Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Αντιμετώπιση του Βαρρόα - Aνακούφιση

Για την αντιμετώπιση του παρασίτου Βαρρόα υπαρχουν φάρμακα – σκευάσματα εγκκριμένα απο τον ΕΟΦ και μη εγκεκριμένα. Όλα δοκιμασμένα απο τους μελισσοκόμους μ’ ανάλογα αποτελέσματα.

Εγκεκριμένα πρός το παρόν είναι:

Το apistam με βάση τη δραστική ουσία fluvalinate (ταινίες)

Το barbarol με βάση το flumethrin (ταινίες)

Το folbex με βάση το bromoprobilate (ταινίες)

Το perizin με βάση το coumaphoς (υγρό)

To chek mite με βάση το coumaphos (ταινίες)

Το api quard αιθέρια έλαια (ζελέ)

Μη εγκεκριμένα:

Το asuntol με βάση το coumaphos (σκόνη)

Το mauric με βάση το fluvalinate (υγρό)

Το tak tik με βάση το amitraz (υγρό)

To μαλάθιο

Υπάρχουν δε και τα χημικά – φυτικά οξέα βιολογικά που προτείνονται απο τον κανονισμό 1804/99

Μυρμηγκικό – γαλακτικό – οξικό – οξαλικό – η μενθόλη – η θυμόλη – η ευκαλυπτόλη – η καμφορά

Όλα έχουν καλά αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και την κατάλληλη εποχή.

Το φάρμακο- σκεύασμα το επιλέγει ο κάθε μελισσοκόμος, όποιο θέλει και όποτε θέλει ανάλογα με τα αποτελέσματα που έκρινε οτι τον ικανοποιούν και ανάλογα πόσο η τσέπη του βαστά.

Την στιγμή όμως της χρήσης κάποιου φαρμάκου του την δείχνει το ίδιο το μελίσσι αρκεί να ξέρει να το διαβάζει ανοίγοντας το καπάκι.

Π.χ. στην περιοχή μου κάναμε κάθε χρόνο ανοιξιάτικη θεραπεία για βαρρόα περίπου τέλος φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τις θερμοκρασίες και το γόνο. Φέτος όμως αν περιμέναμε το Μάρτιο το παιχνίδι θα ήταν χαμένο γιατί αρχές Μαρτίου τα μελίσσια είχαν 5-6-7 τελάρα γόνο και ως γνωστόν η δυσκολία της καταπολέμησης και εξόντωσης του βαρρόα δεν ωφείλεται στα φάρμακα αλλά στο ότι όταν υπάρχει γόνος, αρκετά απο τα θυληκά βαρρόα βρίσκονται μέσα στα κελιά σφραγισμένα με το γόνο (γιατί εκεί αναπαράγουν) άρα δύσκολα τα φάρμακα τα προσβάλλουν.Για φέτος λοιπόν οι συνθήκες για θεραπεία προσφέρονταν τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου που ο γόνος είχε περιοριστεί στο ελάχιστο.

Πρέπει όμως να υπάρχει και συνδυασμός φαρμακου – εποχής π.χ. λίγος γόνος αυξημένη όμως θερμοκρασία και ιδού το αποτέλεσμα το υ api quard.

(το μελίσσι βγαίνει για αέρα)

Συμπέρασα λοιπόν χρησιμοποιούμε τα σωστά φάρμακα τον σωστό χρόνο που θα έχουμε τα καλύτερα απότελεσματα.

Μα αν κάποιος για τον Α ή Β λόγο δεν έκανε όταν έπρεπε σωστή θεραπεία ή δεν έκανε καθόλου θα αφήσει τα μελίσσια του να χαθούνε ως το φθινόπωρο;

ΟΧΙ.

Θα επιχειρήσει να κάνει μια ανώδυνη ανακούφηση μόνο ,γιατί όσο και να το θέλει σωστή καταπολέμηση δε θα γίνει τώρα.

Eπειδή τα αποτέλεσματα ερευνών για επιλογή ανθεκτικών μελισσών και αντιμετώπιση του βαρρόα με αυτόν τον τρόπο δεν μας ενθάρρυναν και πολύ (όσοι δοκιμάσαμε αποτύχαμε αφήνοντας τα στην τύχη τους) και επειδή τα βαρρόα άγνωστο γιατί τους μηνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρουσιάζουν γρήγορη έξαρση θα πρότεινα λοιπόν κάποιος να κάνει υποκαπνισμό με ΤΑΚ – ΤΙΚ. Την κατελάχιστα ανώδυνη ανακούφηση κατά την γνώμη μου μετα τον τρύγο στα βαμβάκια και εν αναμονή και προετοιμασία για το πεύκο το Σεπτέμβριο.

Διότι: το ΤΑΚ – ΤΙΚ με βάση το amitraz αποδομείται στο μέλι σε 20 με 28 μέρες ενώ στο κερί άγνωστο όταν έρχεται σε επαφή ως υγρό. Πολύ δε λιγότερο ώς αέριο.

Πώς;;;

100 ταινίες 10 Χ 2 cm από χοντρό στιπόχαρτο αφού εμποτιστούν με διάλυμα 12.5 γρ. Νιτρικό κάλλιο και 87.5 γρ νερό απλώνονται στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν. Κατόπιν κάθε ταινία σπάζεται στη μέση να κάνει γωνία του ενός cm και πρίν τη χρήση στάζουμε πάνω της πρός το κέντρο 3 σταγόνες ΤΑΚ – ΤΙΚ.

Την ανάβουμε και την ρίχνουμε απο το πορτάκι μέσα στην κυψέλη (δεν είναι απαραίτητο να κλείνουμε το πορτάκι....απλώς αν το κλείσουμε για 5 λέπτά θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα).

Μια ταινία ανά κυψέλη είναι αρκετή και εάν επαναλάβουμε μετά μια βδομάδα τα αποτελέσματα ανακούφισης θα είναι πολύ ωραία. Τα δε μελίσσια μας θα αντέξουν ως την κανονική τους θεραπεία.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται πρωϊνές η βραδυνές ώρες για να είναι όσο το δυνατόν ο περισσότερος πληθυσμός μέσα


Εάν τοποθετήσουμε μέσα στον πυθμένα ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαμαρίνα μπορούμε να μετρήσουμε τα βαρρόα που θα πέσουν και να δούμε το μέγεθος της προσβολής μας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πούμε και εμείς εδώ κάτω ρε φίλε που μόνιμα υπάρχουν 3-4 τελάρα γόνος σε κάθε μελίσσι τον χειμώνα;.Το έχω ξαναγράψει οτι προσωπικά δουλεύω κυψέλες με τον πάτο όλο σίτα και κρατάω την βαρρόα υπό έλεγχο.Το μειονέκτημα είναι στην μεταφορά που θέλει προσοχή καθώς και στην τοποθέτηση στο μελισσοκομείο μην έχει καμιά πέτρα από κάτω και τρυπήσει η σίτα.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΙΤΡΙΚΟ ΚΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚ ΤΙΚ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ.
ΠΑΝΤΩΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!
ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΙΣΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Νιτρικό κάλιο=E252 (Λίπασμα): Θα το βρείτε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων φαρμάκων

ΤΑΚ-ΤΙΚ(με βάση το amitraz ακαρεοκτόνο): Σε μεταλλική συσκευασία όπως εικονίζεται θα το βρείτε στα ίδια καταστήματα.
Και τα δυο κοστίζουν ελάχιστα € και θα διαρκέσουν για χρόνια.

Στιπόχαρτο στα βιβλιοπωλεία ή στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης - Βόλου.

zepos είπε...

http://melissokomoi.phpbb24.com/

Καλημέρα σε όλους
Επειδή δεν ξέρω τι γίνεται με την σελίδα του "μελισσοκόμου" και δεν δουλεύει (www.melissokomos.com), σετάρισα ένα ειδικό για μελισσοκόμους φόρουμ συζητήσεων που το δίνουν τζάμπα.
Είναι στην διεύθυνση που δίνω επάνω, αλλά το βάζω και σαν σύνδεσμο εδώ :
Melissokomoi

Ali Türk είπε...

Nedir o,niçin kullandınız.şuraya dam gibi Türkçe yazın bee.ne oldugunu nasıl ögrenecegiz.bir şeyler yaparken altına Bizim dilimizide yazarsanız beni mutlu edersiniz.Yoksa karışmam,hep ayrı dururum.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Το Νιτρικό κάλιο είναι σκόνη (λίπασμα) υδατοδιαλυτό και στοιχίζει 17€ τα 25 kgr.

Το ΤΑΚ-ΤΙΚ είναι υγρό και στοιχίζει 16€ τα 250 ml

chaniabee είπε...

Να κάνω μια ερώτηση έτσι λίγο αφηρημένη !!!πόσο χρόνων είναι το τακ τικ και είναι σε σιδερένιο κουτάκι ????

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Φίλε Παντελή,
Είπαμε πως αυτή η κολόνια κρατάει για χρόνια.
Μ αρέσει η παρατηρητικότητα σου.
Είπαμε το χρησιμοποιούμε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις γι’ αυτό δεν τελειώνει γρήγορα. Τώρα των 16 Ευρώ είναι σε πλαστική συσκευασία….
Καλές διακοπές

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Arici efendi Ali Turk,
gunaydin!
Sana turkce de cevap vermek zordur. Sadece ingilizede.
Bye bye!

Ανώνυμος είπε...

ο καπνοσ με τικ-τακ που παρουσιαζης κ θεωδοση ειναι κια αυτος ακαταλιλος για το μελι?
αν ναι ποτε μπορουμε να τριγισουμε
χωρισ καταλιπα ???

Ανώνυμος είπε...

δε βλέπω κανέναν να προβληματίζεται για τη χρήση του Tac Tic και του Asundol, όταν αναφέρεται σαφώς ότι δεν είναι εγκεκριμένα και άρα δεν είναι κατάλληλα για χρήση στη μελισσοκομία.Είναι φθηνότερες λύσεις, αλλά....

Γεωπόνος Α.Π.Θ

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αγαπητέ Γεωπόνε χαίρετε!
Χάρηκα πολύ για την συμμετοχή σας και για τα γραφόμενα σας.
Βεβαίως και προβληματιζόμαστε, όμως και μείς σαν μελισσοκόμοι ψάχνουμε το καλύτερο για το συμφέρον μας. Θα ήθελα λοιπόν ν’ ακούσω την άποψη σας στα εξής ερωτήματα μου τα οποία θεωρώ εύλογα :
Α) το ότι δεν είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο σημαίνει ότι είναι και ακατάλληλο;
Β) ποια η διαφορά του perizin και του asuntol;
Γ) μήπως τώρα με τη νέα συσκευή ατμού (που χρησιμοποιείται για τη βαρρόα) γίνει ακατάλληλο και εγκεκριμένο και το tac tic σε άλλη μορφή για να έχει και κάποιο κόστος μιας και τώρα είναι πάνφθηνο;
Σας χαιρετώ και καλό σας βράδυ

Υ.Γ. το email μου είναι kokkini_melissa@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

κ. Θεοδόση,
τα ίδια ερωτήματα έχουν πάντα όλοι οι μελισσοκόμοι αλλά και γενικότερα όσοι χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα..Καταλαβαίνω ότι κάτι που είναι φτηνότερο είναι και δελεαστικότερο, ιδιαίτερα όταν κάποιος πέφτει στην παγίδα και σκέφτεται ότι αγοράζει την ίδια δραστική ουσία αλλά σε φτηνότερη τιμή. Σας απαντώ λοιπόν ότι το ότι το asundol και το perizin έχουν την ίδια δραστική ουσία, δεν σημαίνει ότι είναι και ακριβώς τα ίδια. Κάθε φάρμακο εγρίνεται για συγκεκριμένη δράση μετά από χρόνια ερευνών και άρα αφού το asundol δεν ειναι εγκεκριμένο, ειναι σαφώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για χρήση στα μελίσσια.

Ανώνυμος είπε...

..(συνέχεια από προηγούμενο).Κρίνοντας από την προσπάθειά σας όλη με το blog κλπ, διακρίνω έναν άνθρωπο με μεράκι και αγάπη για τα μελίσσια. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιορίσετε στο ελάχιστο τα φάρμακα τόσο για τα μελισσάκια σας όσο και για την υγεία σας..
Γεωπόνος Α.Π.Θ

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αγαπητέ γεωπόνε καλησπέρα,
Είμαι 48 χρονών και δόξα το Θεό δεν έχω πάρει ούτε ασπιρίνη ακόμα.
Παρακολουθώ όλα τα σεμινάρια που γίνονται στον τόπο μου για τα μελίσσια, έχω και διαβάζω ότι υπάρχει για μελισσοκομία και συμβουλεύομαι το κέντρο μελισσοκομίας της Θεσσαλίας το οποίο τυγχάνει να έχω και δίπλα μου.
Χρησιμοποιώ τα επιδοτούμενα εγκεκριμένα φάρμακα εδώ και 5 χρόνια και έχω μητρώο φαρμακευτικής αγωγής εκμετάλλευσης στο οποίο αναγράφεται και θεωρείται κάθε θεραπεία που κάνω πάνω στα μελίσσια.
Προβληματίζομαι όμως για το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί εγκεκριμένο και μη και πολλές φορές σκέφτομαι μήπως κάποιοι θέλουν εις βάρος των μελισσοκόμων να γεμίσουν το πορτοφόλι τους;
Υπήρξε χρονιά που εγκεκριμένες επιδοτούμενες ταινίες (αφού ασχολείστε με τις μέλισσες πιστεύω να το γνωρίζετε) αποδείχτηκαν άεργες και δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Εξάλλου θα το διαπιστώσετε και από το ότι κανένας μελισσοκόμος ή ελάχιστοι τις χρησιμοποιήσανε δεύτερη χρονιά.
Προσπάθησα να πετύχω μελίσσια ανθεκτικά στη βαρρόα χωρίς φάρμακο αλλά δεν τα κατάφερα γι’ αυτό κάθε χρόνο μετά τον τελευταίο τρύγο στα πεύκα και όταν διαπιστώσω τον λιγότερο γόνο κάνω την θεραπεία.
Έχετε υπόψη σας κάτι χωρίς φάρμακα;;; αποτελεσματικό;
Είμαι πρόθυμος να το εφαρμόσω, τα 250 μελίσσια μου όμως τα έχω όπως έχω τα 2 παιδιά μου και ποτέ και δε θα τα άφηνα στο έλεος του Θεού.

Θα χαρώ πολύ να συναντηθούμε να τα πούμε και από κοντά.
Σας χαιρετώ και καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

κ. Θεοδόση,είμαι σίγουρη ότι τα μελίσσια σας τα αγαπάτε αν κρίνω από την πολύ όμορφη προσπάθεια με το blog σας.
Οσο για τις ταινίες που αναφέρατε ή για λοιπά φάρμακα που τελικά δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η αποτελεσματικότητά τους είναι πάντα συνδυασμός πολλών παραγόντων και κάθε φορά κυρίως η δόση, η θερμοκρασία, η συχνότητα εφαρμογής και η τελικά η αντοχή που έχει αναπτύξει η βαρρόα έπηρρεάζουν το αποτέλεσμα.Είναι δεδομένο ότι πάντα ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ τις οδηγίες που ανάγράφει η κάθε ετικέτα για καλύτερα αποτελέσματα.Για να μη σας κουράζω, η σωστή εφαρμογή κάθε φαρμάκου το κάνει καλύτερο. Όσο για τα εγκεκριμένα ή μή φάρμακα, οι εγκρίσεις φαρμάκων είναι μεγάλη ιστορία πάντως κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα μη εγκεκριμένα δεν τα χρησιμοποιούμε, για το καλό μας(άσχετα αν αυτό δεν κάνει τελικά..καλό στην τσέπη!!!)Τώρα για την αντιμετώπιση της βαρρόα χωρίς φάρμακα..αφού ενημερώνεστε φαντάζομαι έχετε δοκιμάσει την καταστροφή του κηφηνόγονου ή τα φάρμακα με θυμόλη(Apiguard). Για τα οξέα ή τα αιθέρια έλαια(βιολογική μελισσοκομία) δεν έχω ακριβή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους. Ό,τι και αν επιλέξετε να ρίξετε τελικά, να είναι εγκεκριμένο και στη σωστή δόση (πάντα ακούω "έριξα παραπάνω φάρμακο για να ..πιάσει καλύτερα" Μέγα λάθος)..και καλή επιτυχία. Γεωπόνος

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Η καταστροφή του κηφηνογόνου είναι λίγο δύσκολο να γίνει σε 250 μελίσσια ειδικά όταν έχουν 1 και 2 μελιττοθαλάμους πάνω τους. Έχω κάνει εφαρμογή με apiguard παλιότερα μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας μου έβγαλε μερικά μελίσσια έξω. Κάποιο μάλιστα παρέμεινε απ’ έξω και έχτισε και κεριά. Αυτό που φαίνεται στη photo του blog!
Πάντως σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και να ξέρετε θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες για οποιοδήποτε θέμα!

Ανώνυμος είπε...

λεγομε κοστασ και σκεφτικα να χρισιμοποιησο τιν πατερντασου .το στιποχαρτο πος μπορουμε αλιοσ να το ζιτισουμε και απο που μπορουμε να το αγορασουμε.γιατι μερικι δεν χερουν τι ειναι.

evangelos naxios είπε...

καλησπέρα στον υπεραγαπητό.........

όταν είδα ότι η αγάπη σου θέλει να μεταφέρει γνώση ,σκέφτηκα τι πάει να κάνει θα βρει τον μπελά του .Ανοίγω την σελίδα και βλέπω 18 σχόλια,τα διαβάζω και δικαιώνομαι....οι 12 αναπτυγμένες χώρες που το χρησιμοποιούν, το χώρες με Χ κεφαλαίο,κάνουν λάθος,ο ανώνυμος γνωρίζει καλύτερα,που δεν είναι και μελισσοκόμος.

Επειδή συμφωνώ μαζί σου,εφαρμόζω τα ίδια όπως και άλλοι που υποκλίνομαι στις γνώσεις τους.
Φέτος έδωσα μέλι στους κτηνιάτρους για αποστολή και ελέγχους ,τα αποτελέσματα "πανηγυρικά ",τα δημοσίευσαν η αντιπεριφέρεια Πιερίας.....και φέτος έστειλα μέλι στην Σουηδία(αυτοί δεν δεχόντουσαν ούτε αναλύσεις από το ΑΠΘ)τα αποτελέσματα!!!!!

Έχω μια υποψία....λες να παίζονται μιζοπαιχνίδια σαν τα ανθρώπινα φάρμακα?????????????

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την εποχή υπάρχουν ελάχιστοι γόνοι, που θα καταστήσουν το οξαλικό οξύ όχι 100% αποτελεσματικο.
Όμως η βαρρόα "κάνει πάρτυ" παρ' όλη την θεραπεία μου με bayvarol πριν ένα μήνα. Έτσι φοβάμαι να περιμένω κανα μήνα ακόμα μέχρι να ξεγονέψουν τελείως και σκέφτομαι να κάνω την θεραπεία που περιγράφετε.

Γνωρίζετε μήπως αν το ζυμάρι και το κηρόπανο πρέπει να αφαιρεθούν πριν την εφαρμογή της θεραπείας;


Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα κυριε θεοδοση ονομάζομαι Θεοδωρος και εδώ και 20 χρονια ασχολουμαι με την μελισσοκομια στην ηπειρο. Μαλιστα τα τελευταια 5 χρονια ανεπτυξα κατά μεγαλο βαθμο τα μελισσια μου και αυτην την εποχη ζω από αυτά. εγω λοιπον εχω χρησιμοποιησει παρα πολλα φαρμακα για την εξολοθρευση τις βαρροας αλλα δεν βρηκα και παρα πολύ καλα αποτελέσματα από πολλα φαρμακα.
εδώ και 2 χρονια χρησιμοποιω μια δικη μου μεθωδο και μαλιστα με πολύ μεγαλο ποσοστο επυτηχιας. θα σας προτεινα να το δοκιμασεται και εσεις και θα δειτε τα αποτελέσματα.
εγω εχω 1200 μελισσια και σε όλα κανω θεραπεια με σκορδο και ξυδι μια φορα τον χρονο κάθε νοεμβριο και εχω παψει πλεον να χρησιμοποιω τα χημικα. για περισσοτερες πληροφοριες το e-mail μου είναι. mellisokomiazagorioy@hotmail.com και στο Facebook mellisokomia zagorioy. μπορουμε να ανταλαξουμε και αποψεις για να μαθω και εγω καποια που δεν θα ξερω ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς παρεξήγηση φίλε Θεοδόση το ΤΑΚ ΤΙC είναι φάρμακο για κτηνιατρική χρήση.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα..εγώ τα ραντίζω με λεβάντα και τους δίνω να πιούν κιόλας..αλλά επι μονίμου βάσης βάζω ενα δυο κλαριά λεβαντίνη- λικίσκο- δεντρολίβανο πάνω στα πλαίσια, και μηδεν βαρροα και νοζεμιαση...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν Λεβάντα απο τον κήπο σας, δεντρολίβανο, Λικίσκο και ρίγανη, βράσιμο και δώστε να πιούν (μαζύ με λίγο σιροπάκι)τα μελισάκια, και καθημερινή βάση, κλαράκι πάνω στα πλαίσια, απο δεντρολίβανο και λεβάντα, εν αλλάξ με κλαρί απο ρίγανη απο θυμάρι, απο λεβάντα, απο λικίσκο, τρομερα τα αποτελέσματα...Αντίο και ευχαριστω που θα διαβάσετε τα γραφόμενα μου...

Ανώνυμος είπε...

Και η Aloe Vera, δεν πάει άσχημα, εγώ έχω 30 μελισάκια εδω και 25 χρόνια, με αυτά τα συστήματα θεραπειών δεν είχα ποτέ θέμα ασθενειών, δεν μπορώ όμως να εκφέρω γνώμη για τα 300-για τα 1000 μελίσια. Να Χρισιμοποιείται δε πολλά αιθέραια έλαια, πάνω στα πλαίσια, όπως ευκάλυπτο-λικίσκο-λεβάντα-θυμάρι-και το πιό δυνατό, έλαιο ρίγανης, βιολογικότατη θεραπεία. Τον Μάρτιο θέλει σαν αρχή με ράντισμα όλα τα θυμαροειδή που πρεοανέφερα, ράντισμα 2 φορές την εβδομάδα για 14 μέρες, μετά βράσιμο τα θυμαροειδή, και μαζύ με το συτόπι για να ποιούνε, πέπει να πιεί το κάθε μελίσι 3 λίτρα στο στάδιο διέγερσης,είτε μονό είτε διόροφο,τα αφήνουμε για μιά εβδομάδα ύσυχα, και μετά μια φορά την εβδομάδα βάζουμε ενα αλλάξ τα κλαράκια πάνω στα πλαισια, η τα αιθέραια έλαια, βέβαια όποιος θέλει και έχει χρόνο κατά αραιά διαστήματα τους δίνει να ποιουν λιγάκι απο το σκεύασμα που είπαμε πιο πάνω, η και ράντισμα ακόμη. Ετσι λοιπόν έχουμε δυνατά και υγειή μελίσια σε ποσοστό πάνω απο 85%, με μηδέν έξοδα και χημεία. Θα εκπλαγείτε απο τα αποτελέσματα, και συνχρόνως αρωματίζεται το μέλι μας, και η ιδια η μυρωδιά των θυμαροειδών σε συνεχή βάση δεν αφήνει να επιβιώσει η βαρρόα....αυτά και σας χερετώ.

Γιάννης είπε...

Μετά από πείραμα ενός έτους, διαπίστωσα ότι η σκέτη σκόνη από σκόρδο σκοτώνει τα βαρρόα! Και όχι μόνο τα βαρρόα. Βλέπε αναλυτικό κείμενό μου: Μελισσοκομία Ορεινής Νάξου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις!
θα μπορουσατε να μας δωσετε πληροφορίες για την σωστη αραιωση του σκευασματος;
Ευχαριστω!

MARINOs Mar είπε...

Γεια σου φίλε μου,η βάση όλο σίτα δουλεύει καλά αυτό που έχω κάνει εγώ αν καί δαπανηρό με έχει απαλλάξει από το άνχος της μεταφοράς είναι αλλαγή βάσης σε κλειστή με 4αεραγωγους για τις μετακινήσεις και στην επιστροφή ξανά τις πλήρως διάτρητες, ακόμη και στο κάπνισμα φεύγει κάπως η βάροαα με τις διάτρητες .με τις κλειστές ξαναανεβενει πάλι πάνω