Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Ο μύθος της Αγιάς Σοφιάς και η μέλισσα

Ο μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό να βρίσκει μέσα σε μια κυψέλη το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και να εμπνέεται.

Πέραν του μύθου υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Ναι. Τα έργα προχωρούσαν και η δουλειά έφτανε στο μεγάλο τρούλο.

Μεγάλος ο προβληματισμός….

Μεγάλη η διάμετρος – δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους και πάνω εκεί στα δύσκολα και στο μεγάλο προβληματισμό να σου η μέλισσα και τσακ δίνει τη λύση. Επισκέπτεται ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του και εκεί που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κερήθρα.

Εντυπωσιάζεται….

Πανάλαφρη - ανθεκτική - θα σηκώσει αρκετό μέλι με αρκετό βάρος. To μυαλό του παίρνει στροφές και τρέχει πανευτυχής στους συνεργάτες του.

Του ήρθε η έμπνευση. Αποφασίζουν λοιπόν μα αντιγράψουν την κατασκευή της μέλισσας και για πρώτη φορά κατασκευάζεται τρύπιο τούβλο.

Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το συμπαγές ρωμαϊκό.


Τρύπιο τούβλο = λιγότερο υλικό άρα λιγότερο βάρος και πιο ανθεκτικό λόγω των νεύρων. Μεγάλη επιτυχία. Λύθηκε το πρόβλημα του μεγάλου τρούλου από άποψη βάρους και αντοχής.

Και για την ιστορία:

Τότε δόθηκε εντολή στα κεραμοποιεία της Ρόδου και κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τα τρύπια τούβλα (για να δημιουργηθούν οι τρύπες βάζανε μέσα στον πυλό καλάμια όταν τον πλάθανε και όταν ψηνόταν στα καμίνια τα καλάμια καίγονταν και σχηματίζονταν οι τρύπες). Με τα καράβια τα μετέφεραν στην Πόλη και τέλειωσε το μεγάλο έργο που μένει στην ιστορία για αιώνες.

Αααα και κάτι ακόμα…. από τότε οι πειρατές του μελισσονίκου πήραν την κάτω βόλτα και άλλαξαν επάγγελμα γιατί κουρσεύαν όλο καράβια που αντί για θησαυρό έβρισκαν μέσα τρύπια τούβλα.

4 σχόλια:

zepos είπε...

Πράγματι Θοδώση το εξάγωνο σχέδιο των κελιών είναι η "κορυφή" από απόψεως οικονομίας υλικών, χώρου άρα και βάρους για την ίδια αντοχή ανά τετρ.εκ.
Επίσης όπως καλά γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι το σπουδαιότερο στην όλη κατασκευή των δύο όψεων της κηρήθρας, είναι οτι ακριβώς στο κέντρο του πυθμένα του κελιού της μιας όψης, βρίσκεται το σημείο που συναντώνται οι πλευρές των τοιχωμάτων τριών κελιών που βρίσκονται στην αντίθετη όψη..
Με αυτό το σχέδιο η κατασκευή αποκτά τη μέγιστη αντοχή σε καταπόνηση ελκυσμού (βάρος)ανά τετρ. εκ.

μελονικος είπε...

Λοιπόν Θεοδόση είσαι τρομερός. Πέρα από την ωραία ιστορία, μου έδωσες και την εξήγηση γιατί μαράζωσε η πειρατεία. Να’σαι καλά! Γέλασα με τη ψυχή μου

Ανώνυμος είπε...

Θεοδοση μπραβο στο εργο σου.

Σοφία Α.-Φ. είπε...

Αυτός ο μύθος είναι φοβερός! Είναι ό, τι πρέπει για την εργασία των Θρησκευτικών μου.