Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Μαχαίρια απολεπισμού

Αφιερωμένο στον κύριο ilhami uyar

Τα μαχαίρια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

---Α) μαχαίρια τρυγητού: τα ονομαζόμενα μελισσομάχαιρα ή τρυγομάχαιρα ή φυλλοκόπια τα οποία σήμερα τα βρίσκουμε μόνο σε κανένα παλιό μελισσοκόμο ή στα μουσεία και η παράδοση τα ήθελε «να μην κόβουν καλά». Ο λόγος για να μην γίνεται αυστηρός τρύγος και δυστυχούν το χειμώνα τα μελίσσια

---Β) μαχαίρια απολεπισμού:
->Για λίγα μελίσσια......τα χρησιμοποιούν μερικοί ακόμα και σήμερα. Πάντα έπρεπε να υπάρχουν δυο (ζευγάρι). Το ένα ζεσταινόταν στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό και το άλλο ξελέπιζε.


->Το ευρέως χρησιμοποιούμενο και σήμερα από πολλούς......χάλκινο μπόιλερ απλό με τα λάστιχα το μαχαίρι και το βαρίδι. Αυτόματης αναπλήρωσης νερού όταν σταματάει η φλόγα να θερμαίνει το μπόιλερ. Παραμένει το πιο εύχρηστο και κλασσικό.

->Το πιο εξελιγμένο κλασσικό......αλλά με ηλεκτρικό μποίλερ.


->Το παλλόμενο......που χρησιμοποιεί το ίδιο μπόιλερ με το κλασσικό αλλά με μοτέρ και έκκεντρο για να δημιουργεί παλμό.


->Το σύγχρονο......αυτόματο με μπόιλερ λαδιού διπλό μαχαίρι μέσα έξω, προωθητή τελάρων και κοχλία συμπιεστή απολεπισμάτων

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειμαι κορη μελλισοκομου .με μεγαλη αγαπη για τα μελισσια .λογω δουλειας δεν παω πια συχνα.εχω δει τη δουλεια σας πριν λιγες μερες καιεντυπωσιαστικα και απτο μερακι αλλα και την οργανωση.Συγχαρητηρια.Τωρα θα μαθαινω και απο αποσταση ευχαριστω.

İlhami Uyar είπε...

Dear my colleauge,Thanks o lot to publish photos and muchmore information,use advence technology make easy our job,time is very important today condotions.I believe that we use latest and advence technologies prodact to prevent disaes and other bad situation.I m sörry indeed to I give you bother.Greetings from Turkey with best wishes.

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση πολύ ωραία τα αυτόματα αλλά πρέπει να έχεις νομίζω πολλά μελίσσια για να κάνεις απόσβεση κεφαλαίου.Αυτό με το παλόμενο μαχαίρι το απλό με μπόϊλερ νερού φαίνεται εύκολο στην κατασκευή και ίσως κάποια στιγμή να φτιάξω ένα.

μελονικος είπε...

Ξέρω μελισσάδες καλούς σύγχρονους( ότι πιό σύγχρονο έχει η Ελληνική μελισσοκομία) που χρησιμοποιούν το παλιό μαχαίρι. Εγώ δούλεύα το μαχαίρι ατμού. Ενας το μαχαίρι – ένας δυό εξάρες μηχανές , σκηνή, τα μέλια ζεστά,αντλία μελιού παλινδρομική δύο έξω = ένα τόνο μέλι στό πεύκο τη μέρα. Στο βαμβάκι άν ήταν καλή χρονιά περισσότερα.
Τώρα τεμπέλης σας καμαρώνω εσάς τούς νέους και σας εύχομαι πολλά μέλια.

Beekeeper είπε...

Λοιπόν, ετοιμαζόμουνα να γραψω κι εγω κατι σχετικα γιατι ειχα μια δυσαρεστη εμπειρια. Εγω κόβω με τα μαχαίρια του παππου μου... ειναι τουλάχιστον 70 ετων.
Θεωρόντας οτι ακομα και χρυσα να τα χε πληρωσει, εχουν αποσβεσει μετα απο τοσα χρόνια χρήσης την αξία τους, πηγα και πήρα δοκιμαστικα ένα με κυματιστη κόψη, το οποιο δεν κόβει τελικα ουτε ζεστο βουτηρο. Τζαμπα το 10ευρω... ελεγα να παρω ενα ηλεκτιρικο με αντιστταση που κανει κανα κατοσταρικο. Καμια ιδέα? προταση?

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μάρκο εύκολο είναι να φτιάξεις! Είμαι σίγουρος πως θα το φτιάξεις, αλλά μέλια να χουμε και τα κόβουμε και με το ατμομάχαιρο και ας αργήσουμε λίγο παραπάνω.

Κυρ Νίκο έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες! Αλλα μια 8άρα= με 3 6αρες.

Κώστα ένα ατμομάχαιρο με χάλκινο μπόϊλερ νομίζω είναι το καλύτερο! Καλό και το ηλεκτρικό ατμομάχαιρο αλλά με προβλήματα αντίστασης του μπόιλερ και ρεύμα που δεν θα έχει παντού όπου πάμε πχ σκηνή

Ανώνυμος είπε...

I like your blog

Ανώνυμος είπε...

πωλειται μαχαιρι απολεπισμου παλαιου τυπου συλλεκτικο χαλκινο μποιλερ,καινουργια διπλα λάστιχα βαριδι κλασικο πολλων ετων δουλευει αψογα τιμη κατοπιν συνεννόησης η ανταλασσεται [είναι ολοιδιο όπως είναι το πιο πανω στις φωτογραφιες].κος Ηλιας 6989648322.