημιουργούν θερμότητα. 

(Αυτές με τα μπουκαλάκια δεν ταϊστήκαν το φθινόπωρο). Σε λίγες ημέρες ,οι κυψέλες που θα γκρινιάζουν θα παίρνουν το μπουκαλάκι τους.

 Εδώ σ’αυτόν το μικρό χώρο του φίλου μου του  David  ξεχειμωνιάζουν γύρο στις εκατό κυψέλες ,απο τις οποίες οι  35  ειναι δικές μου . (Αλλες που εχω εξω ειναι σκεπασμένες με χιόνι,που ειχαμε αρκετό εφέτος ).Μέσα στον θάλαμο επικρατεί απόλυτο σκοτάδι .Τα κοκκινα φωτάκια που δεν τα βλέπουν οι μέλισσες, (συγνώμη Κοκκινη Μελισσα που δεν σε βλέπουν οι μέλισσες, ευτυχώς όμως που υπάρχεις για μας.), βοηθουν τον μελισσοκομο στις εργασίες του. 


Σκούπισμα το πάτωμα κάθε δύο – τρεις μέρες απο τις μέλισσες που πεθαίνουν και τώρα τροφοδοσία.Οι κυψέλες ειναι ενός πατώματος. Μεταφέρονται στον χώρο συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου,και βγαίνουν εξω μετα απο πέντε μηνες ,συνήθως τον Απρίλιο, με απώλειες 5% με 15%
Πώς τα καταφέρνουν οι μέλισσες και ζουν πέντε μήνες μέσα στην κυψέλη στο σκοτάδι;
Με επιφύλαξη θα παραθέσω, (Ίσως άλλοι να ξέρουν περισσότερα, ή άλλα συμπεράσματα).
Μια μεγάλη μελέτη που έκαναν ο Gro Vang Amdam kai o Stig W. Omholt το 2003 μας λέει οτι η κατάσταση πρωτεϊνών στις μέλισσες πέζει καθοριστικό ρόλο στην μακροβιότητα τους. Η λιποπρωτεΐνη VITELLOGENIN πέζει τον πιο σημαντικό ρόλο.
Οι μέλισσες, ανάλογα την εποχή του χρόνου, αναπροσδιορίζονται σε καλοκαιρινές (εργάτριες μικρής ζωής), ή χειμωνιάτικες (μακράς ζωής).Οι χειμωνιάτικες εφοδιάζονται με μεγάλη ποσότητα Vitellogenin, η ελάχιστη κατανάλωση της οποίας κρατάει την κοιλίτσα τους καθαρή και ετσι παραμένουν ακίνητες στο σύμπλεγμα και διαβιώνουν για πολύ καιρό. Άλλες μέλισσες καταναλώνουν την τροφή εντός της κυψέλης και παράγουν θερμότητα. Θυσιάζονται για την διαιώνιση του είδους. Πολύ σωστά μας είπε ο κύριος Γιάννης Γιάνναρος. Οι μέλισσες θέλουν, Ξέρουν , και  Μπορούν , και επιβιώνουν τόσες  χιλιάδες χρόνια. Για περισσότερες λεπτομέρειες , βλεπε vitellogenin in honey bees.

Εδω πειραματίζομαι με αυτά τα πενταράκια .Μέχρι τώρα τα πάμε καλά. Αργότερα θα εχω καλύτερη εικόνα απο την εξέλιξη τους .


Ελπίζω να μπόρεσα να σου δώσω μια εικόνα από την εσωτερική διαχείμαση.

Στέλνω την αγάπη μου και τους χαιρετισμούς μου στην οικογένεια σου, στον Ανέστη, στον Χρήστο,  στον κύριο Μάρκο, στον κύριο Γιάννη, και όλους τους Φίλους της Κόκκινης Μέλισσας .
Επίσης πολλούς χαιρετισμούς στους Φίλους στην Κωνσταντινούπολη που σας υποδέχθηκαν με τιμές.

Σας χαιρετώ Εσένα  και τον Θωμά

Με Αγάπη Χρήστος.Εγώ θα πώ μόνο ότι όταν του είπα πως εδώ η θερμοκρασία ανέβηκε στους  +18ο C μου είπε με χαρά πως και εκεί ανέβηκε στους -16.5ο C και με έπιασαν τα γέλια.
Κύριε Χρήστο για ακόμα μια φορά σ’ ευχαριστούμε και ευχόμαστε να είσαι γερός και να μας λύσεις και άλλες απορίες. Γρήγορα να βρεθείς κοντά μας να πιούμε και εκείνο το τσιπουράκι που όλο λέμε!

Πολλούς χαιρετισμούς απ’ όλους μας!


12 σχόλια:

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Ευχαριστούμε για τις σημαντικές πληροφορίες που εμπλουτίζουν τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις. Χρήστο και Θεοδόση να είσαστε καλά!

markos aliprantis είπε...

Tώρα λύθηκαν κάποιες απορίες που είχα.Είχα την εντύπωση οτι οι κυψελες ήταν κλειστές αλλά τελικά είναι ανοιχτές και λόγω,χαμηλής θερμοκρασίας και από την έλειψει φωτός δεν βγαίνουν έξω και δεν πετάνε.Λογικά πριν βγούν για βοσκή θα τις κλείνουν έέέ;

κωστας είπε...

δηλαδη ειναι στο ψυγειο

muhteşem turunç είπε...

Αυτή η πληροφορία ήταν μια πολύ καλή αλλαγή. Πείτε χαιρετισμούς από την Κωνσταντινούπολη.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύ ενημερωτική ανάρτηση Θεοδόση ,φοβερός και πάντα θαυμαστός ο κόσμος της μελισσούλας.
Καλή σαρακοστή απο τα νότια.

MinoanBee είπε...

Καταπληκτικό άρθρο. Αν υποθέσουμε πως επιβίωσε από τους μεγάλους προϊστορικούς παγετώνες η μελισσούλα μας, γιατί όχι και από αυτόν τον παγετό;
Οσο ζούμε το ευλογημένο τούτο έντομο θα μας εκπλήσει και θα μας φανερώνει τα μυστικά της απλόχερα...

Μαρία είπε...

Ολόκληρη επιστήμη η μελισσοκομία...Και η ενασχόληση με αυτή αξίζει τον κόπο...Καλό βράδυ...

Koutsoukos Kostas είπε...

Με τέτοια δροσούλα, τουλάχιστον δεν θα έχουν κηρόσκωρο!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Χρήστο
σε ευχαριστούμε...

Καμπούρης είπε...

Μπράβο.......

Ανώνυμος είπε...

για τους τουρκόφιλους ελληνες με τα οράματα

http://2.bp.blogspot.com/-_FilkbC76q8/UU3Hi0TApnI/AAAAAAAB_m8/427NVBo7kyU/s400/genisleme-mi-dayanisma-mi--3133440.Jpeg

chaniabee είπε...

μπραβω φιλε μου σε σενα και στον φιλο μας τον Αργυριου!!! τέλεια ανάρτηση!