Τρίτη 8 Μαΐου 2007

Διαθλασήμετρο Φορητό


-Το διαθλασήμετρο είναι όργανο για την μέτρηση της υγρασίας του μελιού (ποσοστού περιεκτικότητας νερού στο μέλι) με ακρίβεια +- 0,4%. Επιθυμητό όριο υγρασίας μικρότερο από <17%>

-Κατά τον τρύγο από τις κυψέλες μας πρέπει να παίρνουμε μόνο τα τελάρα με το ώριμο μέλι δηλ. να είναι τουλάχιστον κατά τα 2/3 σφραγισμένα για να πετύχουμε τα παραπάνω όρια. Με εξαίρεση το μέλι ελάτου γιατί εκεί αν περιμένουμε να σφραγίσουν το χάσαμε το παιχνίδι. Τότε για να βγει το μέλι τα κεριά θέλουν πάτημα με οδοστρωτήρα…

-Το μέλι έχει τη δυνατότητα να απορροφά οσμές και υγρασία από τον αέρα (υγροσκοπικότητα). Απορροφώντας υγρασία το μέλι στα επιφανειακά στρώματα αρχίζει η ζύμωση (το ξύνισμα) γι’ αυτό τοποθετείται σε ανοξείδωτα ή ειδικά βαμμένα δοχεία συλλογής μελιού τα οποία προσπαθούμε να τα γεμίζουμε πλήρως και να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο στρώμα αέρος πάνω από το μέλι και κάτω από το καπάκι του δοχείου που κλείνει αεροστεγώς.


Τρόποι χρήσης του Διαθλασημέτρου

-1)Ανοίγετε το διαφανές κάλυμμα και τοποθετείτε σε 2-3 σταγόνες από το δείγμα στο κύριο πρίσμα. Κλείστε το διαφανές κάλυμμα έτσι ώστε να απλωθεί κατά μήκος όλου του κυρίου πρίσματος χωρίς φουσκάλες αέρα ή λεκέδες από σταγονίδια. Αφήστε το δείγμα για 30¨ πάνω στο πρίσμα (Αυτό επιτρέπει στο δείγμα να φτάσει την περικλείουσα θερμότητα του διαθλασήμετρου)


-2)Τοποθετείστε το διαφανές κάλυμμα έτσι ώστε να βλέπει σε πηγή φωτός και κοιτάξτε μέσα στο προσοφθάλμιο φακό. Εκεί θα δείτε ένα κυκλικό πεδίο με τις διαβαθμίσεις ποσότητας του οργάνου. Το πάνω μέρος του πεδίου πρέπει να είναι μπλε ενώ το αποκάτω άσπρο.


-3)Εμείς διαβάζουμε την ένδειξη μεταξύ της μπλέ και άσπρης γραμμής που δείχνει το διάλυμα (πάνω στο διαφανές κάλυμμα)

Σημείωση: Για τη μέτρηση του μελιού ο τύπος του διαθλασήμετρου που προσφέρεται είναι ο RHB-90 με τιμή γύρω στα 70€ συν ΦΠΑ.

1 σχόλιο:

sp-kor είπε...

se parakalo mporis na mou dosis plirofories apo pou mporo na to agoraso afto to ergalio?