Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μελισσόψειρα (braula coeca)


Θυμάμαι τον παππού πριν πολλά χρόνια, μαθητής εγώ τότε, που τον απασχολούσε για τα μελίσσια του ένα καστανόξανθο μικρό βάσανο, η μελισσόψειρα. Ήταν πριν την εμφάνιση των βαρρόα.

Η μελισσόψειρα ζούσε μέσα στην κυψέλη, παρενοχλώντας τις εργάτριες, τους κηφήνες, μα περισσότερο τις βασίλισσες οι οποίες πολλές φορές διακόπτανε την ωοτοκία τους μέχρι και που χανόταν.

Από τη στιγμή όμως που πάτησαν το πόδι τους τα βαρρόα στην κυψέλη η μελισσόψειρα πήρε δρόμο – χάθηκε και όχι γιατί δυο κακοί δεν χωρούσαν, αλλά γιατί τα ακαρεοκτόνα που χρησιμοποιούνται για τα βαρρόα την εξαφάνισαν.

Θα αναρωτηθείτε τι σκαλίζω τώρα….
Περασμένα ξεχασμένα!!
Να όμως που ένας βομβίνος προσπαθώντας να μπει σε μια θυρίδα κυψέλης μου την ξαναθύμισε…
Παρατηρώντας τον είδα πως είχε πάνω του αρκετές μελσσόψειρες. Τότε τον έπιασα και … ωχ ο φουκαράς τι κουβαλάει.

7 σχόλια:

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της ψείρας στα μελίσσια (από τον βομβινο για παράδειγμα) το χρονικό διάστημα (άνοιξη καλοκαίρι) που δεν γίνετε καταπολέμηση για τα βαρροα?

Anestis Ketsetzidis είπε...

θεοδόση
τελικά πόσες ράτσες είναι αυτές οι περιβόητες ψείρες?
Καλό βράδυ στο Βόλο.

markos aliprantis είπε...

Έχω διαβάσει για αυτήν αλλά δεν έχω δεί ποτέ.

Beekeeper είπε...

Μα κι αυτός ο βομβίνος.. τι μαλλουρα ειναι αυτή? Λογικό.
Παντως αν ειχει εξαφανιστει λόγο των ακκαρεοκτόνων δεν θα μπορει ουτε τώρα να αναπτυχθεί, αρα δεν πιστευω να υπάρχει κίνδυνος για τα μελίσσια.

Προφανώς γιαυτό το βρηκες μόνο σε κάτι αγριο

melinioxori είπε...

Συμφωνώ και εγώ με τον Beekeeper. Θεοδόση πρέπει να είσαι πολύ ψείρας για να δεις κάτι τέτοιο. (black humor). Τα χαιρετίσματα μου σε όλους.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Όντως έτσι είναι όπως τα λέτε και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να στεριώσει μέσα σε κυψέλη. Δυο κακοί δεν χωράνε…
Καλό βράδυ

lingistis είπε...

Βλέποντας τώρα τις φωτογραφίες είναι αυτό που σας είπα και στον Πειραιά… δηλαδή ακάρεα (όχι ψείρες) που παρασιτούν τους βομβίνους. Δεν μπορούν να μεταδοθούν στις κοινές μας μέλισσες και γενικά είναι άκακα. Στους βομβίνους τους προκαλούν όμως πρόβλημα τόσο στην διαδικασία της πτήσης τους όσο και στην διαβίωση τους γενικότερα αφού πολλές βασίλισσες προσβεβλημένες με ακάρεα «χάνονται» πριν καταφέρουν να κάνουν φωλιά.